Αν νομίζετε ότι θα ξεγελάσετε τους Ελληνοκύπριους, λογαριάσατε λάθος: Ο ρόλος του Ακιντζί




Του Πανίκου Παναγιώτου

Μουσταφά, μόνο ένα λιμάνι υπάρχει όπου όλοι οι Κύπριοι μπορούμε να βρούμε γαλήνη και ασφάλεια. Είναι το δικό μας λιμάνι, η Κύπρος.
Η Τουρκία, όσο κοντά σας κι αν είναι πολιτιστικά και συναισθηματικά -όπως είναι για μας η Ελλάδα-, άλλο τόσο μακριά πρέπει να μείνει από τον τόπο μας για να έχουμε μέλλον.

Όλοι μας πληρώσαμε πολύ ακριβά τα ξένα λιμάνια. Και είναι ξένα γιατί ούτε για σας η Ελλάδα είναι δικό σας λιμάνι ούτε για μας η Τουρκία είναι δικό μας λιμάνι.

Επομένως, αν συνεχίσεις να δρας με τέτοιες αντιλήψεις και επιδιώξεις, στο τέλος θα μείνεις κι εσύ μια «αποτυχημένη παρένθεση» στην κοινότητά σου και στην πατρίδα μας.

Μουσταφά, ο κόσμος μας κουβαλά τραυματικές εμπειρίες. Πέρα απ’ τα εγκλήματα «δικών σας» και «δικών μας», τη μοίρα του νησιού μας -και το ξέρεις πολύ καλά- την καθόρισαν πάνω απ’ όλα οι ξένες επεμβάσεις και οι ξένες μυστικές υπηρεσίες -κυρίως οι τουρκικές- για να εξυπηρετήσουν συγκεκριμένα συμφέροντα.

Εδώ, στη Νέα Υόρκη, ήθελες σώνει και καλά οδικό χάρτη, χωρίς προηγουμένως να συμφωνήσετε στα πιο βασικά για ένα λειτουργικό, δημοκρατικό, ακηδεμόνευτο κυπριακό κράτος (σ.σ. ενώ στη Νέα Υόρκη ο πρόεδρος Αναστασιάδης απέρριψε τα χρονοδιαγράμματα, μετά την επιστροφή του από τις ΗΠΑ και στην πρώτη συνάντησή του με τον κατοχικό ηγέτη στη Λευκωσία φαίνεται ότι τα αποδέχθηκε με «νέο περιτύλιγμα». Πάντα αυτό γίνεται. Στην αρχή: προσωρινές αντιστάσεις και μετά: μόνιμες υποχωρήσεις…)

Ένας ξένος παρατηρητής, που δεν ξέρει τις πραγματικότητες στο Κυπριακό, είναι πολύ πιθανό να υποστηρίζει ότι δεν είναι παράλογη η τουρκική απαίτηση για χρονοδιαγράμματα με ό, τι αυτό συνεπάγεται. Θα απορεί μάλιστα επειδή ένα τέτοιο αίτημα δεν προέρχεται από τον πρόεδρο Αναστασιάδη, αφού οι Ελληνοκύπριοι χτυπούν πόρτες για λύση.

Η εν λόγω τοποθέτηση όμως, όπως προαναφέρουμε, θα γινόταν από κάποιο άτομο που δεν θα γνώριζε την ιστορία και τις αλήθειες που διέπουν τον ρόλο της Κύπρου στην περιοχή και δεν θα ήξερε ότι χωρίς ουσιαστική πρόοδο, τα χρονοδιαγράμματα εξυπηρετούν όσους επιδιώκουν να ασκήσουν πιέσεις και εκβιασμούς στην ευάλωτη πλευρά, επιβάλλοντας επιλογές και λύσεις.

Άλλωστε, πήραμε μια σχετική γεύση από την πρόσφατη συνάντηση του Μπάιντεν με τον Αναστασιάδη. Ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ όχι μόνο μετέφερε τις θέσεις του Ερντογάν, για συνέχιση των εγγυήσεων και παραμονή τουρκικών στρατευμάτων, αλλά εμμέσως πλην σαφώς προέτρεψε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας «να βάλει λίγο νερό στο κρασί του».

Γι’ αυτό, Μουσταφά Ακιντζί, αν εσύ, ο σουλτάνος της Τουρκίας και ο κ. Άιντα νομίζετε ότι θα ξεγελάσετε τους Ελληνοκύπριους, για να τους αναγκάσετε να πλεύσουν προς το τουρκικό λιμάνι, λογαριάσατε λάθος.

www.philenews.com

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: