Λουτρό αίματος με θύματα παιδιά στη Συρία: Αλληλοκατηγορίες για την σφαγή των αμνών




Πυρά πυροβολικού των Σύρων ανταρτών σκότωσαν παιδιά σε σχολείο στο ελεγχόμενο από την κυβέρνηση δυτικό Χαλέπι, ανέφεραν κρατικά μέσα ενημέρωσης και το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, μόλις μια ημέρα μετά τα αεροπορικά πλήγματα σε σχολείο ανταρτοκρατούμενου χωριού στην Ιντλίμπ, 50 χλμ. μακρύτερα.

Οι οβίδες έπληξαν δύο συνοικίες, μετέδωσε το κρατικό συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA: το δημόσιο σχολείο στην συνοικία Σαχάμπα, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τρία παιδιά και να τραυματισθούν περισσότερα από 12, ενώ η άλλη επίθεση προκάλεσε τον θάνατο τριών ανθρώπων στη συνοικία Χαμντανίγια.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, μια οργάνωση που έχει την έδρα της στη Βρετανία, ανακοίνωσε πως έξι παιδιά ηλικίας κάτω των 16 ετών σκοτώθηκαν στις δύο επιθέσεις, ανάμεσα στα οποία ένα μωρό.

Το Χαλέπι, η μεγαλύτερη πόλη της Συρίας πριν από τον πόλεμο, είναι διαιρεμένο εδώ και χρόνια ανάμεσα σε τομείς που ελέγχονται από την κυβέρνηση και άλλους που ελέγχονται από την αντιπολίτευση.

Αεροπορικές επιδρομές είχαν πλήξει την Τετάρτη ένα σχολείο στο χωριό Χάας, στην ανταρτοκρατούμενη Ιντλίμπ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 15 μαθητές. Δυτικές χώρες κατηγόρησαν για την επίθεση τον συριακό στρατό και τη ρωσική πολεμική αεροπορία, όμως η Μόσχα αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμιξη.

Αρνείται την ευθύνη για την σφαγή στο Ιντλίμπ η Μόσχα και καλύπτει Άσαντ για χημικά

Η Ρωσία αρνήθηκε ότι είναι ο δράστης της επίθεσης που στοίχισε τη ζωή σε 22 μαθητές στη Συρία και απέρριψε την έκθεση του ΟΗΕ που κατηγορεί τη Δαμασκό ότι εξαπέλυσε χημικές επιθέσεις.

Η Ρωσία δεν έχει «καμιά σχέση» με τα πλήγματα εναντίον ενός σχολείου της επαρχίας Ιντλίμπ που προκάλεσαν την Τετάρτη τον θάνατο 22 παιδιών και έξι εκπαιδευτικών, σύμφωνα με τα στοιχεία της Unicef, διαβεβαίωσε χθες Πέμπτη η εκπρόσωπος της ρωσικής διπλωματίας.

Ορισμένα αραβικά και δυτικά μέσα ενημέρωσης «κατηγόρησαν αμέσως τη Ρωσία γι’ αυτή την τραγωδία», κατήγγειλε η Μαρία Ζαχάροβα. Όμως «είναι ψέμα», επέμεινε αναφερόμενη σ’ αυτούς τους βομβαρδισμούς στην επαρχία Ιντλίμπ, προπύργιο του Τζάις αλ-Φάταχ (ο στρατός της κατάκτησης), ενός συνασπισμού στον οποίο μετέχουν ισλαμιστές αντάρτες και τζιχαντιστές του Φάτεχ αλ-Σαμ, που ονομαζόταν Μέτωπο αλ-Νόσρα μέχρι που διέρρηξε τις σχέσεις του με την αλ-Κάιντα.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ρωσικού υπουργείου Άμυνας Ιγκόρ Κονασένκοφ, καμιά από τις φωτογραφίες και τα βίντεο που τραβήχτηκαν από ένα ρωσικό μη επανδρωμένο αεροπλάνο δεν δείχνει κρατήρα που να μπορεί να αποδοθεί σε βόμβες οι οποίες ρίχτηκαν από αεροπλάνο.

Από τις 30 Σεπτεμβρίου 2015, η Ρωσία χρησιμοποιεί την Πολεμική Αεροπορία της για να υποστηρίξει τον σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ-Άσαντ και υποστηρίζει πως πλήττει «τρομοκρατικούς στόχους». Όμως οι ρώσοι πιλότοι έχουν ήδη κατηγορηθεί πως στοχοθετούν τους μετριοπαθείς αντάρτες και διαπράττουν «εγκλήματα πολέμου» εναντίον των αμάχων.

«Ποιος είναι υπεύθυνος; Σε κάθε περίπτωση δεν είναι η αντιπολίτευση, διότι για να βομβαρδίσεις χρειάζονται αεροπλάνα», δήλωσε στο Παρίσι ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Μαρκ Ερό: «Είναι είτε το καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ είτε οι Ρώσοι».

Νέες κυρώσεις

Σύμμαχος της Δαμασκού, η Μόσχα απέρριψε επίσης τα συμπεράσματα μιας πρόσφατης έκθεσης του ΟΗΕ για τρεις χημικές επιθέσεις το 2014 και 2015 που αποδίδονται στο καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ.

Τα συμπεράσματα των ερευνητών «είναι πλήρη αντιφάσεων και συνεπώς δεν είναι πειστικά», δήλωσε ο ρώσος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη Βιτάλι Τσούρκιν: «Δεν υπάρχει απλούστατα επαρκής απόδειξη για να ληφθουν τιμωρητικά μέτρα».

Ενώ τίποτε δεν φαίνεται να μπορεί να σταματήσει την αιματοχυσία, η ΕΕ επέλεξε χθες να επιβάλει κυρώσεις σε δέκα υψηλόβαθμους αξιωματούχους του συριακού καθεστώτος που κατηγορούνται ότι συμμετέχουν «στη βίαιη καταπίεση που ασκείται εναντίον του άμαχου πληθυσμού».

Η προσθήκη αυτή ανεβάζει σε 217 τον συνολικό αριθμό των σύρων αξιωματούχων στους οποίους έχει επιβληθεί «απαγόρευση εισόδου στην ΕΕ και πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων τους».

Απέναντι στο δυτικό στρατόπεδο, οι υπουργοί Εξωτερικών των συμμάχων του καθεστώτος της Δαμασκού, της Ρωσίας και του Ιράν, θα συνεδριάσουν σήμερα στη Μόσχα.

Όσο για την Τουρκία, αυτή προβάλλει ανοικτά την πρόθεσή της να πραγματοποιήσει μεγάλης κλίμακας επέμβαση στη Συρία. «Τώρα προχωρουμε προς το Αλ-Μπαμπ», μια πόλη της βόρειας Συρίας που ελέγχεται από το Ισλαμικό Κράτος, δήλωσε ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Έπειτα απ’ αυτό, θα προχωρήσουμε προς τη Μινμπέτζ», που ελέγχεται από τις πολιτοφυλακές των Κούρδων της Συρίας, «και προς την Ράκα», την «πρωτεύουσα» του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία.

28/10/2016 08:10
ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP
Βηρυτός

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: