Κουρουμπλής: Η ΝΔ είχε δεσμευτεί ότι μετά την απόφαση ΣτΕ θα προστρέξει για συγκρότηση ΕΣΡ




Η απόφαση για εξυγίανση του τηλεοπτικού τοπίου δεν αλλάζει, τα πράγματα έχουν πάρει την πορεία τους και η ιστορία δεν γυρίζει πίσω, δηλώνει στη συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής, και τονίζει ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες προκείμενου να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό που προέκυψε από την απόφαση του ΣτΕ και να μην ζημιωθούν κοινωνικοί τομείς ζωτικής σημασίας, όπως της υγείας και της παιδείας.

Θυμίζει ότι η ΝΔ είχε δεσμευτεί ότι μετά την απόφαση του ΣτΕ θα προστρέξει στη συγκρότηση του ΕΣΡ. Η αξιωματική αντιπολίτευση «πρέπει να πάψει να λειτουργεί, πια, σαν επαγγελματίας διεκδικητής της εξουσίας και να λάβει υπόψη της τον συνταγματικό της ρόλο» τονίζει, ενώ στις αιτιάσεις της για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες απαντά ότι «σ’ αυτή την κρίσιμη για τη χώρα συγκυρία αυτό που απαιτείται είναι πολιτική σταθερότητα», «και μάλιστα σε μια περίοδο που στη γειτονιά μας επικρατεί γεωστρατηγική ρευστότητα και πολύ κοντά μας βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη ένας πολυαίμακτος πόλεμος».

Ερωτηθείς για τη μεταρρύθμιση του Καλλικράτη, ο υπουργός Εσωτερικών αναφέρει ότι μέχρι τον Δεκέμβριο αναμένεται να έχει παραδοθεί το πόρισμα της αρμόδιας Επιτροπής, σημειώνοντας ότι πρόκειται για μια πολυεπίπεδη και πολύπλευρη μεταρρύθμιση, για «επανασχεδιασμό ολόκληρου του διοικητικού συστήματος, με ουσιαστική μεταφορά εξουσιών, αρμοδιοτήτων και πόρων από το κέντρο προς τους περιφερειακούς και τοπικούς δημόσιους θεσμούς». «Η λογική να λαμβάνονται αποφάσεις από την κεντρική διοίκηση και να υλοποιούνται από την Αυτοδιοίκηση, θα σταματήσει. Θα οριοθετηθούν οι ρόλοι διαφορετικών επιπέδων διοίκησης και θα εξεταστούν εκ βάθρων οι αρμοδιότητες όλων των βαθμίδων».

Για την πρωτοβουλία του υπουργείου διασύνδεσης των βάσεων δεδομένων του Δημοσίου, «μια βαθιά και ουσιαστική μεταρρύθμιση, που θα εγκαινιάσει, πραγματικά, μια άλλη σχέση μεταξύ πολίτη και κράτους», γνωστοποιεί ότι το έργο βρίσκεται στο στάδιο παραλαβής του με υπολογιζόμενη ημερομηνία έναρξης της παραγωγικής λειτουργίας του, τον Νοέμβριο του 2016 και την πλήρη εφαρμογή του έως το τέλος του 2017.

Σε ό,τι αφορά την κωδικοποίηση της νομοθεσίας, σημειώνει ότι είναι ένα έργο που «θα αποτελέσει ένα αποτελεσματικό όπλο κατά του πολύπλοκου, ογκωδέστατου και απρόσιτου χαρακτήρα της νομοθεσίας, συνέπεια του οποίου είναι η όξυνση της αδιαφάνειας, της ταλαιπωρίας και της αναποτελεσματικότητας», με τεράστιο όφελος για τους πολίτες αφού θα συρρικνωθεί δραστικά ο χρόνος ολοκλήρωσης υποθέσεών τους και τα δικαστήρια θα αποσυμφορηθούν ή θα διευκολυνθούν ως προς την διεκπεραίωση υποθέσεων και φακέλων που θα φτάσουν τελικά μέχρι εκεί.

30/10/2016 10:28
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: