Στην Ελβετία για να συζητήσουν μόνο τα κριτήρια: Εδαφικό χωρίς χάρτες Αναστασιάδης-Ακιντζί




Λευκωσία: Στην Ελβετία για να συζητήσουν το εδαφικό μεταβαίνουν την ερχόμενη εβδομάδα ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και ο κατοχικός ηγέτης, αλλά φαίνεται πως ο Μουσταφά Ακιντζί δεν είναι διατεθειμένος να προχωρήσει πέραν από το σημείο που του επιτρέπει η Άγκυρα.

Σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες από την έως τώρα συζήτηση μεταξύ των δύο πλευρών δεν έχει ξεκαθαρίσει εάν στις διαπραγματεύσεις του Μοντ Πελεράν η τουρκική πλευρά θα παρουσιάσει χάρτες προκειμένου να γίνει πιο ξεκάθαρη η συζήτηση του θέματος. Η ελληνοκυπριακή πλευρά θα πάει εκεί έτοιμη και γι’ αυτό το ενδεχόμενο. Γι’ αυτό και στην αντιπροσωπεία θα συμπεριληφθούν εκπρόσωποι του Κτηματολογίου και της Πολεοδομίας.

Φαίνεται πως στις προθέσεις της τουρκικής πλευράς είναι οι διαπραγματεύσεις για το εδαφικό να μην προχωρήσουν πέραν από τα κριτήρια. Μια τέτοια εξέλιξη, εκτιμάται πως θα επιτρέψει και στις δύο πλευρές να παρουσιάσουν πρόοδο στη διαπραγμάτευση του εδαφικού. Παράλληλα, η τουρκική πλευρά ευελπιστεί ότι μια συμφωνία στα κριτήρια θα ανοίξει το δρόμο για να συζητηθεί το θέμα της ασφάλειας.

Η πολιτική ηγεσία, η οποία χθες ενημερώθηκε για την έως τώρα πορεία των συνομιλιών, έφυγε από το Προεδρικό προβληματιζόμενη από την πορεία των εξελίξεων. Παρά το γεγονός ότι η πλειοψηφία των κομμάτων ήταν της άποψης ότι οι αρχηγοί έπρεπε να συνοδεύσουν τον Πρόεδρο, ο Νίκος Αναστασιάδης τους είπε πως θα πάει μόνος του με τους συνεργάτες και τους συμβούλους του.

Αυτό προκάλεσε αντιδράσεις μεταξύ των κομμάτων τα οποία δεν έκρυψαν τη δυσφορία τους, με κάποιους να εγείρουν ερωτήματα για τη σκοπιμότητα του Προέδρου να κάνει συγκεκριμένες επιλογές μεταξύ των εκπροσώπων των κομμάτων. Ο Νίκος Αναστασιάδης φαίνεται να καταλήγει σε εκείνα τα άτομα που θα έχει περισσότερη εμπιστοσύνη, με κάποιους να μένουν εκτός γιατί φοβάται ότι θα προβαίνουν σε διαρροές.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: