Politico: Η Τουρκία κρατά ειδικευμένους Σύρους, εμποδίζει μετεγκατάστασή τους σε ΕΕ




«Η Τουρκία κρατά τους υψηλής εξειδίκευσης Σύριους», σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα του Politico, το οποίο αναφέρει ότι οι τουρκικές αρχές εφαρμόζουν μια πολιτική επιλογής των Σύριων που βρίσκονται στη χώρα, παρεμποδίζοντας όσους εξ αυτών είναι υψηλής ειδίκευσης να ενταχθούν στο πρόγραμμα επανεγκατάστασης προς την ΕΕ ή να μεταναστεύσουν σε ατομική βάση προς κάποια ευρωπαϊκή χώρα ή τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τον Selin Unal, εκπρόσωπο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στην Άγκυρα, ο οργανισμός είναι «επίγνωση του γεγονότος ότι η τουρκική κυβέρνηση έχει, σε ορισμένες περιπτώσεις, λάβει υπόψη κριτήρια εκπαίδευσης κατά την έκδοση αδειών εξόδου προς Σύρους πρόσφυγες που έχουν επιλεγεί για μετεγκατάσταση από την Τουρκία». Ανώτερος Τούρκος αξιωματούχος δήλωσε αντιθέτως ότι τα κριτήρια μετεγκατάστασης που θέτει η ίδια η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ δίνουν προτεραιότητα σε πιο ευάλωτα άτομα, όπως θύματα βασανιστηρίων και άτομα με ειδικές ιατρικές ανάγκες. Σε συνέντευξή του στο CNN αυτή την εβδομάδα, ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Mevlüt Çavuşoğlu σημείωσε την αντίθεσή του στην επιλεκτική προσέγγιση, καθώς, όπως ανέφερε, δεν αποτελεί ανθρώπινη μεταχείριση.

Η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, σύμφωνα με την οποία η Τουρκία συμφώνησε να περιορίσει τις ροές προς την Ευρώπη, με αντάλλαγμα οικονομική βοήθεια και επιτάχυνση των διαδικασιών απελευθέρωσης των θεωρήσεων – είχε πράγματι ως αποτέλεσμα τον περιορισμό της μαζικής φυγή Σύρων από τη χώρα. Ωστόσο, φαίνεται επίσης ότι η Τουρκία επιβράδυνε ταυτόχρονα τη φυγή όσων εκ των Σύρων θεωρεί ότι η ένταξή τους στην τουρκική κοινωνία ενδέχεται να αποφέρει οικονομικά οφέλη. «Τα σχέδια της Τουρκίας είναι σαφή: Θα συνεχίσουμε να εκδίδουμε άδειες εργασίας και υπάρχει ένα σχέδιο για τη χορήγηση ιθαγένειας στους Σύρους πρόσφυγες, οι λεπτομέρειες του οποίου είναι σε επεξεργασία» δήλωσε ο Τούρκος αξιωματούχος.

Αθ. Αθανασίου, ΚΥΠΕ, Βρυξέλλες, Βέλγιο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: