Κυπριακό: Διάφορες ιδέες για Μόρφου, αναζητούνται φόρμουλες γεφύρωσης των διαφορών




ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Με εναλλακτικούς χάρτες, που έχουν ετοιμασθεί από ειδικούς στη βάση των θέσεων της Λευκωσίας στο εδαφικό, θα προσέλθει στις εκτός Κύπρου συναντήσεις από τις 7-11 Νοεμβρίου η ελληνοκυπριακή πλευρά.

Με βάση τις προκαταρκτικές συζητήσεις που είχαν μέχρι σήμερα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο κατοχικός ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, φαίνεται να υπάρχει απόσταση που θα πρέπει να διανυθεί μέχρι να γεφυρωθούν οι διαφορές. Το ζητούμενο είναι κατά πόσο στις εκτός Κύπρου συζητήσεις θα υπάρξει διέξοδος.

Με βάση τις θέσεις που κατατέθηκαν μέχρι σήμερα και αφορούν κριτήρια κατά κύριο λόγο, η ε/κ πλευρά ζητά επιστροφή του 60% των προσφύγων, δηλαδή 100.000 να επιστρέψουν υπό το ε/κ συνιστών κρατίδιο, καθορίζοντας περίπου τα ποσοστά στο εδαφικό σε 75% με 25%. Ζητά αύξηση της ακτογραμμής που θα έχει το ε/κ συνιστών κρατίδιο και αναπροσαρμογές πέραν από το σχέδιο Ανάν. Δηλαδή, περισσότερα εδάφη από εκείνα που προέβλεπε ο χάρτης Ανάν του 2004.

Η τ/κ πλευρά ξεκινά από μια θέση, που ουσιαστικά συνιστά απάντηση σε αυτή που προτάσσουν οι Ελληνοκύπριοι. Δεν αποδέχεται τον χάρτη του σχεδίου Ανάν, καθώς «έχουν περάσει 12 χρόνια και υπήρξαν αλλαγές επί εδάφους». Με βάση τα κριτήρια, δεν αποδέχεται τη δημιουργία ειδικών περιοχών (καντόνια κ.λπ.), μείωση της ακτογραμμής, ενώ επιμένει πως δεν μπορούν να υπάρξουν μαζικές μετακινήσεις πληθυσμού. Μια θέση που, επίσης, έχει τεθεί από τους Τούρκους, είναι αυτή που υποστηρίζει πως η γραμμή στον χάρτη πρέπει να είναι ευθεία!

Σημειώνεται πως κατά τη συζήτηση για τον καθορισμό «ειδικών περιοχών», η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει αναφέρει πως εάν γίνει αποδεκτή η πρόταση για καντόνιο στην Καρπασία, τα μαρωνίτικα χωριά (με δικό τους αίτημα), μπορεί η περιοχή της Μόρφου να καταστεί ειδική περιοχή, η οποία διοικητικά να ανήκει στην κεντρική κυβέρνηση. Η συζήτηση επί του θέματος αυτού δεν προχώρησε, καθώς η τ/κ πλευρά απορρίπτει την ιδέα των ειδικών περιοχών για προφανείς λόγους. Η ελληνοκυπριακή πλευρά ενδιαφέρεται και για μνημεία και μοναστήρια, ενώ η τουρκική για τη Λεύκα, τη Λουρουτζίνα κ.ά., χωρίς να έχουν ειδικό καθεστώς.

Στο μεταξύ, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, δήλωσε χθες πως η Αυστρία και η Φινλανδία προθυμοποιήθηκαν να φιλοξενήσουν τις συζητήσεις που θα γίνουν για το εδαφικό. Το γεγονός, πάντως, ότι οι δυο αυτές χώρες που εξέφρασαν την προθυμία τους να φιλοξενήσουν τις συναντήσεις είναι κράτη-μέλη της Ε.Ε., μάλλον απομακρύνει το ενδεχόμενο η πρόταση να γίνει αποδεκτή από τους Τούρκους. Εάν, τελικά, πραγματοποιηθούν οι συναντήσεις στην Ελβετία, η Γενεύη και τα κεντρικά γραφεία του ΟΗΕ δεν θα είναι η επιλογή. Μάλλον σε κάποιο προάστιο θα γίνει.

ΚΕΡΔΙΖΕΙ ΕΔΑΦΟΣ
Ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε πως «θα πρέπει να πούμε ότι το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, που ήταν αυτό που κυριάρχησε των συζητήσεων του Προέδρου της Δημοκρατίας, προκύπτουν δύο πολύ σημαντικά δεδομένα: το πρώτο αφορά το γεγονός ότι οι συνομιλητές του Προέδρου, οι εταίροι μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αντιλαμβάνονται ότι εν έτη 2016 δεν μπορούμε να μιλάμε για εγγυήσεις από ένα τρίτο κράτος προς ένα κράτος μέλος της ΕΕ.

Θεωρούμε ειδικότερα στην παρούσα συγκυρία την εν λόγω προσέγγιση από τα κράτη μέλη της ΕΕ ιδιαίτερα σημαντική. Το δεύτερο σημείο είναι το γεγονός ότι η πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας θεωρείται ότι δίνει όλες εκείνες τις απαντήσεις, προσφέρει όλες εκείνες τις ασφαλιστικές δικλείδες για να αντιμετωπίζονται οι όποιες ενδεχόμενες ανησυχίες για το θέμα της ασφάλειας”.

ΣΥΖΗΤΗΣΕ ΜΕ ΕΡΝΤΟΓΑΝ
Η τουρκοκυπριακή εφημερίδα “Χαβαντίς” επικαλούμενη πηγές του ΟΗΕ αναφέρει πως είναι η πρώτη φορά που οι ηγέτες θα συζητήσουν το θέμα του εδαφικού δουλεύοντας πάνω σε χάρτες. Από τη στιγμή που οι ηγέτες θα επιστρέψουν στην Κύπρο, αναφέρει, θα έχουν εντατικές συναντήσεις και αυτή τη φορά θα φύγουν και πάλι εκτός για μια πολυμερή διάσκεψη που θα καθορισθεί προς το τέλος Νοεμβρίου όπου θα συμμετάσχουν και η Τουρκία και η Ελλάδα και θα συζητηθεί η ασφάλεια και οι εγγυήσεις.

Αναμένεται, προσθέτει, ότι πριν την Ελβετία, η τ/κ πλευρά ειδικά θα επιδιώξει την υποστήριξη της Τουρκίας για το εδαφικό, υπενθυμίζοντας ότι ο Τ Ακιντζί την προηγούμενη εβδομάδα είχε στο περιθώριο της Διεθνούς Συνόδους για την ενέργεια, συνάντηση με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπου συζήτησαν και το εδαφικό.

ΤΣΙΠΡΑΣ: Δεν νοείται λύση με εγγυήσεις –  Βρήκε κατανόηση ο Πρωθυπουργός από τους συνομιλητές του στις Βρυξέλλες
Κατανόηση στο ζήτημα των εγγυήσεων, δήλωσε πως βρήκε από τους ομολόγους του κατά τις επαφές που είχε στις Βρυξέλλες, ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μετά το πέρας των εργασιών του Συμβουλίου.

“Συζήτησα το θέμα με τον πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και την Αγκελα Μέρκελ, όπου βρήκα την απόλυτη κατανόηση”, είπε ο κ.Τσίπρας. “Δεν νοείται βιώσιμη λύση που προβλέπει την παραμονή των τουρκικών στρατευμάτων στο νησί”, επεσήμανε ο Πρωθυπουργός.

“Στο ζήτημα που αφορά την Ελλάδα, δηλαδή των εγγυήσεων, διότι τα υπόλοιπα αφορούν την ίδια την Κύπρο και εκεί στηρίζουμε μεν την κυπριακή Κυβέρνηση αλλά δεν παρεμβαίνουμε, έχουμε να πούμε ότι το πλαίσιο των εγγυήσεων είναι αναχρονιστικό πρέπει να καταργηθεί”, είπε ο Α.Τσίπρας, απαντώντας σε ερώτηση του ΚΥΠΕ. Ο Πρωθυπουργός επεσήμανε ότι η μόνη εγγύηση που χρειάζεται για τον κυπριακό λαό είναι η ίδια η λύση.

Είπε ακόμη ότι είχε μια θετική συζήτηση με τη Βρετανίδα Πρωθυπουργό Τερέζα Μέι, η οποία του επεσήμανε ότι “δεν θα αξιώσει η Βρετανία εγγυήσεις αν οι άλλες δυνάμεις δεν θέσουν θέμα εγγυήσεων”. Η Ελλάδα δεν θα θέσει θέμα εγγυήσεων η ίδια, είπε ο Πρωθυπουργός, συμπλήρωσε όμως “ότι τώρα τελευταία με τις δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου δεν είμαστε σίγουροι ότι δημιουργείται κλίμα για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος”.

Σε σχέση με την ίδια τη Σύνοδο, για αντίθεση ανάμεσα στις χώρες που επιδιώκουν τη συναίνεση και την αλληλεγγύη στο προσφυγικό και σε αυτές που δεν ενδιαφέρονται να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα, έκανε λόγο ο Έλληνας Πρωθυπουργός.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: