Ο Ιταλός πήγε στην Κύπρο για την ΕΝΙ και είδε και τον Ακιντζί: Μπράβο κύριε Πρόεδρε!




Του Κώστα Βενιζέλου

Όταν ανακοινώθηκε, την περασμένη Παρασκευή, η επίσκεψη του Ιταλού υπουργού Εξωτερικών στην Κύπρο, εκ των πραγμάτων συνδέθηκε με το νέο γύρο αδειοδότησης στην κυπριακή ΑΟΖ. Κι αυτό γιατί, ως γνωστό, υπάρχει ιταλικό ενδιαφέρον μέσω της ΕΝΙ, η οποία διεκδικεί νέα τεμάχια.

Το βασικό ζήτημα συνεπώς που ήταν και ο λόγος της επίσκεψης ήταν τα ενεργειακά, τα οποία στη Ρώμη θεωρούν υψίστης σημασίας. Το Κυπριακό, με το οποίο η Ιταλία διαχρονικά ασχολείται στο βαθμό που παρακολουθεί γενικώς όλα τα διεθνή θέματα, ήταν στην ατζέντα λόγω και των εξελίξεων.

Κοντολογίς, ενημερώθηκε ο Ιταλός ΥΠΕΞ για την πορεία των διαπραγματεύσεων από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον ΥΠΕΞ. Η επίσκεψή του στα κατεχόμενα για να συναντηθεί με τον κατοχικό ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, θα πρέπει να προβληματίσει και να αναζητηθούν οι απαντήσεις. Θέλουν οι Ιταλοί να ενημερωθούν και για τις τουρκικές θέσεις; Έχουν απευθείας επαφή και πολύ καλή με την Άγκυρα. Έχουν και πρέσβη που μπορεί να τους ενημερώσει για τις τουρκικές θέσεις.

Όμως, η Ρώμη προφανώς θέλει να κάνει χατίρι στην Άγκυρα και έσπευσε ο ΥΠΕΞ της στον κ. Ακιντζί. Και η Λευκωσία, όπως κάνει συνήθως, διευκόλυνε την επίσκεψη. Μπορεί να έδειξε αρχικά ενοχλημένη (εάν έδειξε τούτο) σε βαθμό που δεν μπορούσε βέβαια η στάση της να αποτρέψει τη συνάντηση. Τι εταίροι είμαστε στην Ε.Ε. εάν δεν μπορούμε να ζητήσουμε και να λάβουμε μια διαβεβαίωση για ένα ζήτημα για το οποίο αισθανόμαστε έντονα;

Οι επισκέψεις στο κατοχικό προεδρικό τείνουν να μετατραπούν σε θεσμό. Παρελαύνουν πλέον σχεδόν όλοι οι ξένοι από το γραφείο Ακιντζί. Όλοι για να εκφράσουν τη στήριξη στον «ηγέτη της λύσης», για να τον βοηθήσουν. Και φυσικά οι επαφές αξιοποιούνται στο έπακρο από τουρκικής πλευράς, η οποία ειρήσθω εν παρόδω, προτιμά να έχει την ίδια ώρα με την Τουρκία παρά με τις ελεύθερες περιοχές, τους Ελληνοκύπριους με τους οποίους θέλουν, υποτίθεται, να κτίσουν κοινό μέλλον.

Αυτές οι κινήσεις αναβάθμισης είναι συνεχείς και επαναλαμβανόμενες σε βαθμό που έχουν μειωθεί στο ελάχιστον τα αντανακλαστικά της Λευκωσίας. Υπενθυμίζεται πως όταν τον Ιούνιο του 2014, ο Οζντίλ Ναμί, τότε λεγόμενος ΥΠΕΞ του ψευδοκράτους, είχε οργανώσει γεύματα με διαπιστευμένους πρέσβεις στην Κυπριακή Δημοκρατία, τα αντανακλαστικά λειτούργησαν και εκδόθηκαν ρηματικές διακοινώσεις. Στη συνέχεια έπεσαν πάλιν σε βαθύ λήθαργο. Για χρόνια λειτουργούσαν λογικές, αφελείς και επιδερμικές, ότι εάν, για παράδειγμα, οι ξένοι θα έβλεπαν κάποιον στα κατεχόμενα, ενδεχομένως να τον…έπειθαν να συνεργασθεί για λύση! Την ίδια ώρα, εμφανίζονταν και θεωρίες περί «του καλού, του κακού και του άσχημου». Οι εξυπνάδες αυτές, οι επιδερμικές αντιλήψεις για το Κυπριακό, από τις οποίες απουσίαζουν οι αναλύσεις για τα γεωστρατηγικά συμφέροντα και σχεδιασμούς, δημιουργούν συνεχώς προηγούμενα.

Όταν ούτε και τη συγκυρία που έχουν οι συνομιλητές μας συμφέρον να μας προσεγγίσουν δεν την αξιοποιούμε, τότε είμαστε άξιοι της μοίρας μας. Ποιας μοίρας δηλαδή; Αυτής που θα καθορίσει ο σουλτάνος;

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: