Ωραίος έλεγχος πόθεν έσχες: Δεν εξετάζουν την προέλευση των κεφαλαίων των επιχειρηματιών




Ηχηρές αποκαλύψεις έρχονται στη δημοσιότητα για τις διαδικασίες-εξπρές που ακολούθησε η Γενική Γραμματεία του Nίκου Παππά, στον έλεγχο Πόθεν Έσχες των νέων καναλαρχών, που πλειοδότησαν στον διαωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες.

Όπως αποκάλυψε χθες το βράδυ στον τηλεοπτικό σταθμό STAR ο δημοσιογράφος Τάσος Τέλογλου, ο έλεγχος δεν έγινε με τον τρόπο που περιγράφεται στην προκήρυξη του διαγωνισμού.

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο, το πρακτικό της επιτροπής αναφέρεται ρητά ότι η κυβέρνηση αναθέτει τις ελεγκτικές υπηρεσίες, άρα και τον έλεγχο, στην ελεγκτική εταιρεία Grant Thornton. Η εταιρεία, ωστόσο, δεν δίνει πιστοποιητικό για τον έλεγχο αυτό, ούτε και κάποιος υπάλληλός της πήρε μέρος στη συνεδρίαση της επιτροπής.

Σε αυτήν τη συνεδρίαση, στις 9 Σεπτεμβρίου, εξετάσθηκε η επάρκεια των περιουσιακών μέσων του κάθε επιχειρηματία, για να αποκτήσει την άδεια, αλλά όχι και η προέλευσή τους.

Προέκυψε επίσης ότι στον έλεγχο του Πόθεν Έσχες ένας υπερθεματιστής εμφάνισε οικόπεδα που ανήκουν σε τρίτους, ενώ για τον ίδιο υπερθεματιστή εμφανίζονται περιουσιακά στοιχεία προϊόν δωρεάς που είχαν γίνει από συγγενή του πρώτου βαθμού και οι οποίες δωρεές φέρονται ότι έχουν γίνει λίγο πριν την έναρξη του πλειστηριασμού κι αμέσως μετά την ανακήρυξη των προσωρινών υπερθεματιστών.

Έμπειροι φοροτεχνικοί που ασχολούνται με το θέμα Πόθεν Έσχες εξηγούν στο MEGA ότι μέσα σε δυο μέρες ούτε η επιτροπή διενέργειας του διαγωνισμού, ούτε η ελεγκτική εταιρεία στην οποία ανέθεσαν τη διενέργεια ελέγχου μπορεί να κάνει οποιαδήποτε έρευνα διασταύρωσης στοιχείων. Χαρακτηριστικά έλεγαν ότι μόνο η αλληλογραφία με πιστωτικά ιδρύματα και η λήψη παραστατικών απαιτούν διάστημα τουλάχιστον 30 ημερών.

Οι ίδιοι εμπειρογνώμονες σημείωναν με έκπληξη ότι στο έγγραφο που έστειλε η Επιτροπή στους υπερθεματιστές δεν τους καλούσε να υποδείξουν περιουσιακά στοιχεία για το 1/3 του τιμήματος ή συνολικά για το τίμημα. Το ποσό ήταν δηλαδή κενό. Κι αυτό γιατί αρχικά μεν ο κ. Παππάς είχε σπεύσει να ερμηνεύσει επί το επιεικέστερο την διάταξη του Νόμου, λέγοντας ότι καλούνται να αποδείξουν την οικονομική τους δυνατότητα για την πρώτη δόση του τιμήματος, αλλά τελικά -και σε αυτό συντέλεσε η παρέμβαση της εταιρείας του Βαγγέλη Μαρινάκη- όλοι οι υπερθεματιστές συμπλήρωσαν τα στοιχεία για το σύνολο της προσφοράς τους.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: