Πιο κοντά στην ΕΕ τώρα σε σχέση με παλαιότερα βλέπει την Τουρκία ο Μάρτιν Σουλτς




Την ανάγκη να ενισχυθούν οι σχέσεις Τουρκίας -ΕΕ τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς κατά τη συνάντησης τους στην Άγκυρα.

Σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση ο Μάρτιν Σουλτς είπε ότι ο τουρκικός λαός επέδειξε θάρρος κατά το πραξικόπημα. Όπως είπε συζήτησαν για τον ρόλο του κινήματος Γκιουλέν στο παρελθόν αλλά και σήμερα, καθώς και για την καταπολέμησή του. Επίσης συζήτησαν την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, το κράτος δικαίου, για την ελευθερία της έκφρασης και την απελευθέρωση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες. “Συμφωνήσαμε ότι η Τουρκία είναι πιο κοντά στην ΕΕ σε σχέση με χθες. Ακόμη και αν έχουμε διαφωνίες είναι βέβαιο ότι τα κοινά μας σημεία είναι περισσότερα”, δήλωσε ο Μάρτιν Σουλτς.

Από την πλευρά του ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) ανέφερε ότι συζήτησαν τις εξελίξεις μετά το πραξικόπημα και του ανέφερε πως είναι πολύ σημαντικό για την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης στην Τουρκία να ανοίξουν τα κεφάλαια 23 και 24.

Ο ηγέτης του CHP χαρακτήρισε εποικοδομητική τη συνάντηση υπενθυμίζοντας ότι αμέσως μετά το πραξικόπημα ο Σουλτζ του τηλεφώνησε και τον συνεχάρη για τη στάση του κόμματος του. Ο Σουλτς του έδωσε μάλιστα και το προσωπικό του τηλέφωνο λέγοντάς του πως θα κάνουν ό,τι μπορούν για την δημοκρατία στην Τουρκία.

Άννα Ανδρέου, ΚΥΠΕ, Άγκυρα, Τουρκία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: