Εμπόδια από ψευδοκράτος σε έλεγχο τραπεζικού τομέα από ΔΝΤ και Παγγκόσμια Τράπεζα




Η ψευτοκυβέρνηση προέβαλλε εμπόδια στο ΔΝΤ και την Παγκόσμια Τράπεζα στη συλλογή στοιχείων για τις εργασίες των τραπεζών στα κατεχόμενα με το αιτιολογικό ότι “δεν βρίσκει σωστό να δίδει σε ξένους πληροφορίες για το τραπεζικό σύστημα”, γράφει στο σημερινό της πρωτοσέλιδο η τ/κ εφημερίδα Χαβαντίς.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, είναι πολύ σημαντικό να εξακριβωθούν οι ανάγκες των τραπεζών και να εξασφαλισθεί η μεταβατική περίοδος. Για να γίνει αυτή η εργασία, σημειώνεται, έχει εξασφαλιστεί και το απαραίτητο κονδύλι των 3 εκ ευρώ από την ομάδα που έχει συσταθεί με ειδικούς από τις δύο πλευρές, εκπροσώπους του “υπουργείου δημοσιονομικών” και ξένους ειδικούς. Λόγω όμως των προσκομμάτων της “κυβέρνησης” ΚΕΕ – ΔΚ υπάρχει καθυστέρηση στη συλλογή των στοιχείων και την μελέτη του τραπεζικού τομέα.

Το θέμα φέρεται να έθεσε και στην τελευταία κεκλεισμένων των θυρών συνεδρία της “βουλής” ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, όταν ενημέρωσε τους “βουλευτές” για την πορεία των διαπραγματεύσεων, αλλά από την “κυβέρνηση” δεν υπήρξε κάποια εποικοδομητική στάση, όπως γράφει η Χαβαντίς.

Πηγή που μίλησε στην τ/κ εφημερίδα εξήγησε ότι αυτή η μελέτη και η εργασία είναι απαραίτητη ώστε από την επόμενη μέρα της λύσης οι τράπεζες στα κατεχόμενα να μπορούν να πάρουν άδεια από την ΕΚΤ για να λειτουργήσουν στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα, όπως και οι άλλες τράπεζες στην ΕΕ. Γι` αυτό, η ίδια πηγή, χαρακτήρισε απαραίτητο και κρίσιμο να διαπιστωθεί κατά πόσο οι τράπεζες που λειτουργούν στην τ/κ πλευρά έχουν κεφαλαιακή επάρκεια και είναι συμβατές με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

ΚΥΠΕ, Λευκωσία, Κύπρος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: