Για έμμεση χρηματοδότηση της Ομόνοιας μίλησε ο μάρτυρας Ν. Καρυδάς στη δίκη Χριστόφια




Οι λογαριασμοί του Μιλτιάδη Νεοφύτου χρησιμοποιούνταν για την έμμεση χρηματοδότηση της Ομόνοιας, κατά παράβαση των κανονισμών της Τράπεζας Κύπρου, ανέφερε ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας το πρώην ανώτατο στέλεχος της Τράπεζας Κύπρου Νικόλας Καρυδάς, ο οποίος κατέθεσε ως μάρτυρας στην αγωγή που καταχώρησε ο κ. Νεοφύτου εναντίον του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια.

Κατά την εξέταση του από τον δικηγόρο του κ. Νεοφύτου, Χαρίλαο Βελάρη, ο κ. Καρυδάς είπε ότι αυτό το είχε πει και στην κατάθεση που είχε δώσει ενώπιον της ερευνητικής επιτροπής για την οικονομία υπό τον κ. Πική.

Ο κ. Καρυδάς έκανε επίσης λόγο για τηλεφωνικές παρεμβάσεις προς τον τότε εκτελεστικό διευθυντή της τράπεζας Κύπρου Ανδρέα Ηλιάδη και Πρόεδρο της Τράπεζας Θεόδωρο Αριστοδήμου από τον Δημήτρη Χριστόφια και τον ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρο Κυπριανού για παραχώρηση υπερβάσεων εκατομμυρίων ευρώ προς τον Μιλτιάδη Νεοφύτου τον Μάιο του 2012 με την υπόσχεση ότι οι υπερβάσεις αυτές θα καλύπτονταν από άλλες πηγές. Όπως είπε, είχε πληροφορηθεί για το περιεχόμενο αυτών των τηλεφωνικών παρεμβάσεων από τους ίδιους τους Ηλιάδη και Αριστοδήμου.

Είπε, επίσης, ότι συνάντησε για πρώτη φορά τον Μιλτιάδη Νεοφύτου στο γραφείο του μαζί με τον κ. Σιαρλή ο οποίος, όπως είπε, ήθελε να του γνωρίσει τον κ. Νεοφύτου ως ένα από τους μεγάλους πελάτες της τράπεζας. Ανέφερε ότι σε εκείνη τη συνάντηση είχε πει στον κ. Νεοφύτου ότι ο τρόπος που χειριζόταν τους λογαριασμούς του για σκοπούς έμμεσης χρηματοδότησης της Ομόνοιας, κατά παράβαση της πολιτικής της τράπεζας, θα οδηγούσε την εταιρεία σε κατάρρευση.

Όπως είπε γίνονταν παράτυπες πιστώσεις στους λογαριασμούς του κ. Νεοφύτου κατά παράβαση των κανονισμών της Τράπεζας Κύπρου, αναφέροντας συγκεκριμένα ότι επιταγές που είχαν εκδοθεί στο όνομα άλλων νομικών προσώπων, πέραν της εταιρείας του Μιλτιάδη Νεοφύτου, κατατίθονταν κατά παράβαση των κανονισμών της τράπεζας κατευθείαν στο λογαριασμό του κ. Νεοφύτου.

Είπε ακόμη ότι εκδιώχθηκε από την Τράπεζα όταν είχε ζητήσει γραπτώς να διεξαχθεί ενδελεχής έλεγχος από το τμήμα εσωτερικού ελέγχου της τράπεζας για να φανεί πώς χρησιμοποιείτο αυτός ο λογαριασμός του κ. Νεοφύτου. Ανέφερε επίσης ότι δεν γνωρίζει εάν έγινε ποτέ ο συγκεκριμένος έλεγχος.

Ισχυρίστηκε ακόμη ότι ο λόγος της απομάκρυνσης του ήταν για να μπορέσουν να οδηγήσουν την τράπεζα Κύπρου εκεί που την οδήγησαν, δηλαδή στη διάλυση της, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Κατά την αντεξέταση του από τον κ. Ανδρέα Παπαχαραλάμπους, εκ των δικηγόρων του κ. Χριστόφια, ο κ. Παπαχαραλάμπους υπέβαλε στον μάρτυρα ότι οι κύριοι Ηλιάδης και Αριστοδήμου καταθέτοντας ενώπιον της επιτροπής Πικής δεν ανέφεραν οτιδήποτε σε σχέση με τηλεφωνήματα που δέχτηκαν από τους Δημήτρη Χριστόφια και Άντρο Κυπριανού για να απαντήσει ο κ. Καρυδάς ότι «δεν ξέρω αν ερωτήθηκαν και τι απάντησαν».

«Εκείνο που εγώ ξέρω είναι τι που είπαν», συμπλήρωσε ο κ. Καρυδάς, λέγοντας επιπρόσθετα ότι η πολιτική της τράπεζας ήταν να μην χρηματοδοτούνται αθλητικά σωματεία.

Κατά τη σημερινή ακροαματική διαδικασία κατέθεσαν επίσης ως μάρτυρες ο υπάλληλος της Τράπεζας Κύπρου Κωνσταντίνος Παύλου και ο Γενικός Διευθυντής της εταιρείας του κ. Νεοφύτου, Γιαννάκης Ιωάννου.

Η διαδικασία θα συνεχιστεί αύριο στην 1 το μεσημέρι με τον τελευταίο μάρτυρα από την πλευρά του κ. Νεοφύτου, τον λογιστή Λούκα Παπαλλή.

ΚΥΠΕ, Λευκωσία, Κύπρος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: