Ο κατοχικός ηγέτης καθόρισε οδικό χάρτη στον Αναστασιάδη με φόντο διάσκεψη τον Οκτώβριο




ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Τα επόμενα βήματα που θα ακολουθήσουν τη συνάντηση της Νέας Υόρκης με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι Μουν, που χρονικά τοποθετείται στις 26 Σεπτεμβρίου, σπεύδει να καθορίσει ο κατοχικός ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί.

Θέτοντας τον πήχη των επιδιώξεων για μια συμφωνία εντός του 2016, ο κ. Ακιντζι έθεσε εν πολλοίς ένα οδικό χάρτη, που θα κορυφωθεί τον Οκτώβριο σε μια διεθνή διάσκεψη. Ανέφερε πως για να επιτευχθεί ο κοινός στόχος για λύση πριν το τέλος του 2016, θα συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις μετά τη Νέα Υόρκη και την τριμερή συνάντηση με τον Μπαν Κι Μουν, ενώ «όλες οι πλευρές θα πρέπει να είναι πρόθυμες για μια πενταμερή διάσκεψη τον Οκτώβριο».

Η αναφορά αυτή του κ. Ακιντζί επιβεβαιώνει συναφείς πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες η τριμερής συνάντηση της Νέας Υόρκης θα ανοίξει λογαριασμούς για τα επόμενα βήματα, στη βάση ενός δεσμευτικού οδικού χάρτη.

Χθες πραγματοποιήθηκε νέα συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη και του κατοχικού ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν θέματα που αφορούν την εφαρμογή της συμφωνίας. «Η συζήτηση περιστράφηκε στην εφαρμογή της λύσης. Με βάση τις προτάσεις των δύο πλευρών έγινε εκτεταμένη συζήτηση, γόνιμη συζήτηση και συνεχίζουμε», δήλωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μετά τη συνάντηση με τον κ. Ακιντζί που κράτησε τρείς περίπου ώρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», η ε/κ πλευρά ζητά όπως υπάρξουν κινήσεις και ενέργειες από την πρώτη ημέρα της εφαρμογής της συμφωνίας και έχει καταθέσει μια σειρά από μέτρα. Στην αντίπερα όχθη, η τουρκοκυπριακή πλευρά ζητά χρόνο προσαρμογής, παραπέμποντας σε μεταβατική περίοδο ο χρόνος της οποίας ακόμη δεν έχει καθοριστεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», η ελληνοκυπριακή πλευρά ζητά από την πρώτη ημέρα, την επιστροφή της κλειστής περιοχής της Αμμοχώστου, της ουδέτερης ζώνης καθώς και τη σημαντική μείωση του κατοχικού στρατού. Η τουρκοκυπριακή πλευρά, όπως ήδη αναφέραμε, ζητά χρόνο προσαρμογής, που σημαίνει μεταβατική περίοδο. Αν και δεν υπήρξε συζήτηση σε ότι αφορά τις δυο αυτές προσεγγίσεις καθώς δεν έχουν ενώπιον τους ένα τελικό πλαίσιο συμφωνίας, ωστόσο, είναι προφανές πως η ελληνοκυπριακή θέση για βήματα εφαρμογής από την πρώτη ημέρα και το τουρκοκυπριακό αίτημα για μεταβατική περίοδο ενδέχεται να μην μπορούν να συμβαδίσουν. Επειδή, όμως, συζήτηση δεν υπήρξε δεν μπορεί κανείς να προδιαγράψει το αποτέλεσμα.

Ο Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος παρουσιάσθηκε χθες ενοχλημένος από δημόσιες τοποθετήσεις του Προέδρου Αναστασιάδη, εξέφρασε λύπη για την αποκάλυψη της ημερομηνίας της συνάντησης με τον ΓΓ του ΟΗΕ, η οποία θα ανακοινωνόταν στις 14 Σεπτεμβρίου και είπε ότι η ε/κ πλευρά δεν σεβάστηκε τη συμφωνία. Ο κατοχικός ηγέτης, αναφερόμενος στην εντατικοποιημένη φάση των συνομιλιών, είπε πως επιτεύχθηκαν συγκλίσεις. Έσπευσε, ωστόσο, να αναφέρει πως «υπάρχουν συγκλίσεις, ίσως όχι τόσες πολλές όσο θα θέλαμε αλλά τουλάχιστον υπάρχουν κάποιες».

Εξέφρασε δε την ευχή να εκδοθεί μια θετική κοινή δήλωση κατά το τέλος των συναντήσεων, στις 14 Σεπτεμβρίου. Ως προς τη μετάβαση του στη Νέα Υόρκη, ο κ. Ακιντζί είπε ότι θα πάει «στις 20 Σεπτεμβρίου ή νωρίτερα». Οι προσπάθειες για λύση θα ενταθούν σε Κύπρο και Νέα Υόρκη με στόχο τη δημιουργία μιας διζωνικής, δικοινοτικής, νέας ομόσπονδης δομής, με πολιτική ισότητα και δύο συνιστώσες πολιτείες, που θα επιτρέψει στις δύο κοινότητες να ζήσουν ειρηνικά, ανέφερε στις δηλώσεις του ο κατοχικός ηγέτης.

«ΔΕΝ ΘΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΙ ΜΕΡΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ»
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε χθες πως «δεν πρόκειται να ανακοινωθεί μερική συμφωνία( στις 14 Σεπτεμβρίου). Αυτό είναι αντίθετο με την αρχή πως τίποτα δεν συμφωνείται αν δεν συμφωνηθούν όλα.

Θα υπάρξει μια ανακοίνωση που ενδεχόμενα θα αναφέρεται στην παρατηρηθείσα πρόοδο, στις προοπτικές κ.ο.κ.». Πρόκειται περί δελτίου Τύπου για την παρατηρηθείσα πρόοδο ή μη κατά τη διάρκεια των εντατικών διαβουλεύσεων.

ΚΟΜΜΑΤΑ ΜΕΛΕΤΟΥΝ ΤΑ ΕΓΓΡΑΦΑ

Σήμερα στο προεδρικό μέγαρο για να μελετήσει τα έγγραφα των συνομιλιών και τα πρακτικά των συναντήσεων βρέθηκαν αντιπροσωπείες κομμάτων.

Στελέχη του Δημοκρατικού Κόμματος πήγαν στο προεδρικό χθες και θα επανέλθουν την Παρασκευή για να συνεχίσουν. Την αντιπροσωπεία του ΔΗΚΟ αποτελούσαν οι Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, Άθως Αντωνιάδης, Γιώργος Κολοκασίδης, Πάρις Σπανός, Ντίνος Πασπαλίδης και Θεόδωρος Τσακίρης.

Χθες και προχθές στο προεδρικό μετέβησαν και στελέχη της Συμμαχίας Πολιτών (Στέλιος Αμερικάνος, Σίμος Αγγελίδης κ.ά).

ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ
Η συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη και του κατοχικού ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, το ερχόμενο Σάββατο θα ασχοληθεί με τα θέματα Διακυβέρνησης, το οποίο συζητήθηκε στην αρχή της εντατικοποιημένης φάσης των συνομιλιών.

Στην τελευταία συνάντησης της εντατικοποιημένης φάσης των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, που χρονικά τοποθετείται στις 14 Σεπτεμβρίου, Αναστασιάδης και Ακιντζί θα συζητήσουν τα θέματα της ασφάλειας ( εγγυήσεων) και του εδαφικού. Θα ασχοληθούν, επίσης, με τη σύνταξη του κοινού ανακοινωθέντος.

ΔΕΙΠΝΟ ΜΕ ΤΣΙΠΡΑ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης θα παρακαθίσει απόψε σε δείπνο εργασίας με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδος, Αλέξη Τσίπρα, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, που θα συνοδεύεται από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, Νίκο Χριστοδουλίδη, θα ενημερώσει τον Πρωθυπουργό για την πορεία του Κυπριακού ενώ αύριο θα έχει σειρά άλλων επαφών.

Αύριο 9 Σεπτεμβρίου διεξάγεται στην Αθήνα η Ευρωμεσογειακή Συνάντηση Κορυφής, με πρόσκληση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, για αυτό και το ταξίδι εκεί του Προέδρου Αναστασιάδη.

AKINTZI: «Ο Τ/Κ ‘’ΛΑΟΣ’’ ΑΙΣΘΑΝΕΤΑΙ ΑΣΦΑΛΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ»
Η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει επιδώσει ένα ανεπίσημο έγγραφο (non paper) με την άποψή της για το θέμα των εγγυήσεων, δήλωσε o Μουσταφά Ακιντζί, πρόσθεσε όμως ότι το έγγραφο δεν ικανοποιεί τις ανησυχίες της τ/κ πλευράς.

Σε δηλώσεις του στα κατεχόμενα, μετά το πέρας των συνομιλιών, ο κ. Ακιντζί είπε ότι δεν συζητούνται λεπτομέρειες και ότι έχει γίνει μόνο ανταλλαγή απόψεων (brainstorming) επί της αρχής για το θέμα των εγγυήσεων και της ασφάλειας. Και η Τουρκία συμφωνεί με κάποιες από τις αρχές, ενώ κανένας δεν ισχυρίζεται ότι επικρατούν σήμερα οι ίδιες συνθήκες με αυτές του 1960, είπε.

Πρόσθεσε ότι η τ/κ πλευρά είναι έτοιμη να συζητήσει το σύστημα εγγυήσεων όταν έρθει ο καιρός, όμως τώρα είναι ο καιρός για ανταλλαγή απόψεων. Ανέφερε ότι οι ε/κ θέσεις που παρουσιάζονται στο ανεπίσημο έγγραφο δεν τερματίζουν τις ανησυχίες της τ/κ πλευράς, καθώς ο τ/κ «λαός» αισθάνεται ασφαλής με την Τουρκία και δεν βλέπει σύστημα εγγυήσεων χωρίς την παρουσία της Άγκυρας. Είπε εξάλλου ότι Τουρκία και Ελλάδα πρέπει να εργαστούν επί του θέματος, κάτι που θα συνεχιστεί στη Νέα Υόρκη, ενώ οι λεπτομέρειες θα συζητηθούν κατά τη διάρκεια διεθνούς διάσκεψης.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: