Το αίτημα της Τουρκίας από τον Ομπάμα: Πέστε στους Κούρδους να αποσυρθούν από Ευφράτη




Η Τουρκία επιθυμεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής να ασκήσουν εντονότερη πίεση σε Σύρους Κούρδους μαχητές για να αποσυρθούν στα ανατολικά του Ευφράτη ποταμού, δήλωσε χθες ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Νουμάν Κουρτουλμούς, καθώς η Άγκυρα επιδιώκει να περιορίσει την προέλαση των Κούρδων ανταρτών, που φέρουν την στήριξη των ΗΠΑ, στην βόρεια Συρία.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, κατά τη διάρκεια επίσκεψης του στις ΗΠΑ, ο Κουρτουλμούς τόνισε πως η Ουάσιγκτον έχει την ευθύνη να συνεργαστεί με τον Νατοϊκό της σύμμαχο την Τουρκία απέναντι σε “όλες τις διαφορετικές τρομοκρατικές απειλές”, κάνοντας έτσι μια αναφορά στις έντονες διαφορές των δύο χωρών στην πολιτική τους για την Συρία.

Οι δοκιμαζόμενες σχέσεις Ουάσιγκτον–Άγκυρας εντάθηκαν περαιτέρω έπειτα από την στρατιωτική εισβολή του τουρκικού στρατού στην Συρία την προηγούμενη εβδομάδα. Η τουρκική επιχείρηση “Ασπίδα του Ευφράτη” έχει στόχο να εκδιώξει τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους από τα τουρκικά σύνορα και να σταματήσει την προώθηση των Κούρδων μαχητών.

“Θα θέλαμε να δούμε τις ΗΠΑ να ασκούν πίεση στις δυνάμεις του Κόμματος Δημοκρατικής Ένωσης (PYD), τη μεγαλύτερη κουρδική οργάνωση της Συρίας, να υποχωρήσουν ανατολικά του Ευφράτη. Για αυτό το λόγο θα ήταν πολύ χρήσιμο αν πραγματοποιούσαμε αυτή την επιχείρηση μαζί με τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις”, πρόσθεσε ο Τούρκος αντιπρόεδρος.

ΤΟ PYD αποτελεί την πολιτική πτέρυγα της κουρδικής πολιτοφυλακής της Συρίας, των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG) την οποία οι ΗΠΑ στηρίζουν στην μάχη εναντίον του Ισλαμικού Κράτους. Η Τουρκία – μέλος του δυτικού συνασπισμού δυνάμεων που πολεμά το ΙΚ, θεωρεί το YPG μια «τρομοκρατική» οργάνωση και καταγγέλλει πως συνδέεται με τους κούρδους αυτονομιστές αντάρτες που δρουν στη νοτιοανατολική Τουρκία.
Κατά την επίσκεψη που πραγματοποίησε τον περασμένο μήνα στην Τουρκία ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν κάλεσε τους Κούρδους μαχητές να αποσυρθούν ανατολικά του Ευφράτη ποταμού, σημειώνοντας πως πρέπει να το πράξουν για να διασφαλίσουν ότι θα έχουν την αμερικανική υποστήριξη.

Το YPG υποστηρίζει πως έχει ήδη αποσύρει τις δυνάμεις του από την περιοχή που διεξάγει την επιχείρηση του ο τουρκικός στρατός. Αμερικανοί αξιωματούχοι επίσης τονίζουν πως το YPG έχει σε μεγάλη κλίμακα αποσύρει τις δυνάμεις του ανατολικά του ποταμού, που αποτελεί ένα φυσικό σύνορο που τέμνει την βόρεια Συρία.

Νωρίτερα χθες, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διέψευσε τους ισχυρισμούς ότι το YPG έχει υποχωρήσει ανατολικά του Ευφράτη.

Οι ΗΠΑ έχουν καλέσει την Τουρκία να αποφύγει τις συγκρούσεις με κουρδικές σύμμαχες δυνάμεις και να εστιάσει στην μάχη ενάντια στο ΙΚ.

Ο Τούρκος αντιπρόεδρος παράλληλα τόνισε πως η Τουρκία θα ήθελε να δει την “πρόθεση” των ΗΠΑ ότι είναι έτοιμες να προχωρήσουν με την έκδοση του Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Άγκυρα κατηγορεί ως τον ενορχηστρωτή του αποτυχημένου πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου.

Ο Γκιουλέν, που ζει αυτοεξόριστος στην Πενσυλβάνια από το 1999, έχει απορρίψει τις κατηγορίες και έχει καταδικάσει το πραξικόπημα. Οι ΗΠΑ έχουν δηλώσει πως μόνο ένα ομοσπονδιακό δικαστήριο μπορεί να αποφανθεί για την έκδοση του, προειδοποιώντας ότι αυτή μπορεί να αποτελέσει μια μακρά διαδικασία.

“Δεν είναι ένα ζήτημα διάρκειας χρόνου, στην πραγματικότητα είναι ένα ζήτημα πρόθεσης”, επισήμανε ο Κουρτουλμούς, αναφορικά με την διαδικασία έκδοσης του Γκιουλέν, που μπορεί να διαρκέσει χρόνια.

“Θα θέλαμε να δούμε την πραγματική πρόθεση των αμερικανικών αρχών σχετικά με την έκδοση του συγκεκριμένου άνδρα”, τόνισε.

Οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και επικριτές από την Δύση, ειδικά από την Ευρώπη, καταγγέλουν πως πολλοί από όσους έχουν διωχθεί και συλληφθεί, ανάμεσα τους δημοσιογράφοι, από τις τουρκικές αρχές στο πλαίσιο των εκκαθαρίσεων της Άγκυρας μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, δεν έχουν συνδέσεις με τον Γκιουλέν και κρατούνται αδίκως.

Ο Κουρτουλμούς υποστήριξε πως κάποιοι δημοσιογράφοι είναι μέλη “τρομοκρατικών οργανώσεων” και πως όλες οι έρευνες διεξάγονται με την τήρηση της διεθνούς νομοθεσίας.

Η απομάκρυνση όλων των στοιχείων που συνδέονται με τον μουσουλμάνο ιεροκήρυκα από την Τουρκία, ακόμη και μέσα στο κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) θα συνεχιστεί “με όλα τα μέσα”, επισήμανε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης. “Θα χρειαστεί κάποιο χρόνο, ίσως μήνες, ή και χρόνια”, πρόσθεσε.

03/09/2016 01:13
ΑΠΕ-ΜΠΕ – Reuters
Σικάγο, United States

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: