Πρώτο ραντεβού και έπεται συνέχεια: Τριμερής στις 26 Σεπτεμβρίου «και βλέπουμε» λέει ο ΟΗΕ




ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Η τριμερής συνάντηση στη Νέα Υόρκη «κλείδωσε», μένει τώρα να οριστικοποιηθεί και η ημερομηνία, που κατά πάσα πιθανότητα θα είναι στις 26 Σεπτεμβρίου.

Ο Ειδικός Σύμβουλος του Γ.Γ. του ΟΗΕ στο Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Άιντα συζήτησε το θέμα αυτό με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον κατοχικό ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί. Ενόψει του γεγονότος ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έχει προγραμματίσει να αναχωρήσει από τη Νέα Υόρκη το βράδυ της 26ης Σεπτεμβρίου, θεωρείται ως επικρατέστερη ημερομηνία να γίνει η συνάντηση το πρωί της ίδιας ημέρας.

Είναι προφανές πως δεν τίθεται θέμα να εξεταστεί «υπό το φως των αποτελεσμάτων της εντατικοποιημένης φάσης των συνομιλιών», η πραγματοποίηση της συνάντησης, αλλά θα γίνει ούτως ή άλλως. Πληροφορίες αναφέρουν πως με την τριμερή αυτή, ανοίγεται λογαριασμός για σειρά συναντήσεων αυτής της μορφής ή ευρύτερης συμμετοχής. Αυτό τουλάχιστον λένε στα Ηνωμένα Έθνη αλλά και άλλοι εν δυνάμει μεσολαβητές.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε χθες σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση με τον κ. Ακιντζί ότι θα πραγματοποιηθεί σίγουρα μετά τις 25 του μήνα. «Ενδεχόμενα να είναι στις 26. Είναι μια ημερομηνία που συζητείται, οφείλω να το πώς γιατί δεν υπάρχει τι που να αποκρυβεί. Θα είναι μια κοινή συνάντηση των δυο ηγετών με τον ΓΓ», σημείωσε.

Η χθεσινή συνάντηση Αναστασιάδη και Ακιντζί κράτησε σχεδόν τέσσερις ώρες. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στα θέματα της Οικονομίας ενώ ασχολήθηκαν και με το κεφάλαιο της Ε.Ε. Πληροφορίες αναφέρουν πως τα εναπομείναντα ζητήματα( διαφορές/διαφωνίες), που δεν είναι πολλά, παραπέμφθηκαν για συζήτηση στους διαπραγματευτές και στην τεχνική επιτροπή.

Ερωτηθείς αν προχώρησαν τα πράγματα σε αυτά τα δυο κεφάλαια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε χαρακτηριστικά: «Μακάρι να ήσαν τόσο εύκολα είναι τούτα όσον τα δύσκολα θέματα που θα αντιμετωπίσουμε». Ανέφερε, ωστόσο, ότι «υπάρχουν όμως εκκρεμότητες για τις οποίες πρέπει να υπάρξει μια σύγκλιση για να κλείσουν οριστικά». Ο Πρόεδρος ρωτήθηκε, επίσης, εάν οι δυο πλευρές θα προχωρήσουν με ανταλλαγή προτάσεων π.χ. στο θέμα του εδαφικού ή των εγγυήσεων.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε περαιτέρω πως «μιλούμε για ανταλλαγή προβληματισμών και όχι για έγγραφες προτάσεις». Στη συνέχεια ανέφερε πως ο ίδιος υπέβαλε πρόταση όσον αφορά το θέμα των εγγυήσεων και της ασφάλειας, «αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι υποχρεούται η άλλη πλευρά με βάση τα όσα έχουμε συμφωνήσει». Στη σημερινή συνάντηση, πάντως, δεν αναμένεται να συζητηθεί το θέμα των εγγυήσεων. Ο Πρόεδρος ξεκαθάρισε πως το εδαφικό και το θέμα της ασφάλειας δεν συνδέονται. Το εδαφικό, εξήγησε, συνδέεται με το περιουσιακό.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν θα υπάρχει μόνιμος ξένος δικαστής – Υπήρξαν δεύτερες σκέψεις για μηχανισμός επίλυσης διαφορών

Για το θέμα του μηχανισμού επίλυσης διαφορών και το θέμα του ξένου δικαστή, όπως και για την ιδέα της κλήρωσης υπήρξαν εξελίξεις και δεύτερες σκέψεις. Αυτό προκύπτει από τα όσα είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος επισήμανε ότι «η διαπραγμάτευση είναι ζωντανή και εκεί και όπου διαπιστώνουμε προβληματισμούς, και αφού αναφερθήκατε στο αν υπήρξαν διαφωνίες ή όχι, υπήρξε η εισήγηση να καλύπτεται η επίλυση τυχόν αδιεξόδων μέσα από μια μέθοδο αφαιρετική ή προσθετική στη δικαιοσύνη, στη νομοθετική εξουσία, στην εκτελεστική εξουσία».

Πρόσθεσε «πως για τη δικαστική εξουσία υπήρξε ένας προβληματισμός από όλους τους συμμετέχοντες στη διαπραγματευτική ομάδα την οποία απολύτως ο ίδιος ασπάστηκα και διαβίβασα προς τον κ. Ακιντζί ο οποίος έτυχε της αυτής αντιμετώπισης και από τους δικούς του συμβούλους».

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο, η δικαιοσύνη είναι κάτι πολύ πιο λεπτό, δηλαδή υπάρχουν νομικές απόψεις και δεν είναι πολιτικές οι αποφάσεις, είναι με βάση τη νομική επιστήμη που παίρνονται. Για αυτό και θεωρήθηκε ότι η αρχική πρόταση, για να υποδεικνύει ένα θεσμικό όργανο της Ευρώπης αριθμό δικαστών εκ των οποίων να γίνεται κλήρωση, οσάκις κρίνεται αναγκαίο, για θέματα συνταγματικής τάξης, να είναι ο τρόπος επίλυσης του μηχανισμού αδιεξόδων στη δικαιοσύνη.

«Ούτε παραπλάνησα. Αντίθετα», ανέφερε, προσθέτοντας πως όταν έκανε αναφορά κατά την ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών και οι πολιτικοί αρχηγοί αντέδρασαν και πως ελήφθη και αυτό υπόψη και υπήρξε μια βελτίωση. «Δεν θα υπάρχει μόνιμος δικαστής, αλλά θα υπάρχει στην περίπτωση που εγείρονται συνταγματικά θέματα η προσθήκη από κατάλογο ενός εκ των ξένων δικαστών για να μπορεί να έχουμε διέξοδο στα ενδεχόμενα αδιέξοδα», είπε.

Σε ερώτηση αν αυτό θα ισχύει και για τη νομοθετική και για την εκτελεστική εξουσία, ο Πρόεδρος είπε ότι «για τη νομοθετική και για την εκτελεστική θα είναι με την προσθήκη ή την αφαίρεση».

ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΜΑ ΓΙΑ ΠΟΛΥΜΕΡΗ
Για την πολυμερή διάσκεψη, ο Πρόεδρος είπε ότι «το έχω ξεκαθαρίσει. Αν δεν υπάρχει επαρκής προετοιμασία και επαρκής πρόοδος, δεν δικαιολογείται η όποια πολυμερής διάσκεψη διότι θα είναι μια πολυμερής συνάντηση που δεν θα αποδώσει αυτά που επιδιώκουμε. Αντίθετα μπορεί να οδηγήσει σε ναυάγιο ακόμα και αυτού του διαλόγου που, θα πρέπει να πω, βρίσκεται σε μια καλή πορεία».

Κληθείς να πει αν το αποτέλεσμα αυτής της φάσης των διαπραγματεύσεων θα καταδείξει αν το Κυπριακό είναι κοντά σε πορεία λύσης, ο Πρόεδρος είπε ότι «θα εξαρτηθεί από το τέλος των διαβουλεύσεων, αλλά θέλω να πω ότι είναι αποφασιστική οπωσδήποτε».

ΕΠΑΦΕΣ ΒΡΕΤΑΝΟΥ ΥΦΕΞ
Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας αρμόδιος για ευρωπαϊκές υποθέσεις, Σερ Άλαν Ντάνκαν, θα πραγματοποιήσει σήμερα επαφές στη Λευκωσία. Κατά την πρώτη του επίσκεψη στην Κύπρο, ο κ. Ντάνκαν θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ενώ θα έχει συνομιλίες με τον Υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη. Θα έχει επίσης συνάντηση με τον Μουσταφά Ακιντζί.

Σε δήλωσή του ο Βρετανός ΥΦΕΞ είπε πως « Η Βρετανία υποστηρίζει πλήρως την παρούσα διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού και είναι έτοιμο να βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση». Σημείωσε πως αισθάνεται ενθαρρυμένος από τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι δύο ηγέτες. «Συγχαίρω τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον κ. Ακιντζί για το θάρρος και την ηγετική ικανότητα», είπε.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: