Έλλειψη προϊόντων στη βρετανική αγορά μετά από την πτώση της στερλίνας




Η μεγαλύτερη αλυσίδα σουπερμάρκετ της Βρετανίας Tesco υποχρεώθηκε να αποσύρει δημοφιλή προϊόντα από τα προς διαδικτυακή πώληση προϊόντα της, κατόπιν διαφωνίας με την προμηθεύτρια εταιρεία για το ποιος πρέπει να καλύψει το πρόσθετο κόστος που δημιουργεί η μεγάλη πτώση της στερλίνας.

Τα Tesco διαθέτουν πλέον μόνο περιορισμένη ποσότητα προϊόντων της εταιρείας Unilever όπως η παραδοσιακή βρετανική κρέμα Marmite, τα παγωτά Ben & Jerry’s, τα αποσμητικά Lynx και τα απορρυπαντικά Persil, μεταξύ πολλών άλλων.

Η Unilever έχει σταματήσει τις παραδόσεις προϊόντων στα Tesco καθώς δεν έγινε δεκτό το αίτημά της για αύξηση των χρεώσεων κατά περίπου 10%. Ο πολυεθνικός κολοσσός υποστηρίζει ότι αυτή η αύξηση του κόστους οφείλεται στη σημαντική πτώση της στερλίνας έναντι του ευρώ και του δολαρίου μετά από το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου και τις ανησυχίες ότι η Βρετανία οδεύει προς ένα «σκληρό» Brexit.

Πηγές της αλυσίδας Tesco αλλά και άλλων βρετανικών σουπερμάρκετ που πιστεύεται ότι έχουν γίνει δέκτες του ίδιου αιτήματος από τη Unilever υποστηρίζουν ότι η εταιρεία χρησιμοποιεί ως πρόσχημα το Brexit για να αυξήσει τις τιμές της.

Οι ενάντιοι του Brexit, ωστόσο, έσπευσαν να επισημάνουν ότι η υπόθεση αποδεικνύει τις αρνητικές επιπτώσεις που θα έχει η έξοδος της χώρας από την ΕΕ για τους Βρετανούς καταναλωτές.

Η ηγέτιδα του Εθνικού Κόμματος Σκωτίας (SNP) Νίκολα Στέρτζιον αναμένεται να πει κατά τη σημερινή έναρξη του ετήσιου συνεδρίου του κόμματος ότι «το SNP θα ηγηθεί του αγώνα κατά ενός σκληρού Brexit», δηλαδή της απώλειας πλήρους πρόσβασης του Ηνωμένου Βασιλείου στην ενιαία αγορά έναντι αυστηρών περιορισμών στη μετανάστευση από την ΕΕ.

Εν τω μεταξύ, ανάλυση των Financial Times δείχνει ότι η Βρετανία θα μπορούσε να κληθεί να καταβάλει έως και 20 δισεκατομμύρια ευρώ για να καλύψει τις υποχρεώσεις της έναντι της ΕΕ όταν επισημοποιηθεί το «διαζύγιο» μεταξύ των δύο πλευρών.

Τα χρήματα αυτά θα καλύπτουν μεταξύ άλλων τη συμμετοχή της Βρετανίας σε παλαιά συμβόλαια για έργα υποδομών στην ΕΕ, δεσμεύσεις για την κάλυψη συνταξιοδοτικών προγραμμάτων, εκκρεμείς συνεισφορές στον κοινοτικό προϋπολογισμό και άλλες δεσμεύσεις για συμφωνημένες κοινοτικές δαπάνες.

Όπως σχολιάζει η εφημερίδα, αυτά τα χρήματα που εκτιμάται ότι θα απαιτήσουν οι Βρυξέλλες από το Λονδίνο κατά τις διαπραγματεύσεις εξόδου αναμένεται να προκαλέσουν την οργή των Βρετανών ευρωσκεπτικιστών και ενδεχομένως να περιπλέξουν τις διαπραγματεύσεις αυτές.

Αθ. Γκαβός, ΚΥΠΕ, Λονδίνο, Βρετανία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: