Η Met εγκαινιάζει έκθεση-ύμνο στον Σχεδιαστή Ζαν-Ονορέ Φραγκονάρ




Πλήθος προσωπικοτήτων από τον χώρο της τέχνης και των γραμμάτων, του κινηματογράφου, της μόδας αναμένονται σήμερα στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης για τα εγκαίνια της έκθεσης “Fragonard: Drawing Triumphant” η οποία θα διαρκέσει έως τις 8 Ιανουαρίου 2017.

Ανάμεσα στα έργα που εκτίθενται, πολλά προέρχονται από συλλογές της Μet ή του Morgan Library & Museum της Νέας Υόρκης, και άλλα που πρόσφατα ανακαλύφθηκαν, αναφέρει η επιμελήτρια της έκθεσης Πέριν Στάιν. “Η Νέα Υόρκη είναι μια κοσμοπολίτικη και κατά παράδοση γαλλόφιλη πόλη”, τονίζει προσπαθώντας να εξηγήσει τη συγκέντρωση τόσων έργων του Φραγκονάρ σε αυτή την περιοχή.

Μερικούς μήνες μετά την έκθεση “Ερωτευμένος Φραγκονάρ” που αναδείκνυε τον απόλυτο ζωγράφο και ολοκληρώθηκε τον Ιανουάριο στο Μουσείο του Λουξεμβούργου στο Παρίσι, η Met παρουσιάζει τον Ζαν-Ονορέ Φραγκονάρ (1732-1806) ως μέγα σχεδιαστή στην έκθεση αυτή που είναι ενδεικτική της αγάπης του γάλλου ζωγράφου για την εξερεύνηση και προτείνει μια διαφορετική ματιά στο έργο του “θεϊκού Φραγκό”.

Μέσα από μερικές εκατοντάδες σχέδια, το νεοϋορκέζικο μουσείο ενδιαφέρεται για τον σχεδιαστή Φραγκονάρ, που είναι λιγότερο γνωστός από τον ζωγράφο, παρότι ο μείζων χαρακτήρας αυτής της δουλειάς έγινε πρόσφατα σαφής για τον χώρο της τέχνης.

“Πράγματι μόνο τα τελευταία χρόνια καταλάβαμε σε ποιο σημείο αυτά τα σχέδια δεν ήταν παρά σπανίως μελέτες για πίνακες ζωγραφικής”, εξηγεί η Στάιν, σύμφωνα με την οποία σχεδόν μόνο το 10% των σχεδίων ήταν προπαρασκευαστικές εργασίες σε καμβά. Αντίθετα, ο Φραγκονάρ συνήθιζε να επαναλαμβάνει έναν πίνακα ή το θέμα του υπό μορφή σχεδίου μετά την ολοκλήρωση του έργου ζωγραφικής.

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: