Η Ζιβανία είναι πλέον ένα προϊόν πρεσβευτής της Κύπρου στο εξωτερικό: Γιορτή στην Αναφωτία




Η Ζιβανία «είναι πλέον ένα προϊόν πρεσβευτής της Κύπρου στο εξωτερικό και μαζί με την κουμανδαρία και τα άλλα γνήσια γεωργικά προϊόντα αποτελούν τη μεγάλη δύναμη της χώρας μας», είπε ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Νίκος Κουγιάλης και πρόσθεσε ότι η ζιβανία, αυτό το παραδοσιακό αλκοολούχο ποτό με προστατευμένη γεωγραφική ένδειξη, έχει τεράστια απήχηση στους ντόπιους καταναλωτές και τους ξένους επισκέπτες.

Σε χαιρετισμό του στο «Φεστιβάλ Ζιβανίας» στην Αναφωτία, ο κ. Κουγιάλης είπε ότι ως Υπουργείο εργάζονται για την κατοχύρωση όλων των παραδοσιακών αγροδιατροφικών προϊόντων της Κύπρου ως γεωγραφικές ενδείξεις (ΠΟΠ και ΠΓΕ) γιατί πραγματικά πιστεύουν πως με αυτό τον τρόπο θα δημιουργήσουν συνθήκες πραγματικής ανάπτυξης, με τη στήριξη νέων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τη δημιουργία προοπτικών απασχόλησης και τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στις αγροτικές περιοχές.

«Τα παραδοσιακά αυτά προϊόντα μας διαφοροποιούν από τους διάφορους ανταγωνιστές, και δίνουν ώθηση όχι μόνο στον πρωτογενή τομέα αλλά  και στον τουρισμό και σε άλλες παρεμφερείς υπηρεσίες επαναφέροντας  την υψηλή οικονομική ανάπτυξη που όλοι επιθυμούμε», πρόσθεσε.

Ο κ. Κουγιάλης ανέφερε, παράλληλα, ότι ο αμπελοοινικός τομέας αποτελεί διαχρονικά τομέα-κλειδί για την οικονομία του τόπου και προτεραιότητα για την αγροτική πολιτική της Κυβέρνησης.

«Σε αυτή τη διάσταση, το σημαντικότερο εργαλείο άσκησης της αγροτικής μας πολιτικής, η οποία άπτεται και του αμπελοοινικού τομέα, είναι το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 που θα διαθέσει 243 εκατομμύρια ευρώ στον αγροτικό κόσμο κατά τη διάρκεια της προγραμματικής περιόδου. Παράλληλα, η Κυβέρνηση εντείνει την καθολική και συνεχή προσπάθεια προβολής του τοπικού χαρακτήρα της χώρας μας μέσω της ζιβανίας και των άλλων εθνικών αγροτικών προϊόντων. Περίπου 4,6 εκατομμύρια ευρώ αναμένεται να κατανεμηθούν στον αμπελοοινικό κόσμο κατά το οικονομικό έτος 2016-2017, εξαντλώντας όλα τα διαθέσιμα ποσά που βρίσκονται στον Εθνικό Φάκελο της Κύπρου. Ποσά τα οποία, σημειώνεται, προέρχονται αποκλειστικά από τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης», συμπλήρωσε.

Ο Υπουργός Γεωργίας ανέφερε, επίσης, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε να φιλελευθεροποιήσει τη φύτευση αμπελώνων από την 1η Ιανουαρίου 2016 μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου 2030.

«Η Κύπρος επέλεξε να εφαρμόσει το καθεστώς de minimis, το οποίο εξυπηρετεί καλύτερα τους στόχους του Υπουργείου μας στην προσπάθεια δημιουργίας νέων εκτάσεων με σύγχρονους αμπελώνες, ενίσχυσης της αγοράς ποιοτικών σταφυλιών για οινοποίηση, ανάκτησης χαμένων αγορών του εξωτερικού για τους Κυπριακούς Οίνους, μείωσης των εισαγωγών ξένων οίνων, προώθησης πνεύματος συμβολαιακής αμπελουργίας, πρασινίσματος των αμπελουργικών περιοχών καθώς και δημιουργίας νέων προοπτικών για ολόκληρη την αγροτική οικονομία», κατέληξε.

ΚΥΠΕΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 7/10/2016 22:09

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: