Όλα του περιουσιακού δύσκολα: Θα διανύσουν μεγάλη η απόσταση για γεφύρωση διαφορών




ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Συζήτηση επί των βασικών ζητημάτων που άπτονται του περιουσιακού διεξήχθη στη χθεσινή τετράωρη περίπου συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον κατοχικό ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί.

Όπως συναφώς πληροφορούμαστε, οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στις διαφορές που υπάρχουν, χωρίς όμως να επιτευχθεί οποιαδήποτε πρόοδος προς την κατεύθυνση της γεφύρωσης των διαφορών. Ως εκ τούτου είναι προφανές πως οι συζητήσεις θα συνεχιστούν σε επίπεδο διαπραγματευτών και τεχνικής επιτροπής. Στη χθεσινή συνάντηση, εκτός από τον διαπραγματευτή, Ανδρέα Μαυρογιάννη τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας συνόδευε και η κ. Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλή, η οποία είναι επικεφαλής της τεχνικής επιτροπής για το περιουσιακό.

Επί της ουσίας του περιουσιακού υπάρχει συμφωνία στο γεγονός ότι πρώτος μπορεί να προσφύγει στην επιτροπή που θα συγκροτηθεί για τις περιουσίες, ο νόμιμος ιδιοκτήτης. Ωστόσο, υπάρχει διαφωνία στο βασικό στοιχείο του περιουσιακού, που είναι ποιος αποφασίζει πρώτος για την περιουσία. Περαιτέρω, ενώ υπάρχει σύγκλιση στις πέντε θεραπείες και στην κατηγοριοποίηση( 22 στον αριθμό, που είχαν συμφωνηθεί επί Ντάουνερ), υπάρχουν διαφωνίες που επηρεάζουν ή και εξουδετερώσουν τα βασικά δικαιώματα. Η ε/κ πλευρά θέλει μέσα από τη συζήτηση να διασφαλιστεί πως θα μπορούν να διεκδικήσουν τις περιουσίες τους όσο περισσότεροι Ελληνοκύπριοι γίνεται. Αυτό θα επηρεάσει και το εδαφικό.

Η τουρκική πλευρά διά του Ακιντζί θέλει να περιορίσει την επιστροφή Ελληνοκυπρίων στο τουρκοκυπριακό συνιστών κρατίδιο, σε περίπτωση συμφωνίας (πλειοψηφία γης και πληθυσμού). Όπως πληροφορούμαστε, διαφωνούν, μεταξύ άλλων, για το πώς καθορίζεται η ανάπτυξη που έγινε από τον χρήστη σε μια περιουσία. Η τουρκική πλευρά θεωρεί πως η όποια διαφοροποίηση υπήρξε σε μια περιουσία δημιουργεί άλλα δεδομένα. Υποστηρίζει ότι αποκτά πλεονέκτημα ο σημερινός χρήστης, ο σφετεριστής. Επίσης, η ε/κ πλευρά δεν αντιμετωπίζει όλους τους χρήστες το ίδιο ( Τ/Κ, έποικοι, υπήκοοι άλλων χωρών). Η τουρκική πλευρά υποστηρίζει πως δεν μπορεί να υπάρξει διαχωρισμός.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης επιστρέφοντας από τη συνάντηση στο προεδρικό δήλωσε πως μια τριμερής συνάντηση (με Μπαν Κι Μουν στη Νέα Υόρκη), πιθανότατα να επισυμβεί αν και εφόσον «έχουμε μια πρόοδο στις συνομιλίες για επίλυση του Κυπριακού που θα διαπιστωθεί στις 14 Σεπτεμβρίου». Απαντώντας και στον κατοχικό ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι πολυμερής διάσκεψη δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί αν δεν υπάρχει μια τέτοια πρόοδος που να επιτρέπει ανάλογο σύγκληση.

Εξήγησε πως αποτυχημένες σύνοδοι οι οποίες δεν θα οδηγήσουν πουθενά το μόνο που θα αποτελέσουν είναι ταφόπετρα των διαπραγματεύσεων και αυτό έχει γίνει κατανοητό και από τον κ. Ακιντζί και βεβαίως από τον κ. Άιντα. Συνεπώς, συνέχισε, «δεν τίθεται θέμα μέσα στο Σεπτέμβρη, το ξεκαθαρίζω με βάση τα όσα έχω κατά νου από τα μέχρι σήμερα δεδομένα, να πραγματοποιηθεί, εκτός εάν μέχρι τις 14 του μηνός υπάρξει τέτοια διαφοροποίηση, τέτοια πρόοδος που όχι μόνο να επιτρέπει την τριμερή, αλλά να ενθαρρύνει και τη σύγκληση, σε κάποιο στάδιο, μιας πολυμερούς διάσκεψης». Για τις αναφορές Ακιντζί σε πενταμερή διάσκεψη, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «εγώ μιλώ για πολυμερή διάσκεψη και έχω τους λόγους μου γιατί μιλώ για πολυμερή διάσκεψη».

ΦΟΒΑΤΑΙ ΤΙΣ ΔΙΑΡΡΟΕΣ

Ο Πρόεδρος ρωτήθηκε για την πρόσβαση των κομμάτων στα πρακτικά των συναντήσεων των ηγετών. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «δεν θα είχα ένσταση να τα έβλεπαν κατά καιρούς.

Μετά τις εμπειρίες από τις διαρροές και μετά τις εκφραζόμενες καθημερινά ανησυχίες ότι τάχα βρίσκονται σε συσκότιση οι αρχηγοί των κομμάτων, αποφάσισα ότι δεν έχουμε τι να κρύψουμε γιατί εκείνα που διεκδικούμε είναι εκείνα ακριβώς που ανησυχούν όλους μας. Για αυτό και δεν υπάρχει τίποτα που να μας χωρίζει, εκτός βεβαίως το διαφορετικό πολίτευμα, τη διαφορετική δομή του κράτους, αλλά αυτό είναι εκτός αποφάσεων του Εθνικού Συμβουλίου. Εγώ ακολουθώ με συνέπεια τη γραμμή που το Εθνικό Συμβούλιο και οι εκάστοτε Πρόεδροι χάραξαν».

Κληθείς να διευκρινίσει τι εννοεί με την αναφορά του σε διαφορετικό πολίτευμα, ο Πρόεδρος είπε ότι «από το ενιαίο κράτος στο ομόσπονδο κράτος».

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Στα κόμματα τα πρακτικά συνομιλιών – Άστραψε και βρόντηξε ο Αναστασιάδης για τις επικρίσεις περί συσκότησης

Τα πρακτικά των συνομιλιών θα είναι εφεξής στη διάθεση των κομμάτων ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης αμέσως μετά την επιστροφή του στο προεδρικό από τη συνάντηση με Ακιντζί.

Σαφώς ενοχλημένος από τις επικρίσεις που δέχεται για μη ενημέρωση, ο Πρόεδρος είπε πως «από τις 30 Ιουλίου, που και προηγουμένως ίσχυε, κατά την τελευταία σύνοδο των αρχηγών των κομμάτων είχα καλέσει τα κόμματα να μελετήσουν τις προτάσεις της ε/κ πλευράς ή τα έγγραφα που είναι κατατεθειμένα, προτάσεις, οι οποίες θα πρέπει να πω έχουν ετοιμαστεί από διακομματική διαπραγματευτική ομάδα ή τεχνικές επιτροπές. Θέλω να πω ότι από τα έξι διαμαρτυρόμενα κόμματα μόνο τα δύο επέλεξαν να θεωρήσουν τα έγγραφα. Η κα Θεοχάρους όρισε την 10η του Σεπτέμβρη. Κατά τα άλλα βρίσκεται σε συσκότιση. Από τις 30 Ιουλίου είχε όλο το δικαίωμα».

Σημειώνοντας ότι τα κόμματα έχουν το δικαίωμα και θα έχουν το δικαίωμα για τις έξι τελευταίες συναντήσεις να βλέπουν τα πρακτικά των συναντήσεων που συντάσσονται κατά τις συναντήσεις των ηγετών, έθεσε ως όρο ότι θα τηρείται το απόρρητο. Περαιτέρω επανέλαβε πως δεν πρόκειται να αποδεχτεί σχέδιο που δεν ανταποκρίνεται- κατά την άποψη του- στις παραμέτρους όπως έχουν χαραχθεί στην ομόφωνη απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου της 9ης Σεπτεμβρίου 2009. «Είναι σε αυτά τα πλαίσια που διαπραγματεύομαι και με βάση τις προτάσεις που έχουν ετοιμαστεί από τις διακομματικές επιτροπές», είπε χαρακτηριστικά. Είπε ακόμη πως δεν θα αιφνιδιάσει το λαό με ένα σχέδιο λύση, σημειώνοντας ότι θα προηγηθεί πλήρης ενημέρωση.

Τέλος κάλεσε τις ηγεσίες των κομμάτων «επιτέλους να συνυπολογίσουν το κόστος που μπορεί να προκαλούν κατά τη διάρκεια του διαλόγου μάλιστα με αβάσιμους ισχυρισμούς. Υπάρχει κόμμα και αρχηγός κόμματος που ισχυρίζεται ότι βρίσκεται σε πλήρη συσκότιση και παρά ταύτα λέει τις λεπτομέρειες που τάχα, ενώ δεν γνωρίζει, είναι επιβλαβείς για τον Κυπριακό Ελληνισμό».

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: