Από το πρόγραμμα Θεσσαλονίκης και το πρώτο Μνημόνιο της αριστεράς στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ




Γράφει ο Ανδρέας Τσιλογιάννης* 

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και Πρωθυπουργός της χώρας Αλέξης Τσίπρας, ανοίγει τις διεργασίες του 2ου συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ έχοντας καταφέρει, αλήθεια είναι, για πρώτη φορά στην ιστορία του κοινοβουλευτισμού να φέρει την αριστερά στην κυβέρνηση, έστω και με συνεργασίες που προέρχονται είτε από το κέντρο και το πάλαι ποτέ κραταιό ΠΑΣΟΚ, είτε από τα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας.

Ο Αλέξης Τσίπρας, στο πρώτο συνέδριο που βρίσκει τον ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση, βρίσκεται λαβωμένος στα μάτια τόσο των συνέδρων και παρατηρητών του Συνεδρίου που διεξάγεται στο κλειστό του TAE KWO DO, όσο και της ίδιας της κοινωνίας.

Έχει σημασία η αναφορά στην κοινωνία, καθώς η δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ προς τον δύσκολο δρόμο προς την εξουσία οφείλεται περισσότερο στον ελληνικό λαό και κυρίως στους ψηφοφόρους που ψήφιζαν το ΠΑΣΟΚ και όχι στα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ που αριθμητικά είναι λιγότεροι ακόμα και από τα μέλη που είναι εγγεγραμμένα στο ΠΑΣΟΚ του 4 %.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος θα είναι και ο μοναδικός υποψήφιος Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στο 2ο Συνέδριο, λογικά θα ανανεώσει τη θητεία χωρίς πρόβλημα, ¨μπαίνει¨  όμως, όπως προαναφέραμε λαβωμένος στο συνέδριο.

Λαβωμένος, καθώς στη δεύτερη αριστερή κυβέρνηση -αν και καθάρισε το εσωκομματικό παιχνίδι αφήνοντας εκτός κόμματος συντρόφους με τους οποίους ήρθε στην εξουσία-, δεν κατάφερε να φέρει την πολυπόθητη αλλαγή, την κάθαρση στο πολιτικό σύστημα, αλλά και το σκίσιμο του μνημονίου με ένα νόμο και ένα άρθρο όπως υποσχέθηκε στους Έλληνες πολίτες στη πριν από  της πρώτη φορά αριστερά εποχή.

Πολλοί θιασώτες, ένθερμοι υποστηρικτές του Έλληνα πρωθυπουργού, δήλωναν σίγουροι – προφανώς ορμώμενοι από το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης που ο Αλέξης Τσίπρας είχε παρουσιάσει το 2014 με τις εξαγγελίες που τον έφεραν στην κυβέρνηση-, πως η νέα εποχή στον κοινοβουλευτισμό της χώρας και η αρχή της μεταμεταπολιτευτικής περιόδου της Ελλάδας αρχίζει με τον Αλέξη Τσίπρα στην εξουσία.

Ο Αλέξης Τσίπρας, εισέρχεται στο 2ο συνέδριο του Σύριζα έχοντας ηττηθεί από τους δανειστές εταίρους το καλοκαίρι του 2015, εξαιτίας ενός καταστροφικού εξαμήνου για τη χώρα, λόγω της μη διαπραγμάτευσης και των πολιτικών παιχνιδιών με τους εταίρους – δανειστές, πολιτικές που οδήγησαν στα capital controls, στο κλείσιμο μετά από εντολή της κυβέρνησης των τραπεζών, στο δημοψήφισμα αλλά και στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015.

Μετά από τις εκλογές του Σεπτέμβρη του `15, ο Αλέξης Τσίπρας στα μάτια των ψηφοφόρων και του Ελληνικού λαού, δεν είναι ο πολιτικός που θα στείλει εκτός χώρας τις μνημονιακές επιταγές και τους δανειστές, αλλά ο διαχειριστής ο οποίος ακολουθεί κατά γράμμα τις συμβάσεις που προέρχονται από το πρώτο αριστερό μνημόνιο και τις εντολές των δανειστών – εταίρων.

Ο Αλέξης Τσίπρας, βρίσκεται αλλοιωμένος και ηττημένος στον αστερισμό του 2ου συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και ο μοναδικός παίχτης που το συνέδριο είναι ραμμένο και κομμένο στο κουστούμι που συνεχίζει να φοράει χωρίς γραβάτα, αλλά έχοντας προσθέσει μανικετόκουμπα στο καλά σιδερωμένο λευκό πουκάμισο.

Ως πρωθυπουργός, έχει υποστεί και μια σκληρή προσωπική από τους εταίρους – δανειστές ήττα, καθώς αν και προσπάθησε να τα βάλει μαζί τους, κατάλαβε έστω και αργά με πολύτιμο πολιτικό χρόνο χαμένο, πως τελικά δεν μπορούσε να σκίσει το μνημόνιο όπως είχε υποσχεθεί στον Ελληνικό λαό με ένα νόμο και ένα άρθρο αλλά απεναντίας να εφαρμόσει ένα νέο σκληρότερο.

Ο  αξιότιμος Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξης Τσίπρας, ξέρει πως ο δρόμος προς την εξωστρέφεια είναι δύσκολος με ένα κλειστό κόμμα και πως για την αλλαγή του δυσμενούς κλίματος δεν αρκεί ούτε το επικοινωνιακό συνέδριο αλλά ούτε και ένας δομημένος ανασχηματισμός ανήμπορος να στηριχθεί από ένα κόμμα με  εμφανή έλλειψη στελεχιακού δυναμικού και με την κοινωνία απέναντι.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα πως είναι ο μόνος ¨παίχτης¨  στο σκληρό πολιτικό  παιχνίδι που παίζεται με όρους εθνικού διχασμού και ξέρει πως η διεξαγωγή των εθνικών εκλογών εξαρτώνται αποκλειστικά από τον ίδιο και τη διάθεση του – αν και ποτέ πλεον κανείς δεν μπορεί να προσδιορίσει τον πολιτικό διαθέσιμο για μια κυβέρνηση χρόνο-, ανεξάρτητα από τον τρόπο που διεκδικεί  τις εκλογές ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στο 2ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Αλέξης Τσίπρας θα προσπαθήσει να αμβλύνει τις διαφορές με την ομάδα των 53 με την οποία θα συγκρουστεί στις διαδικασίες ανάδειξης της νέας Κεντρικής Επιτροπής.

Η ομάδα του Υπουργού Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτου – ναι μεν ο ίδιος διαχειρίζεται την μνημονιακή συμφωνία με τους δανειστές-  έχει διαφωνίες τόσο με το πρόγραμμα που εφαρμόζεται όσο και με τη λειτουργία του κόμματος και σίγουρα θα εκφράσει τις αντιθέσεις σ` αυτό το συνέδριο.

Άξιο σημείωσης και το γεγονός πως αρκετοί εκ των σύνεδρων του 2ου  Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, ζουν ακόμα στον πλασματικό και ιδεατό κόσμο της Αριστεράς, δεν έχουν καταλάβει ούτε τις δανειακές συμβάσεις που έχουν υπογραφεί από την αριστερή κυβέρνηση και ενδεχομένως να πιστεύουν πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ εφαρμόζει το Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκη, με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να είναι έτοιμος ή να σκίσει το μνημόνιο με ένα νόμο και ένα άρθρο ή να εφαρμόσει ένα παράλληλου τύπου πρόγραμμα δημοσιονομικής πολιτικής.

Το 2ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε εξέλιξη, χωρίς να απασχολούν τον ελληνικό λαό οι διεργασίες του συνεδρίου, με την κοινωνία να βρίσκεται πιο βαθιά στην κρίση.

Η ανεργία δεν μειώθηκε, η έλλειψη εργασίας αποτελεί καρκίνωμα στο μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού λαού, χρήματα στο ελληνικό νοικοκυριό δεν υπάρχουν, οι μισθοί μειώνονται όπως κόβεται το ΕΚΑΣ και η  13η σύνταξη να μην έχει ποτέ επανέλθει στις τσέπες των συνταξιούχων.

Ο ελληνικός λαός δεν θα πιστέψει τυχόν υποσχέσεις παροχών που αφορούν το  ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, που σίγουρα θα ζητηθεί σε ομιλίες συνέδρων και ενδεχομένως να εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας στο συνέδριο του κόμματός του.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας ξέρει πως μονόδρομος για την κυβέρνησή είναι η μείωση του χρέους και η συνέχιση του ροκανίσματος του πολιτικού  χρόνου που έχει στη διάθεση μέχρι το 2019.

Διευρύνσεις τύπου επιστροφής σε κυβερνητικό πόστο του  κ. Κουβέλη, είτε ανάπτυξης μιας πιο στενής σχέσης  με στελέχη προερχόμενα από το ΠΑΣΟΚ (οργανωμένα η μη), ή ακόμα μια συνεργασία με τον Πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων κ. Βασίλη Λεβέντη, θεωρούνται ανάχωμα στην άνοδο της δεξιάς παράταξης του κ. Μητσοτάκη.

Οι σύνεδροι του 2ου  συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, θα πρέπει να αφήσουν στις ομιλίες που θα πραγματοποιήσουν τις βαρύγδουπες καφενειακές διαλέξεις  και να καταλάβουν πως οι θεωρίες των μεγάλων θεωρητικών του χώρου –  Berlinguer, Τσάβες , Μαντούρο αλλά και του νεοτεριστή αριστερού Πάμπλο Ιγκλέσιας – είναι άκρως επικίνδυνες ώστε να αλλάξουν τη ροή της ήδη χρεοκοπημένης πολιτικής που η αριστεροδεξιά κυβέρνηση του κ. Τσίπρα εφαρμόζει.

Ο Αλέξης Τσίπρας του 2ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ είναι δέσμιος των δανειστών – εταίρων και του μνημονίου της πρώτης φοράς αριστεράς. Η Αριστερά εγκλωβισμένη στις κυβερνητικές καρέκλες αντί να πάει την χώρα μπροστά και ο ΣΥΡΙΖΑ μικρός, κλειστός, κυβερνητικός, συγχρόνως αναγκασμένος να ζει στο απρόβλεπτο και στο δυσοίωνο αύριο με την ανά πάσα στιγμή επιστροφή στην περιθωριοποίηση του χθες, περιθωριοποίηση καλά τοποθετημένη στο πίσω μέρος του μυαλού  των συνέδρων που συμμετέχουν στο 2ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ.

Το 2ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ διεξάγεται όχι με όρους κοινωνίας αλλά με όρους  σκληρούς κομματικούς, με την ηγεσία να ξέρει πως  μεγάλο αγκάθι είναι και η μοιρασιά της εσωκομματικής πίτας ειδικά στα χρόνια εφαρμογής του πρώτου αριστερού μνημονίου.

Συσχετισμοί και γρίφοι που πρέπει να λυθούν και παράλληλα να εξετασθούν από την ηγεσία οι  τρόποι για το πως θα μείνουν ικανοποιημένοι οι σύνεδροι που συμμετέχουν  στο 2ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, έχοντας αναγκαστικά διεισδύσει μέσα στο ψέμα ελέω μνημονίου και με  την κοινωνία στα κάγκελα και όχι σύμμαχο.

Σύνεδροι που βρίσκονται αντιμέτωποι με τις τοπικές κοινωνίες, αλλά και συμμετέχουν σε ένα συνέδριο διαφορετικό από το πρώτο, καθώς δεν έχουν μαζί αλλά απέναντι συντρόφους που διαμόρφωσαν την πολιτική του 1ου Συνεδρίου, πολιτική που έφερε τον ΣΥΡΙΖΑ στη κυβέρνηση και τον Αλέξη Τσίπρα στην ιστορία ως τον πρώτο από την αριστερά (κουμμουνιστική η μη) προερχόμενο πρωθυπουργό.

  • Δημοσιογράφος – αρθρογράφος
  • [email protected]
  • Follow on Twitter : ΤsilogiannisAnd

 

 

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: