Μαραθώνιος για την Ελβετία: Αναστασιάδης-κατοχικός ηγέτης ετοιμάζουν βαλίτσες με χάρτες




Για πέντε ώρες συζητούσαν Αναστασιάδης και Ακιντζί για να καταλήξουν στον τόπο διεξαγωγής των συναντήσεων που θα γίνουν για το εδαφικό από τις 7-11 Νοεμβρίου στην Ελβετία. Με πρόταση του ΟΗΕ οι συναντήσεις αυτές θα γίνουν στο Mont Pelerin.

Ο κατοχικός ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, τις τελευταίες ημέρες με τη στάση του παραλίγο να τινάξει στον αέρα τη διαδικασία καθώς επέμεινε στη συμμετοχή της Τουρκίας αλλά και της Ελλάδος στις συναντήσεις. Προωθώντας εν πολλοίς μια άτυπη τετραμερή. Απαίτηση που απορρίφθηκε ευθέως από την Αθήνα και ως εκ τούτου το θέμα έκλεισε.

Με βάση την ανακοίνωση του ΟΗΕ, στην Ελβετία θα συζητηθούν κι άλλα θέματα ενώ εκφράζεται η ελπίδα οι συζητήσεις να οδηγήσουν στην τελική φάση της διαδικασίας, που είναι ως γνωστό η πολυμερής για την ασφάλεια.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε σε δηλώσεις του ότι στην Ελβετία θα συζητηθεί και το περιουσιακό, που συνδέεται με το εδαφικό. Η τουρκική πλευρά, πάντως, υιοθετεί τακτική απόδοσης ευθυνών. Ο Ακιντζί πριν τη συνάντηση επιχείρησε να κατηγορήσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι λίγο-πολύ σκέφτεται τις προεδρικές εκλογές του 2018 παρά τις συνομιλίες για το Κυπριακό. Ισχυρισμός που απορρίφθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Παράλληλα, ο κατοχικός ηγέτης προετοίμασε το έδαφος υποστηρίζοντας πως ότι δεν θα θέσει ενώπιον του λαού ένα σχέδιο, το οποίο δεν θα περιλαμβάνει εκ περιτροπής Προεδρία. Επιμένοντας σε πενταμερή, ο Ακιντζί ανέφερε ακόμη πως υπάρχουν διαφορές αντίληψης σε ορισμένα θέματα που αφορούν την ουσία της ομοσπονδίας.

Την ίδια ώρα, σε μια νέα πρόκληση, η Τουρκία έστειλε ερευνητικό πλοίο στην περιοχή. Το τουρκικό ερευνητικό πλοίο BILIM 2 κατευθυνόταν προς την Κύπρο χθες. Λίγο έξω από την Καρπασία, στη βόρεια πλευρά, το σήμα που εξέπεμπε το πλοίο έσβησε προφανώς για να μην γίνεται αντιληπτό. Το τουρκικό σκάφος, το οποίο ανήκει στη Διεύθυνση Ινστιτούτου Θαλασσίων Επιστημών του Πολυτεχνείου Μέσης Ανατολής, αναμένεται ότι θα ξεκινήσει έρευνες στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: