Εντυπωσιακή η πρεμιέρα του φιλμ «Νοτιάς» στο Μητροπολιτικό Μουσείο Νέας Υόρκης




Νέα Υόρκη. – Παρουσία του σκηνοθέτη Τάσου Μπουλμέτη και των πρωταγωνιστών της τελευταίας του ταινίας, έγινε η πρεμιέρα του φίλμ Mythopathy (Νοτιάς) στην αίθουσα προβολών του Μητροπολιτικού Μουσείου Νέας Υόρκης, σηματοδοτώντας την έναρξη του Ελληνικού Κινηματογραφικού Φεστιβάλ της Νέας Υόρκης.

Είχε προηγηθεί νωρίτερα το ίδιο βράδυ δεξίωση στο Ελληνικό Προξενείο της Νέας Υόρκης, με οικοδεσπότες τον πρέσβη κ. Κωνσταντίνο Κούτρα και την συζυγό του, στη οποία έδωσαν το «παρών» τους, άνθρωποι της τέχνης, του θεάτρου και του κινηματογράφου, ακαδημαικοί και εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου. Αναμεσά τους φυσικά και ο σκηνοθέτης κ. Τάσος Μπουλμέτης αλλά και πρωταγωνιστές της ταινίας του.

Η ανταπόκριση του κοινού ήταν τέτοια ώστε η έναρξη της προβολής της ταινίας να καθυστερήσει για αρκετή ώρα, αφού πολλοί ομογενείς έτρεξαν την τελευταία στιγμή για να εξασφαλίσουν εισιτήρια και τελικά γέμισαν το αμφιθέατρο του Μητροπολιτικού Μουσείου. Σύμφωνα με ανακοίνωση της διοργανωτικής επιτροπής πάνω απο 680 άτομα παρακολούθησαν την προβολή της ταινίας.

Την παρουσίαση του σκηνοθέτη αλλά και την έναρξη του φεστιβάλ κήρυξε ο ιδρυτής του φεστιβάλ και επικεφαλής της διοργανωτικής επιτροπής καθηγητή κ. Τζέιμς Ντι Μήτρο, (James DeMetro) ο οποίος αναφέρθηκε στην επέτειο των δέκα χρόνων και στις προσπάθειες που καταβλήθηκαν για την καθιέρωσή του. Βασικοί υποσtηρικτές του φεστιβάλ κινηματογράφου είναι το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο, το Ιδρυμα Ωνάσση (Onassis Foundation USA) και το Ελληνοαμερικανικό Πολιτιστικό Ιδρυμα.

Οι ηθοποιοί Γιάννης Νιάρρος και Χαρά Μάττα Γιαννάτου, πρωταγωνιστές του¨"Νοτιά". Φωτογραφία ETA PRESS
Οι ηθοποιοί Γιάννης Νιάρρος και Χαρά Μάττα Γιαννάτου, πρωταγωνιστές του¨”Νοτιά”. Φωτογραφία ETA PRESS

Ο καθηγητής DeMetro καλοσώρισε στην σκηνή του σκηνοθέτη Τάσο Μπουλμέτη και δύο απο τους πρωταγωνιστές, τον Γιάννη Νιάρρο και την Χαρά Μάττα Γιαννάτου.

Ο σκηνοθέτης με την σειρά του ευχαρίστησε όλους για την παρουσία τους και αναφέρθηκε στην ταινία και στην δημιουργία της. Μετά την προβολή του φίλμ μάλιστα, ακολούθησε μια περίοδος ερωτήσεων και απαντήσεων που έδωσε την ευκαιρία στον Τάσο Μπουλμέτη να αναφερθεί διεξοδικά στα γυρίσματα της ταινίας, στο υλικό που χρησιμοποίησε και στους συνεργάτες του.

Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε στο κοινό και η μουσική της Ευανθίας Ρεμπούτσικα.

Το 2003 η «Πολίτικη Κουζίνα, η δεύτερη ταινία του Τάσου Μπουλμέτη, είχε σπάσει όλα τα εμπορικά και καλλιτεχνικά ρεκόρ (η πιο εμπορική ταινία της τελευταίας εικοσαετίας, 8 βραβεία στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, διεθνής διανομή σε περισσότερες από 40 χώρες). Ομως ο δημιουργός της πήρε το χρόνο του για να κάνει το επόμενο βήμα. Ο Τάσος Μπουλμέτης μετά από ένα διάλειμμα 12 χρόνων (κατά τη διάρκεια του οποίου επιτέλεσε Πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου) προχώρησε στα γυρίσματα της νέας του ταινίας, του «Νοτιά».

Στιγμιότυπο από τη δεξίωση του γενικού προξένου της Ελλάδος Κωνσταντίνου Κούτρα προς τιμή του σκηνοθέτη Τάσου Μπουλμέτη και των συντελστών του Φεστιβάλ Κινηματογράφου. Φωτογραφία ETA PRESS
Στιγμιότυπο από τη δεξίωση του γενικού προξένου της Ελλάδος Κωνσταντίνου Κούτρα προς τιμή του σκηνοθέτη Τάσου Μπουλμέτη και των συντελστών του Φεστιβάλ Κινηματογράφου. Φωτογραφία ETA PRESS

Το θέμα της ταινίας

Ο «Νοτιάς» είναι μία κομεντί, μία ταινία εποχής που διατρέχει τις δεκαετίες του ’60, ’70 και ’80, ακολουθώντας έναν μικρό ήρωα από την παιδική του ηλικία μέχρι την ενηλικίωσή του. Από τη μέρα που εμφανίζονται στον Σταύρο οι πρώτες ερωτικές ανησυχίες φουντώνει και η επιθυμία του να λέει ιστορίες με ένα δικό του, ανατρεπτικό, τρόπο. Οι ταραχώδεις, αλλά και ταυτόχρονα πολλά υποσχόμενες για την Ελλάδα, δεκαετίες του ‘60,’70 και ‘80 πυροδοτούν την φαντασία του ασταμάτητα. Στο ταξίδι από την εφηβεία προς την ενηλικίωση, για να κατακτήσει αυτά που ποθεί, θα σκαρφιστεί ιστορίες για αρχαίους μύθους, μακρινά ταξίδια και όμορφες γυναίκες. Οταν έρθει αντιμέτωπος με την πραγματικότητα, θα κάνει τις ιστορίες του εικόνες, και θα ανακαλύψει τον εαυτό του.

Δικαιολογημένα η ταινία απέσπασε το θερμό χειροκρότημα του κοινού και πολλοί απο αυτούς θέλησαν να πληροφορηθούν περισσότερα για την χρονική περίοδο που διαπραγματεύεται στα μέσα της δεκαετίας του ’70.

Το Ελληνικό Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Νέας Υόρκης θα συνεχιστεί με προβολές μέχρι τις 16 Οκτωβρίου 2016. Η επόμενη προβολή είναι είναι προγραμματισμένη για το Σάββατο 1 Οκτωβρίου, 2016 στο Directors Guild, (110 West 57th Street).

Στις 19 Οκτωβρίου, έχει προγραμματιστεί συναυλία αφιέρωμα στον Ελληνικό Κινηματογράφο. Η συναυλία θα δοθεί στο Cutting Room με την συμετοχή του Δημήτρη Μπάση και την επιμέλεια του Αχιλλέα Γουέστορ.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: