Διαδικασία εξπρές από Ην. ‘Εθνη: Λένε ότι τα κριτήρια για Εδαφικό θα συμφωνηθούν σε 48 ώρες




Του Κώστα Βενιζέλου

Η απόφαση των Ηνωμένων Εθνών να περιορίσει σε ένα διήμερο τον νέο γύρο των διαπραγματεύσεων στο Μον Πελεράν αποτελεί μήνυμα πως ο χρόνος δεν είναι αρκετός και ότι θα πρέπει να συμφωνηθούν τα κριτήρια για το Εδαφικό.

Πληροφορίες αναφέρουν πως δύο νέα δεδομένα, που προέκυψαν την τελευταία ημέρα των διαπραγματεύσεων στο Μον Πελεράν, δημιουργούν την αίσθηση στους εμπλεκόμενους πως μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία στο Εδαφικό.

Πρώτον, το γεγονός ότι ο Μουσταφά Ακιντζί έχει αναφερθεί σε ποσοστό εδάφους που κινείται στο 29,2%, με απώτερο στόχο προφανώς να πλησιάσει κατά τη διαπραγμάτευση τον χάρτη του σχεδίου Ανάν.

Δεύτερον, η έναρξη των συζητήσεων επί των τριών βασικών κριτηρίων που έχει θέσει η ελληνοκυπριακή πλευρά. Δηλαδή, ο καθορισμός ποσοστού εδάφους, ο αριθμός προσφύγων που θα επιστρέψουν και η ακτογραμμή. Αυτό θεωρείται από τους εμπλεκόμενους στη διαδικασία ως σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της επίτευξης συμφωνίας στο κεφάλαιο αυτό. Το ζητούμενο είναι τα ποσοστά όταν τοποθετηθούν σε χάρτη να ικανοποιούν τους εμπλεκόμενους ως προς τις επηρεαζόμενες περιοχές.

Όπως πληροφορούμαστε, ως προς το ποσοστό εδάφους που θα καθορίζει τα όρια των συνιστώντων κρατιδίων, η διαφορά που χωρίζει τις δύο πλευρές είναι γύρω στο 0,6%, αλλά αυτό δεν σημαίνει τίποτε πριν ξεκαθαρίσουν κάποια ζητήματα, όπως είναι αυτό της Μόρφου. Τα ποσοστά πρέπει να συνδυάζονται και με περιοχές και όχι να αποτελούν έναν «ξεκάρφωτο» αριθμό.

Το άλλο ζήτημα που θα απασχολήσει τις συζητήσεις στο Μον Πελεράν είναι ο καθορισμός ή όχι ημερομηνίας για την πολυμερή διάσκεψη. Η στάση της Αθήνας και η επιμονή της στην ξεκάθαρη θέση πως σε πολυμερή διάσκεψη θα συμμετάσχει μόνο για κατάργηση του συστήματος εγγυήσεων και πλήρη αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων, φαίνεται να ανατρέπει κάποιους σχεδιασμούς. Αυτοί οι σχεδιασμοί του παρασκηνίου τοποθετούσαν την πραγματοποίηση της πολυμερούς εντός Δεκεμβρίου ή τον Ιανουάριο. Σημειώνεται συναφώς ότι Λευκωσία και Αθήνα ζητούν όπως καθοριστεί σαφές χρονοδιάγραμμα αποχώρησης των τουρκικών κατοχικών δυνάμεων.

Ένα ερώτημα που έχει απαντηθεί και δημόσια από τη Λευκωσία είναι πως δεν θα προσέλθει σε πολυμερή διάσκεψη εάν δεν συμφωνηθούν όλα τα εναπομείναντα ζητήματα. Η τουρκική πλευρά υποστηρίζει επί τούτου ότι θα μπορούν στη διάρκεια της πολυμερούς ή παράλληλα με αυτή να συζητηθούν οι εκκρεμότητες. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, που ο κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί έχει και δημοσίως αναφέρει πως η διάσκεψη για την Ασφάλεια θα είναι τύπου Μπούργκενστοκ. Αυτό σημαίνει πως οι δύο κοινότητες θα μπορούν να συζητούν κι άλλα θέματα. Το ζήτημα, βέβαια, είναι πως εκ των πραγμάτων όλα τα θέματα, συμπεριλαμβανομένου και αυτού της Ασφάλειας, θα ενταχθούν μέσα στις συζητήσεις των υπολοίπων που δεν θα έχουν συμφωνηθεί.

Αρχίζουν σήμερα οι ενημερώσεις
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, αρχίζει σήμερα τις ενημερώσεις για το Κυπριακό και θα ολοκληρώσει αύριο πριν την αναχώρησή του για την Ελβετία.

Διαδοχικά θα συναντηθεί με τους πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας, Γιώργο Βασιλείου και Δημήτρη. Θα δεχθεί, επίσης, χωριστά τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ κ. Μαρίνο Σιζόπουλο, την Πρόεδρο του Κινήματος Αλληλεγγύης κα Ελένη Θεοχάρους. Νωρίτερα θα δεχθεί τον πρέσβη του Hvωμένου Bασιλείoυ κ. Matthew Kidd, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Στον Νίκο Κοτζιά η Βικτώρια Νούλαντ
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος, Νίκος Κοτζιάς είχε μακρά συνάντηση με τη Βοηθό υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ αρμόδια για Ευρωπαϊκές και Ευρωασιατικές Υποθέσεις Βικτόρια Νούλαντ.

Η συνάντηση έγινε στο περιθώριο της επίσκεψης του Αμερικανού Προέδρου, Μπάρακ Ομπάμα στην Αθήνακαι ψηλά στην ατζέντα ήταν το Κυπριακό. Η κ. Νούλαντ μέχρι τον Ιανουάριο, που θα αλλάξει η κυβέρνηση στις Ηνωμένες Πολιτείες, τον ερχόμενο Ιανουάριο, θα παραμείνει στη θέση της στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: