Στην “Ομάδα του Βίζεγκραντ” θέλει την Αυστρία ο ηγέτης της ακροδεξιάς Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε

Head of Austrian Freedom Pary (FPOe) Heinz-Christian Strache. REUTERS/Heinz-Peter Bader
Την ένταξη της Αυστρίας στην αποκαλούμενη “Ομάδα του Βίζεγκραντ”, των τεσσάρων χωρών της Κεντρικής Ευρώπης (Ουγγαρία, Πολωνία, Σλοβακία και Τσεχία) που επικρίνονται για την αμφιλεγόμενη, σκληροπυρηνική έως και αντιευρωπαική πολιτική τους -ιδιαίτερα στο προσφυγικό- ζητά ο Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, αρχηγός του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων.

Σε σημερινή συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα “Τιρόλερ Τάγκεστσαιτουνγκ”, ο κ. Στράχε τονίζει πως με μία ενισχυμένη “Ομάδα του Βίζεγκραντ” ο ίδιος “βλέπει” την ευκαιρία μίας μεταρρύθμισης της Ευρωπαικής Ενωσης και για το λόγο αυτό υποστηρίζει την υποβολή αίτησης από την Αυστρία για την ένταξή της στην “Ομάδα”.

Σύμφωνα με τον αρχηγό του Κόμματος των Ελευθέρων — των οποίων ο υποψήφιος στον επαναληπτικό γύρο των αυστριακών προεδρικών εκλογών της 4ης Δεκεμβρίου, Νόρμπερτ Χόφερ, έχει καλές πιθανότητες να αναδειχθεί νικητής — στην “Ομάδα του Βίζεγκραντ” σχηματίζεται “ένας αντίποδας προς την Ανγκελα Μέρκελ”.

Οπως επισημαίνει ο Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε στη συνέντευξή του στην “Τιρόλερ Τάγκεστσαιτουνγκ”, “έως τώρα γίνονται μέσα στην ΕΕ κάποιες συμφωνίες ανάμεσα στη Γερμανία και στη Γαλλία, τις οποίες πρέπει μετά να καταπιούν όλοι οι άλλοι”.

Η Αυστρία θα ήταν ευπρόσδεκτος εταίρος στην “Ομάδα του Βίζεγκραντ”, είχε τονίσει ο πρόεδρος της Τσεχίας, Μίλος Ζέμαν, υποδεχόμενος την περασμένη Δευτέρα στο προεδρικό μέγαρο στην Πράγα, τον Νόρμπερτ Χόφερ, σε μία συνάντηση η οποία προκάλεσε σάλο λόγω των αντικρουόμενων θέσεων ως προς την ιδιότητα με την οποία ο ίδιος έγινε δεκτός από τον αρχηγό του γειτονικού κράτους, ο οποίος μάλιστα δεν παρέλειψε στο παρελθόν να εκφράσει την προτίμησή του για τον ακροδεξιό υποψήφιο.

Η “Ομάδα του Βίζεγκραντ” είχε ιδρυθεί το 1990 στην πόλη Βίζεγκραντ της Δυτικής Ουγγαρίας από τις τρεις πρώην κομμουνιστικές χώρες Ουγγαρία, Πολωνία και την -τότε ενιαία ακόμη- Τσεχοσλοβακία, για να προωθήσουν την προσέγγισή τους με την ΕΕ, έπειτα από την κατάρρευση των προηγούμενων καθεστώτων τους και τη διάλυση του “Συμφώνου της Βαρσοβίας”.

Είναι χαρακτηριστικό πως οι τέσσερις χώρες της “Ομάδας του Βίζεγκραντ”, οι οποίες είχαν ενταχθεί ως πλήρη μέλη στην ΕΕ τον Μάιο του 2004, μεταξύ άλλων, έχουν τορπιλίσει τις προσπάθειες της ΕΕ για μία δίκαιη κατανομή των προσφύγων σε όλες τις χώρες-μέλη της ΕΕ -στη βάση ενός συστήματος που είχε αποφασιστεί σε Σύνοδο Κορυφής- ενώ στο χθεσινό Ευρωπαικό Συμβούλιο στην Μπρατισλάβα, φέρεται να κατέθεσαν τις δικές τους θέσεις, με τις οποίες ζητούν μία επιστροφή στα κράτη-έθνη εντός της ΕΕ, μία σκληρότερη δημοσιονομική πειθαρχία, όπως επίσης τη δημιουργία στρατιωτικών δυνάμεων εντός της ΕΕ.

17/09/2016 13:24
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δ. Δημητρακούδης
Βιέννη, Αυστρία

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal