Επόμενος στόχος η “Συμφωνία Αρχών” στην Κύπρο: Πολυμερή όταν φθάσουν σε ακτίνα συμφωνίας στο εδαφικό




ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Στόχος είναι η επίτευξη μιας Συμφωνίας Αρχών, η οποία θα παρουσιαστεί στους πολίτες όταν και όποτε συμπληρωθούν τα κενά και λυθούν όλες οι «τεχνικές λεπτομέρειες».

Αυτό ανέφερε, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες μας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ενημερώνοντας χθες το Εθνικό Συμβούλιο για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, σημειώνοντας πως πριν υπάρξει συνολικό πακέτο, δεν πρόκειται να υπογράψει οποιαδήποτε συμφωνία. Αν και η Συμφωνία Αρχών ή πολιτική συμφωνία παραπέμπει ευθέως σε ενδιάμεση λύση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επέμεινε κατά τη συζήτηση πως δεν πρόκειται για αυτής της μορφής κείμενο.

Από τη συζήτηση δεν αναφέρθηκαν ποιες είναι «οι τεχνικές λεπτομέρειες», πλην κάποιων ζητημάτων, παρόλο που είναι προφανές πως αφορούν το σύνταγμα, τους νόμους και πολλές άλλες εκκρεμότητες, που καταγράφονται από τα Ηνωμένα Έθνη, στο έγγραφο των 103 κενών. Υπάρχουν όμως και πολιτικά ζητήματα, που δεν περιλαμβάνονται στα έξι κεφάλαια. Περαιτέρω, είναι σαφές πως οι τεχνικές λεπτομέρειες, στις οποίες αναφέρονται, απαντώνται και στο σχέδιο Ανάν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρόεδρος είπε στα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου πως δεν βρισκόμαστε σε «σημείο μη επιστροφής», αν και αυτό λέγει συνεχώς ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Έσπεν Μπαρθ Άιντα, σε όλες τις επαφές του.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε, επίσης, ότι δεν υπάρχει οδικός χάρτης αλλά έγινε προγραμματισμός, που ουσιαστικά καθορίζει τα στάδια της διαδικασίας. Κοντολογίς πρόκειται για το ίδιο και το αυτό θέμα. Είπε πως η διαδικασία που ακολουθείται είναι σωστή, απαντώντας εν πολλοίς στα όσα ανέφεραν κόμματα της αντιπολίτευσης για τυχόν παγίδες που μπορεί να υπάρξουν. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρόεδρος εξέφρασε προβληματισμό και ανησυχία για τη στάση που θα τηρήσει η τουρκική πλευρά στο εδαφικό και το κεφάλαιο της ασφάλειας.

Για τη συζήτηση του εδαφικού εκτός Κύπρου, πλην του ΔΗΣΥ που δεν τοποθετήθηκε, τα υπόλοιπα κόμματα υπέδειξαν πως δεν υπάρχει καμία αναγκαιότητα για μετάβαση στο εξωτερικό. Ο Πρόεδρος, έχοντας υπόψη τις τοποθετήσεις αυτές, ενδεχομένως να το θέσει ακόμη και σήμερα στον κ. Ακιντζί, αν και έχει δεσμευθεί έναντί του να μεταβούν εκτός Κύπρου για να συζητήσουν το εδαφικό. Από τις τοποθετήσεις τους, διεφάνη πως τα κόμματα, εάν κληθούν, θα συνοδεύσουν τον Πρόεδρο στο εξωτερικό για τη συζήτηση στο εδαφικό.
Για την πολυμερή διάσκεψη, ο Νίκος Αναστασιάδης ανέφερε στη συνεδρίαση πως θα συμφωνήσει να συγκληθεί μόνο εάν φθάσουν οι συζητήσεις στο εδαφικό σε ακτίνα συμφωνίας, χωρίς να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις. Σε σχέση με τη σύνθεση μιας πολυμερούς ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε πως τούτο θα αντιμετωπιστεί όταν προκύψει. Επί του θέματος ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, παρέπεμψε στο Μπούργκενστοκ.

Ζητείται η θέση του Προέδρου για την Επιτροπή Κυπριακού – Επιστολή Συλλούρη στον Αναστασιάδη

Ο Πρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Συλλούρης, σε επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, του ζητά τις απόψεις του για την πρόταση που υποβλήθηκε από κόμματα της αντιπολίτευσης για σύσταση κοινοβουλευτικής επιτροπής για το Κυπριακό. Διαφωνούν ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ και ο ίδιος ο Πρόεδρος της Βουλής.

Ο Πρόεδρος της Βουλής ενημερώνει στην επιστολή τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας «ότι στα πλαίσια της Σύσκεψης Αρχηγών έχει επανειλημμένα τεθεί από κάποιες πλευρές της Βουλής η ανάγκη να συσταθεί και λειτουργήσει Επιτροπή Κυπριακού στη Βουλή των Αντιπροσώπων ή εναλλακτικά οι διάφορες πτυχές του να συζητούνται αντίστοιχα στις καθ΄ ύλην αρμόδιες επιτροπές. Υπέρ της άποψης αυτής έχουν εκφραστεί επιχειρήματα μεταξύ των οποίων ότι με τη ρύθμιση αυτή θα δοθεί δυνατότητα στα μέλη του Σώματος να ενημερωθούν εις βάθος και διεξοδικά για την πορεία των συνομιλιών αφενός, και αφετέρου ότι θα υποβληθούν απόψεις για ενίσχυση της διαπραγματευτικής θέσης και των πολιτικών επιχειρημάτων της πλευράς μας.

Πέραν τούτου, εκφράστηκε η άποψη ότι η συζήτηση στη Βουλή του Κυπριακού μπορεί να καλύψει και την πτυχή του κοινοβουλευτικού ελέγχου προς την κυβέρνηση σε σχέση με την ορθότητα και την ακρίβεια των τεχνικών πληροφοριών και των στοιχείων που η πλευρά μας δίδει στα πλαίσια των συνομιλιών και όπως ενδεικτικά αναφέρθηκε στοιχεία, σε σχέση με τον πληθυσμό, τις περιουσίες, το εδαφικό και άλλα συναφή. Επιπροσθέτως των πιο πάνω, έχει τεθεί και το σοβαρό επιχείρημα ότι διάφορες πτυχές που αφορούν την επίλυση του Κυπριακού θα πρέπει να απασχολήσουν κατά ή μετά τη συμφωνία την ίδια τη Βουλή των Αντιπροσώπων, θέση που προκύπτει κατά την άποψη κάποιων πλευρών και από την ανάγκη για τη διασφάλιση της αρχής της συνέχισης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ως τέτοιες πτυχές έχουν ενδεικτικά αναφερθεί η πτυχή της οικονομίας αλλά και άλλα σοβαρά νομικά ζητήματα, όπως παραδείγματος χάριν η αναγκαιότητα το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας όταν και εφόσον τροποποιηθεί να τύχει επεξεργασίας και τροποποίησης από την ίδια τη Βουλή.

Στο παρόν στάδιο δεν έχει ληφθεί απόφαση στη Σύσκεψη των Αρχηγών επί των πιο πάνω θεμάτων. Ωστόσο, λόγω της εξαιρετικής σοβαρότητας και πολιτικής ευαισθησίας του όλου θέματος θα παρακαλούσα να έχω την άποψη σας επ΄ αυτού έχοντας μάλιστα υπόψη ότι πολλά από τα εγειρόμενα ζητήματα θα απασχολήσουν ή θα μπορούσαν να απασχολήσουν το Εθνικό Συμβούλιο…»

ΘΕΜΑΤΙΚΩΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ
Οι θεματικές για την Οικονομία και την Ε.Ε., οι οποίες ήταν στην ημερησία διάταξη χθες δεν συζητήθηκαν επειδή υπήρξε επί μακρού ενημέρωση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις εξελίξεις στο Κυπριακό. Για τις θεματικές θα οριστεί νέα συνεδρίαση και η ενημέρωση θα γίνει από τον διαπραγματευτή, Ανδρέα Μαυρογιάννη και στελέχη των καθ΄’υλην αρμόδιων στις τεχνικές επιτροπές, αναλόγως του θέματος που θα συζητείται. Υπάρχουν, ήδη, προγραμματισμένες συνεδριάσεις.

«ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΜΠ ΝΤΕΙΒΙΝΤ»
Ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος απαντώντας σε ερώτηση αν θα υπάρξει διαδικασία τύπου Camp David στο εξωτερικό για συζήτηση του εδαφικού, είπε ότι «όπως οι διαπραγματευτικές ομάδες συναντώνται στο αεροδρόμιο Λευκωσίας στην παρουσία των ΗΕ, οι ίδιες ομάδες θα μπορούν να μεταβούν στο εξωτερικό για να συζητήσουν το Εδαφικό. Δεν μιλάμε ούτε για Camp David ούτε για Green Tree, δεν τίθεται (θέμα) κάτι που έγινε στο παρελθόν να το συγκρίνουμε με άλλες καταστάσεις».

Ο ΑΙΝΤΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕ ΠΡΕΣΒΕΙΣ
Ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ `Εσπεν Μπαρθ Άιντα ενημέρωσε χθες μέλη της διπλωματικής κοινότητας στην Κύπρο για την πρόοδο στις συνομιλίες για το Κυπριακό, αναφέρεται σε ανάρτηση του γραφείου των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο στο facebook.`Οπως σημειώνεται, στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης η Ειδική Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Αναπληρώτρια Ειδική Σύμβουλος του ΓΓ για την Κύπρο και επικεφαλής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, καθώς και ο Συντονιστής του Γραφείου του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ για την Κύπρο Sergiy Illarionov.

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: Ο Πρόεδρος λαμβάνει υπόψη ανησυχίες κομμάτων – «Δεν μπορεί να υπάρξει ενδιάμεση συμφωνία»
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας λαμβάνει σοβαρότατα υπόψη και τις ανησυχίες και τις απόψεις των κοινοβουλευτικών κομμάτων. Αυτό ανέφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, σημειώνοντας πως «πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, θεωρώ ότι πολλές φορές είτε δηλώσεις είτε ερμηνείες από την τουρκοκυπριακή πλευρά παρουσιάζονται ή ερμηνεύονται ως συμφωνηθέντα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ή ως θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει».
Κληθείς να σχολιάσει τα όσα λέγονται από πλευράς Τουρκοκύπριου ηγέτη περί ενδιάμεσης συμφωνίας, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «καταρχήν να ξεκαθαρίσω ότι δεν τίθεται θέμα ενδιάμεσης συμφωνίας. Σας θυμίζω ότι είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας που έθεσε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και γίνεται από τώρα συζήτηση για την πρώτη μέρα της λύσης, για την οικονομική πτυχή της λύσης, πτυχές της λύσης του Κυπριακού που ποτέ δεν είχαν συζητηθεί στο παρελθόν. Και ο λόγος είναι γιατί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν θα θέσει ενώπιον του κυπριακού λαού ένα σχέδιο που έχει ασάφειες, που έχει εποικοδομητικές ή άλλες ασάφειες. Άρα, δεν τίθεται θέμα ενδιάμεσης συμφωνίας και αυτό που ο Πρόεδρος ξεκάθαρα ανέφερε στους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων είναι ότι, είναι λάθος είτε να ερμηνεύονται είτε να παρουσιάζονται δηλώσεις που γίνονται από τουρκοκυπριακής πλευράς ως συμφωνηθέντα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ή ως κάτι που έχει αποδεχθεί η ελληνοκυπριακή πλευρά. Κανείς δεν μιλά εκ μέρους της ελληνοκυπριακής πλευράς».

Ερωτηθείς αν μπορεί να επιτευχθεί μια πολιτική συμφωνία εντός του 2016 και να απομείνουν κάποια διαδικαστικά, τεχνικά θέματα για μετά, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «δεν μπορεί να υπάρξει ενδιάμεση συμφωνία. Αυτό είναι ξεκάθαρο και δεν τίθεται καν προς συζήτηση».

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: