Άνοδος στερλίνας λόγω κυβερνητικής δέσμευσης εξέτασης Brexit από Κοινοβούλιο




Ανοδική τάση καταγράφει μετά από πολλές ημέρες η στερλίνα στις διεθνείς χρηματαγορές, με την ισοτιμία έναντι του δολαρίου κατά τις πρωινές ώρες να έχει ανέβει στο 1,23 έναντι του 1,208 που είχε διαμορφωθεί το βράδυ της Τρίτης.

Η ανάκαμψη αυτή αποδίδεται στην απρόσμενη τροπολογία που κατέθεσε το βράδυ η κυβέρνηση επί πρότασης συζήτησης της αντιπολίτευσης, με την οποία αναβαθμίζεται ο ρόλος του κοινοβουλίου στη διαδικασία του Brexit.

Υπό τις ανησυχίες των κομμάτων της αντιπολίτευσης αλλά και πολλών βουλευτών των Συντηρητικών ότι η κυβέρνηση οδεύει προς ένα «σκληρό» Brexit, δηλαδή με αυστηρούς ελέγχους στη μετανάστευση και έξοδο από την ενιαία αγορά, οι Εργατικοί εξασφάλισαν για σήμερα συζήτηση στη Βουλή των Κοινοτήτων, ζητώντας από την κυβέρνηση να συμβουλευτεί το σώμα πριν ενεργοποιήσει το Άρθρο 50.

Η Ντάουνινγκ Στριτ έχει επανειλημμένως απορρίψει το αίτημα βουλευτών να υπάρξει κοινοβουλευτική ψηφοφορία επί των όρων του Brexit που θα διεκδικήσει η κυβέρνηση πριν αρχίσουν οι επίσημες διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους. Ο Συντηρητικός βουλευτή Στίβεν Φίλιπς έκανε λόγο για αντικατάσταση της «τυραννίας» της ΕΕ από την «τυραννία» της βρετανικής κυβέρνησης που αγνοεί την κυριαρχία του κοινοβουλίου.

Το βράδυ της Τρίτης, με τροπολογία που υπέβαλε η κυβέρνηση δηλώνει ότι θα προσφέρει στο κοινοβούλιο της ευκαιρία πρόσθετης εξέτασης της διαδικασίας του Brexit. Παρά το ότι σε καμία περίπτωση δεν αφήνεται να εννοηθεί ότι θα υπάρξει ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων επί των αποφάσεων της κυβέρνησης, η τροποποίηση εκλήφθηκε ως παραδοχή ανησυχίας στη Ντάουνινγκ Στριτ για τις ενστάσεις αρκετών βουλευτών των Συντηρητικών.

Οι Εργατικοί χαρακτήρισαν την τροπολογία «τεράστια υπαναχώρηση» της κυβέρνησης με σκοπό να αποτρέψει ανταρσία στο κόμμα της. Ο Στίβεν Φίλιπς χαιρέτισε την κίνηση της κυβέρνησης, προσθέτοντας ότι τώρα θα διεκδικήσει μία τριήμερη συζήτηση στη Βουλή των Κοινοτήτων επί των όρων του Brexit.

Λίγο πριν από τη σημερινή συζήτηση στη Βουλή των Κοινοτήτων οι Εργατικοί θα δημοσιοποιήσουν 170 ερωτήσεις προς τον Υπουργό Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις, μία ερώτηση για κάθε ημέρα μέχρι τα τέλη Μαρτίου του 2017, δηλαδή το χρονικό όριο που έχει θέσει η Πρωθυπουργός για την ενεργοποίηση του Άρθρου 50.

Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να αποκρούσει στο δικαστήριο μέσα στην εβδομάδα το αίτημα πολιτών για ενεργοποίηση του Άρθρου 50 από τη Βουλή των Κοινοτήτων, υποστηρίζοντας ότι η Πρωθυπουργός έχει το δικαίωμα να λάβει μία τέτοια απόφαση μόνη της.

Αθ. Γκαβός, ΚΥΠΕ, Λονδίνο, Βρετανία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: