Κομισιόν: Η απασχόληση στην ΕΕ βρίσκεται στα καλύτερα επίπεδα από το 2009




Αύξηση της απασχόλησης στην ΕΕ σχεδόν σε όλα τα κράτη μέλη και μάλιστα στα καλύτερα επίπεδα, με την ανεργία να βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2009, επιβεβαιώνει η φθινοπωρινή έκδοση των στοιχείων για την Απασχόληση και Κοινωνική Ανάπτυξη της Κομισιόν (ESDE).

Τα στοιχεία της έκθεσης καταγράφουν ότι μεταξύ Αυγούστου 2015 και Αυγούστου του 2016, επιπλέον 3,2 εκατομμύρια άνθρωποι βρήκαν δουλειά στην ΕΕ, 2,2 εκατομμύρια από αυτούς στη ζώνη του ευρώ.

Υπήρξε επίσης μια σταθερή αύξηση του αριθμού των μόνιμων θέσεων εργασίας και πλήρους απασχόλησης στη διάρκεια του έτους. Η ανεργία στην ΕΕ βρίσκεται στο χαμηλότερο ποσοστό της (8,6%) από το Μάρτιο του 2009, με 1,6 εκατομμύρια λιγότερους άνεργους στην ΕΕ σε σχέση με πέρυσι.

Τα ποσοστά ανεργίας μειώθηκαν σε 24 κράτη μέλη, αν και εξακολουθούν να υπάρχουν μεγάλες διαφορές. Η μακροχρόνια ανεργία συνέχισε να μειώνεται και επηρεάζει πλέον μόνο το 4,2% του εργατικού δυναμικού, σε σύγκριση με 4,9% πριν από ένα χρόνο.

Η ανεργία των νέων στην ΕΕ μειώθηκε επίσης από 20,1% τον Αύγουστο του 2015 στο 18,6% τον Αύγουστο του 2016.

Η Κομισιόν στην έκθεσή της επισημαίνει ότι σήμερα υπάρχουν 1,4 εκατομμύρια λιγότεροι νέοι άνεργοι, από τη στιγμή της εφαρμογής της ειδικής εγγύησης για τη νεανική επιχειρηματικότητα το 2013.

Τέλος, οι Ευρωπαίοι ηλικίας μεταξύ 55 και 64 ετών εξακολουθούν να δραστηριοποιούνται οικονομικά. Πιο συγκεκριμένα, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2016, κοντά στο 75% των ατόμων αυτής της ηλικιακής ομάδας ήταν ακόμα μέρος του εργατικού δυναμικού.

ΚΥΠΕ, Λευκωσία, Κύπρος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: