Ανοχή ΗΠΑ έναντι ΙΚ στο Κιρκούκ “βλέπουν” τουρκικά ΜΜΕ προσκείμενα στον Ερντογάν




Κατηγορούν τις ΗΠΑ ότι επέτρεψαν την επίθεση των τζιχαντιστών στο Κιρκούκ οι Τούρκοι, επικαλούμενοι κουρδικές και ιρακινές «πηγές».

Σύμφωνα με αυτές οι ιρακινές υπηρεσίες είχαν ενημερώσει τους Κούρδους Πεσμεργκά και ΗΠΑ ότι επίκειται επίθεση κατά του Κιρκούκ αλλά οι Αμερικανοί δεν έπραξαν το παραμικρό για την αντιμετώπιση της απειλής.

Η σχετική αναφορά καταγράφει ανησυχίες για την ασφάλεια της πόλης. Ακόμα και αν ισχύει η αναφορά αυτή κατά γράμμα πολύ απέχει από το να αποτελεί προειδοποίηση επίθεσης όπως θέλουν να περάσουν του Τούρκοι.

Στις 9 Οκτωβρίου, σύμφωνα με τους Τούρκους, οι Πεσμεργκά είχαν συνάντηση με Αμερικανούς από τους οποίους ζήτησαν να ενισχυθούν τα μέτρα ασφαλείας στην πόλη αλλά οι Αμερικανοί αρνήθηκαν.

Και εδώ γεννάτε το ερώτημα γιατί δεν έλαβαν οι Κούρδοι μόνοι τους τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας; Σύμφωνα με τις αυτές πηγές υπήρξε και να σύσκεψη στις 12 Οκτωβρίου με το ίδιο αντικείμενο.

Όταν όμως στις 21 Οκτωβρίου οι τζιχαντιστές του ΙΚ επιτέθηκαν στην πόλη η άμυνα της ήταν χαλαρή και έτσι κατάφεραν να κυριεύσουν ορισμένα δημόσια κτήρια σκοτώνοντας δεκάδες ανθρώπους.

Τοπικές πηγές που επικαλούνται οι Τούρκοι ανέφεραν πως οι τζιχαντιστές δεν εισέβαλαν στην πόλη αλλά ήταν ήδη εντός αυτής κρυμμένοι. Αυτό και μόνο αν ισχύει καταρρίπτει τις τουρκικές κατηγορίες κατά των Αμερικανών και επαυξάνει τις ευθύνες των Κούρδων συμμάχων της Άγκυρας καθώς η πόλη ελέγχεται εδώ και καιρό από τους Πεσμεργκά οι οποίοι θα όφειλαν να έχουν εκκαθαρίσει τους τζιχαντιστικούς πυρήνες στην πόλη.

Παρόλα αυτά για τα προσκείμενα στον Ερντογάν μέσα ο αντιαμερικανισμός που έχει καταστεί επίσημη πολιτική της χώρας πουλά. Την ίδια ώρα η φιλοκυβερνητική τουρκική εφημερίδα Yeni Sagak, η οποία μαζί με την Sabah αποτελούν τη δημοσιογραφική φωνή του Ερντογάν, τονίζει πως η Τουρκία πρέπει να καταλάβει και τη Μοσούλη και το Χαλέπι!

Με πληροφορίες από : http://www.yenisafak.com/en/world/us-army-allowed-daesh-to-enter-kirkuk-report-2552833

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: