Παρουσιάζονται γεγονότα διαστρεβλωτικά και επιλεκτικά: Απάντηση Helector στον Φαίδωνος




Λευκωσία: Σε δηλώσεις του Δήμαρχου Πάφου, Φαίδωνα Φαίδωνος, στον κυπριακό Τύπο, αναφέρεται σε ανακοίνωση/απάντησή της η εταιρεία Helector, υποστηρίζοντας πως παρουσιάζονται γεγονότα επιλεκτικά και διαστρεβλωτικά.

Για την ανάθεση της μελέτης, κατασκευής και λειτουργίας του ΧΥΤΑ Πάφου το 2003 αναφέρει ότι «η προσφορά της Κοινοπραξίας µας, πέραν του ότι συγκέντρωσε την υψηλότερη σταθµισµένη βαθµολογία, ήταν όχι µόνο η φθηνότερη οικονοµικά µεταξύ 4 υποψηφίων, αλλά και η πλέον συµφέρουσα από οικονοµικής άποψης». Ακόμη σημειώνει ότι υποχρεωτικά συμπεριλήφθηκε τίμημα για την δεκαετή λειτουργία των εγκαταστάσεων του ΧΥΤΑ.

Όλες οι χρεώσεις πραγµατοποιούνταν στην βάση της χαµηλότερης τιµής και σύµφωνα µε τις πρόνοιες της Σύµβασης, συµπεριλαµβανοµένης της φόρµουλας αναθεώρησης της τιµής όπως αυτή προσδιορίζετο ρητά από τα τεύχη του Διαγωνισµού, προστίθεται. Παράλληλα, αναφέρεται ότι «συνέχεια καλόπιστων διαπραγµατεύσεων επήλθε, προ 8µήνου, κατ’ αρχήν συµφωνία για αναδροµική χρέωση €18 ανά τόνο για την περίοδο 15/7/15 – 31/12/15 καθώς και χρέωση €16 ανά τόνο για την περίοδο από 16/1/16 και έπειτα». Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Helector, ο κ. Φαίδωνος ήταν αντίθετος, καθυστερώντας την υλοποίηση της συµφωνίας αυτής, “µε αποτέλεσµα οι πολίτες της Επαρχίας Πάφου να µην επωφελούνται από την εν λόγω παρεχόµενη έκπτωση”.

«Παρά το γεγονός ότι η Κοινοπραξία µας δικαιούται συµβατικά να αποχωρήσει οποιαδήποτε χρονική στιγμή, συνεχίζει µε την παράκληση, συµφωνία και την συναίνεση των αρµοδίων αρχών απρόσκοπτα να εκτελεί το έργο µε υψηλό αίσθηµα ευθύνης, παρέχοντας υψηλού επιπέδου υπηρεσίες, ενώ παραµένει απλήρωτη από τον Οκτώβριο 2015 και µάλιστα προβαίνοντας τους τελευταίους 2 µήνες και µε αποκλειστικά δική της επιβάρυνση σε κατ’ εξαίρεση εξυπηρέτηση προς τον Δήµο Πάφου δίνοντας λύση στο πρόβληµα µε τα χαλασµένα σκυβαλοφόρα αυτού», προστίθεται.

ΟΛΟ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΑΠΑΝΤΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ

Το τελευταίο διάστηµα έχουν δει το φως της δηµοσιότητας σωρεία αβάσιµων και ανα- κριβών δηµοσιευµάτων και δηλώσεων αναφορικά µε το έργο διαχείρισης του ΧΥΤΑ Πάφου µε αποκορύφωµα της δηλώσεις του Δηµάρχου Πάφου στην έκδοση της εφη- µερίδας Φιλελεύθερος της Παρασκευής 26/8.

Με λύπη µας παρατηρούµε, ότι δηλώσεις σαν και αυτές που τόσο επιλεκτικά και διαστρεβλωτικά παρουσιάζουν τα γεγονότα, χωρίς ακόµα να έχει αποφανθεί η δικαιο- σύνη, η µόνη αρµόδια να το πράξει, δεν µπορούν να έχουν ως σκοπό την ενηµέρωση των πολιτών εφόσον παραπληροφορούν µε πρωτοφανή τρόπο. Να υπενθυµίσουµε ότι εκκρεµεί πολιτική αγωγή µε αρ. 1121/16 στο Επαρχιακό Δικαστήριο Πάφου για είσπραξη των δεδουλευµένων.

Η Σύµβαση «Μελέτη, Κατασκευή και Λειτουργία Χώρου Υγειονοµικής Ταφής και Διαµετακοµιστικού Σταθµού Οικιακών Στερεών Αποβλήτων στην Επαρχία Πάφου» ανατέθηκε στην Κοινοπραξία Τοµή Α.Τ.Ε. – Bilfinger Berger Baugesellschafl m.b.Η τον Οκτώβριο του 2003, συνέχεια Διεθνούς Διαγωνισµού. Η προσφορά της Κοινοπραξίας µας, πέραν του ότι συγκέντρωσε την υψηλότερη σταθµισµένη βαθµολογία, ήταν όχι µόνο η φθηνότερη οικονοµικά µεταξύ 4 υποψηφίων, αλλά και η πλέον συµφέρουσα από οικονοµικής άποψης.

Οι οικονοµικές προσφορές των Διαγωνιζοµένων έπρεπε να συµπεριλάβουν υποχρεω- τικά, βάσει των όρων της Διακήρυξης, τίµηµα για την κατασκευή καθώς και τίµηµα για την δεκαετή λειτουργία των εγκαταστάσεων του ΧΥΤΑ.

Όσον αφορά την περίοδο λειτουργίας, και καθ’ όλη τη διάρκεια αυτής, όλες οι χρεώ- σεις πραγµατοποιούνταν στην βάση της προαναφερθείσας χαµηλότερης τιµής και σύµ- φωνα µε τις πρόνοιες της Σύµβασης, συµπεριλαµβανοµένης της φόρµουλας αναθεώ- ρησης της τιµής όπως αυτή προσδιορίζετο ρητά από τα τεύχη του Διαγωνισµού (2003). Πέραν των λοιπών διαδοχικών εκπτώσεων στις οποίες η Κοινοπραξία µας προέβη κατά τη διάρκεια εκτέλεσης της σύµβασης – χωρίς να έχει καµία συµβατική υποχρέωση – , συνέχεια καλόπιστων διαπραγµατεύσεων επήλθε, προ 8µήνου, κατ’ αρχήν συµφωνία για αναδροµική χρέωση €18 ανά τόνο για την περίοδο 15/7/15 – 31/12/15 καθώς και χρέωση €16 ανά τόνο για την περίοδο από 16/1/16 και έπειτα. Αξίζει να σηµειωθεί ότι ο κ. Φαίδωνος ήταν αντίθετος, καθυστερώντας την υλοποίηση της συµφωνίας αυτής, µε αποτέλεσµα οι πολίτες της Επαρχίας Πάφου να µην επωφελούνται από την εν λόγω παρεχόµενη έκπτωση, ενώ όποια σύγκριση µε την προσφερθείσα τιµή των €13.89 ανά τόνο είναι άστοχη καθώς η νέα σύµβαση παρουσιάζει ευνοϊκότερη προσέγγιση σε ουσιώδεις όρους της (απουσία διάταξης περί ελάχιστου απαιτούµενου προσωπικού ) που καθιστούν αυτοµάτως το έργο φθηνότερο.

Αντ’ αυτού η άποψη του Δηµάρχου Πάφου είναι ότι η Κοινοπραξία µας θα έπρεπε να είχε αποµακρυνθεί από το ΧΥΤΑ Πάφου 14 ηµέρες µετά τους ισχυρισµούς που είδαν το φως της δηµοσιότητας αφήνοντας την Επαρχία Πάφου να «πνιγεί» στο σκουπίδι εν όψει καλοκαιρινής περιόδου, θέτοντας σε κίνδυνο τη δηµόσια υγεία και την τουριστική βιοµηχανία. Εντούτοις και παρά το γεγονός ότι η Κοινοπραξία µας δικαιούται συµβατι- κά να αποχωρήσει οποιαδήποτε χρονική στιγµή , συνεχίζει µε την παράκληση, συµ- φωνία και την συναίνεση των αρµοδίων αρχών απρόσκοπτα να εκτελεί το έργο µε υψηλό αίσθηµα ευθύνης παρέχοντας υψηλού επιπέδου υπηρεσίες ενώ παραµένει απλήρωτη από τον Οκτώβριο 2015 και µάλιστα προβαίνοντας τους τελευταίους 2 µήνες και µε αποκλειστικά δική της επιβάρυνση σε κατ’ εξαίρεση εξυπηρέτηση προς τον Δήµο Πάφου δίνοντας λύση στο πρόβληµα µε τα χαλασµένα σκυβαλοφόρα αυτού παραλαµβάνοντας φορτία κατά πολύ πέραν του ωραρίου λειτουργιάς του ΧΥΤΑ ώστε να µην δηµιουργηθεί πρόβληµα στις γειτονιές και την τουριστική περιοχή.

Περαιτέρω, όσον αφορά τις εισερχόµενες ποσότητες των απορριµµάτων, αυτές µε κανένα τρόπο δεν δύναται να αµφισβητηθούν δεδοµένου ότι αφενός οι γεφυροπλάστιγγες περνούσαν τακτικότατα από έλεγχο πιστότητας των µετρήσεων τους, αφετέρου ελεγχθήκα- µε πολλές φορές από τους επιβλέποντες φορείς στην διάρκεια της δεκαετίας δίχως να έχει προκύψει απόκλιση ή οποιαδήποτε παράνοµη πρακτική , ενώ σε κάθε περίπτωση βάσει της διαδικασίας ζύγισης ο οδηγός εκάστου σκυβαλοφόρου ελέγχει και υπογράφει κάθε ζυγι- στική απόδειξη η οποία εκδίδεται επί τόπου, εξαλείφοντας κάθε πιθανότητα αλλοίωσης της παραδοτέας ποσότητας. Μάλιστα µε δική µας πρωτοβουλία προχωρήσαµε σε ανάθεση εκπόνησης επιστηµονικής έκθεσης υπολογισµού του βάρους των ταφέντων ποσοτήτων από την ογκοµέτρηση του ΧΥΤΑ από ανεξάρτητο τεχνικό σύµβουλο, η οποία έχει ήδη παραδοθεί µεταξύ άλλων στη Δ/νση Τεχνικού Ελέγχου του γραφείου του Γενικού Ελεγκτή προς ενηµέρωση τους. Η έκθεση αυτή επιβεβαιώνει πέραν πάσης αµφισβητήσεως την ακρίβεια των ποσοτήτων που διαχειρίστηκε και τιµολόγησε η Κοινοπραξία µας στην διάρ- κεια της δεκαετούς λειτουργίας του ΧΥΤΑ. Σε κάθε περίπτωση, τυχόν µεµονωµένα λάθη που σηµειώθηκαν κατά τη διάρκεια της ζύγισης (1 στις 1000 ζυγίσεις), διορθώθηκαν κατά την τιµολόγηση προς την Αναθέτουσα.

Τα ανωτέρω απαντούν και στις αντίστοιχες αναφορές (ΧΥΤΑ Πάφου) της εφηµερίδας σας που διατυπώθηκαν στο άρθρο του δηµοσιογράφου Βάσου Βασιλείου µε ηµεροµηνία 25/8/2016 ο οποίος, αντί να στηριχθεί σε ευρήµατα δηµοσιογραφικής έρευνας ως όφειλε (στο πλαίσιο της αληθούς πληροφόρησης και της δηµοσιογραφικής δεοντολογίας), προέβη σε αβάσιµες και ανακριβείς διαπιστώσεις οι οποίες , προς µεγάλη µας έκπληξη, συµπεριέλαβαν και το έργο ΟΕΔΑ Λάρνακας, ένα έργο εντελώς διαφορετικό και µη συγκρίσιµο, δίχως να ληφθούν υπόψη ως έπρεπε, οι ιδιαιτερότητες του κάθε έργου και οι µεταξύ τους τεχνικές , εµπορικές, συµβατικές και οικονοµικές διαφορές. Ειδικά στην περί- πτωση σύγκρισης µε το έργου Λεµεσού / Πεντακώµου, πέραν του ότι υπάρχουν αρκετές εµπορικές διαφοροποιήσεις, το έργο δεν έχει ολοκληρωθεί ώστε να κριθεί αν το αποτέλε- σµα, δεδοµένης και της απουσίας εφαρµογής της τεχνολογικής λύσης σε έργα αντίστοιχης εµπορικής κλίµακας πανευρωπαϊκά, θα είναι περιβαλλοντικά επιτυχές αλλά και οικονοµικά βιώσιµο. Επίσης, στο κείµενο παραβλέφθηκε οποιαδήποτε αναφορά (ενδεικτικά βλέπε άρθρο Άγγελου Νικολάου της 5/2/16) στην κατ’ αρχήν συµφωνία µεταξύ των εµπλεκόµε- νων µερών (Υπ. Εσωτερικών, Υπ. Γεωργίας, Γενικό Ελεγκτή, Γενικό Εισαγγελέα, ΚΕΑΑ, Γενικό Λογιστή) για την αναπροσαρµογή της χρέωσης σε €39,9 ανά τόνο µε ταυτόχρονη αποδοχή των απορριµµάτων της Λευκωσίας, συµφωνία που εξυπηρετεί το δηµόσιο συµφέ- ρον δίνοντας ταυτόχρονα λύση στο χρονίζον πρόβληµα της χωµατερής του Κοτσιάτη.

Στο σηµείο αυτό αξίζει να σηµειωθεί ότι η εγκατάσταση της ΟΕΔΑ Λάρνακας είναι τεχνολο- γικά άρτια (state – of – the – art) γεγονός που αποδεικνύεται, πέραν από την καθηµερινή λειτουργία και από τις επισκέψεις µερικών από τις µεγαλύτερες παγκοσµίως εταιρείες του κλάδου καθώς και από λοιπές εταιρείες και διακρατικούς φορείς ο αριθµός των οποίων ξεπερνά τους 70 κατά τα τελευταία 6 έτη λειτουργίας της, αποτέλεσµα της υψηλής ανάκτη- σης και ποιότητας ανακυκλώσιµων υλικών και δευτερογενών προϊόντων που επιτυγχάνει ˚ γεγονός που ωστόσο αποσιωπείται από το σύνολο των µέσων ενηµέρωσης συµπεριλαµβα- νοµένης και της εφηµερίδας σας. Όπως επίσης αποσιωπείται και το γεγονός ότι παρόλο που η Ανάδοχος Κοινοπραξία παραµένει απλήρωτη από τον Ιανουάριο του έτους 2015 µε το ποσό που της οφείλεται να ξεπερνά τα δώδεκα εκατοµµύρια ευρώ, εξακολουθεί να παρέχει απρόσκοπτα υψηλού επιπέδου υπηρεσίες, µε πρώτιστο ενδιαφέρον τη διασφάλιση της δηµόσιας υγείας, το άριστο περιβαλλοντικό αποτέλεσµα και την τεχνική αρτιότητα, καταβάλλοντας χωρίς καµία καθυστέρηση τη µισθοδοσία των 69 υπαλλήλων που απασχο- λούνται στο έργο, αποδίδοντας τις οφειλές προς δηµόσιους οργανισµούς κοινής ωφέλειας (π.χ. ΑΗΚ) και επί της ουσίας χρηµατοδοτώντας µε ίδιους πόρους τη διαχείριση απορριµµά- των των επαρχιών Λάρνακας – Αµµοχώστου.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: