Σκληρό πόκερ για το εδαφικό: Οι Τούρκοι μειώνουν στο ελάχιστον την επιστροφή εδαφών




Τα κριτήρια που έχει καταθέσει η τουρκοκυπριακή πλευρά για το εδαφικό παραπέμπουν σε μια φόρμουλα για περιορισμένες εδαφικές αναπροσαρμογές.

Την ίδια ώρα, η ελληνοκυπριακή πλευρά, προτείνει με περισσότερες λεπτομέρειες ένα μοντέλο που θα δώσουν τη δυνατότητα σε 100.000 πρόσφυγες να επιστρέψουν υπό το ελληνοκυπριακό συνιστών κρατίδιο. Το εδαφικό, το οποίο θεωρείται ως το πιο δύσκολο κεφάλαιο στις διαπραγματεύσεις, αναμένεται ότι θα συζητηθεί πιο εντατικά τον Οκτώβριο και σίγουρα στην τελική φάση της διαδικασίας.

Με βάση τις μέχρι σήμερα συζητήσεις, η ε/κ πλευρά ζητά επιστροφή του 60% των προσφύγων, δηλαδή 100.000 να παλιννοστήσουν υπό το ε/κ συνιστών κρατίδιο, καθορίζοντας περίπου τα ποσοστά στο εδαφικό σε 75% με 25%. Ζητά, επίσης, η ακτογραμμή να κινείται στο 60%( υπό τον έλεγχο του ε/κ συνιστώντος κρατιδίου). Με βάση την πρόταση της, η ε/κ πλευρά αναφέρεται σε περιοχές που θα επιστραφούν καταγράφοντας και το πληθυσμό τους, θέλοντας να «κλειδώσει» τους 100.000 που θα παλιννοστήσουν στο δικό της κρατίδιο. Προτείνει, επίσης, επιστροφή ειδικών περιοχών, «υψηλής συναισθηματικής ιστορικής και θρησκευτικής σημασίας».

Η τ/κ πλευρά έχει ως αφετηρία τη θέση πως δεν αποδέχεται το χάρτη του σχεδίου Ανάν, καθώς «έχουν περάσει 12 χρόνια και υπήρξαν αλλαγές επί εδάφους». Με βάση τα κριτήρια, δεν αποδέχεται τη δημιουργία ειδικών περιοχών ( καντόνια κλπ), μείωση της ακτογραμμής ενώ επιμένει πως δεν μπορούν να υπάρξουν μαζικές μετακινήσεις πληθυσμού. Περαιτέρω, υποστηρίζει πως περιοχές στις οποίες έγιναν επενδύσεις και υποδομές δεν είναι διαπραγματεύσιμες. Ακόμη επισημαίνεται πως «δεν είναι δυνατόν να βρεθούν σε χειρότερη θέση και στο εδαφικό και στις εγγυήσεις».

Όπως έγραψε ήδη ο «Φιλελεύθερος», η τ/κ πλευρά συνδέει τα δυο αυτά κεφάλαια. Σημειώνει πως θα παρουσιαστεί ευέλικτη στο θέμα της ασφάλειας με την προϋπόθεση πως δεν θα επιμένουν οι Ελληνοκύπριοι σε κάποιες απαιτήσεις τους στο εδαφικό( π.χ. Μόρφου).

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: