Στην εντατική οι …εντατικές: Οι Τούρκοι παίζουν το παιγνίδι των πολιτικών πλεονεκτημάτων




ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Θέματα που άπτονται της προετοιμασίας για εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου από την πρώτη ημέρα της συμφωνίας στο μελλοντικό τουρκοκυπριακό συνιστών κρατίδιο, συζήτησαν χθες οι δυο διαπραγματευτές, Ανδρέας Μαυρογιάννης και Οζντίλ Ναμί, με τον επικεφαλής της Υπηρεσίας Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Μάαρτεν Φέρβει, στην παρουσία του Έσπεν Μπαρθ Άιντα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φιλελεύθερου», στη συνάντηση τέθηκε μια σειρά από ζητήματα που θα πρέπει να τύχουν αντιμετώπισης στη βάση και της λίστας που είχαν δώσει παλαιότερα οι δυο διαπραγματευτές στις Βρυξέλλες. Η λίστα αυτή αφορά θέματα καθημερινότητας που θα πρέπει να λειτουργήσουν από την πρώτη ημέρα (εμπόριο, τράπεζες κ.λπ.).

Στη συνάντηση έγινε αποτίμηση της δουλειάς σε επίπεδο διαπραγματευτών και σε τεχνοκρατικό επίπεδο και συζήτησαν τους τρόπους για το πώς θα προχωρήσουν στη συνέχεια σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Παράλληλα, έγινε και αξιολόγηση της εργασίας που επιτελεί η Ad hoc επιτροπή για την Ε.Ε. Είναι προφανές πως υπάρχουν δυσκολίες, καθώς η τουρκοκυπριακή πλευρά πέραν του γεγονότος ότι έχει αρκετό δρόμο να διανύσει στα θέματα της προετοιμασίας, επιχειρεί συνεχώς και συστηματικά να κάνει παιχνίδια για να αποκτήσει πολιτικά πλεονεκτήματα.

Στόχος της τουρκικής πλευράς είναι να «κερδίσει» στην προσπάθειά της για αναβάθμιση του κατοχικού καθεστώτος. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, που υποδεικνύεται συχνά-πυκνά πως η τ/κ πλευρά επιχειρεί να παρουσιάσει τον ισχυρισμό πως η εναρμόνιση γίνεται με το ψευδοκράτος.

Η υπηρεσία του Μάαρτεν Φέρβει, ο οποίος την περασμένη Πέμπτη έγινε δεκτός και από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, έχει την ευθύνη για την υλοποίηση του προγράμματος βοήθειας της Ε.Ε. για την τουρκοκυπριακή κοινότητα και την παρακολούθηση της εφαρμογής του Κανονισμού για την Πράσινη Γραμμή.

Στο μεταξύ, σήμερα το πρωί θα πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον κατοχικό ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί. Πρόκειται για την επιπρόσθετη συνάντηση που συμφωνήθηκε να γίνει και την προτελευταία της φάσης αυτής των διαπραγματεύσεων.

Σήμερα Αναστασιάδης και Ακιντζί θα συζητήσουν θέματα που αφορούν στο κεφάλαιο της Διακυβέρνησης, επικεντρώνοντας την προσοχή τους στα ζητήματα στα οποία διαπιστώνονται διαφωνίες. Ήδη προεργασία έγινε από τους δυο διαπραγματευτές κατά την προχθεσινή τους συνάντηση.

ΠΗΡΕ ΦΩΤΙΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΣΥΝΟΔΕΙΑΣ ΑΚΙΝΤΖΙ
Αυτοκίνητο της συνοδείας του κατοχικού ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί πήρε φωτιά χθες το μεσημέρι ενώ ήταν σε κίνηση κοντά στην «παιδαγωγική ακαδημία» στην κατεχόμενη Λευκωσία.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, το περιστατικό σημειώθηκε γύρω στη 1:00 το μεσημέρι χθες, ενώ η αυτοκινητοπομπή επέστρεφε από μια τελετή εκτός Λευκωσίας. Η φωτιά κατασβέστηκε από άνδρες της φρουράς του κ. Ακιντζί και της «πυροσβεστικής» που έσπευσε επί τόπου άμεσα. Δεν υπήρξε κανένας τραυματισμός. Το όχημα υπέστη σοβαρές ζημιές. Η φωτιά φέρεται να ξεκίνησε από τη μηχανή του αυτοκινήτου, ενώ ήταν σε κίνηση.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: