Κυπριακό: Προβληματισμός για αποσχιστικές κινήσεις της Άγκυρας πριν την τελική ευθεία




Τουρκικές κινήσεις προκαλούν έντονο προβληματισμό καθώς γίνονται στο παρά πέντε πριν από την τελική ευθεία του νέου σκηνικού, που διαμορφώνεται από ΟΗΕ και τρίτους το τρίτο δεκαήμερο Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη.

Η απόφαση του ψευδοκράτους να μην αλλάξει τη θερινή ώρα, όπως έπραξε και η Τουρκία, αντιμετωπίζεται από τη Λευκωσία με ανησυχία. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε χθες πως με αυτό στέλνουν το μήνυμα πως είναι κάτω από την επιρροή της Τουρκίας και πως θεωρούν ότι έχουν ενσωματωθεί σε αυτή.

Την ίδια ώρα, ο εκπρόσωπος του ψευδοκράτους στη Νέα Υόρκη, μέσω της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Τουρκίας, απέστειλε επιστολή στον Γ.Γ. του ΟΗΕ, στην οποία κάνει λόγο για «δυο αυτοδιοικούμενα κράτη στο νησί».

Χθες πάντως, οι δυο διαπραγματευτές, Ανδρέας Μαυρογιάννης και Οζντίλ Ναμί συναντήθηκαν με τον επικεφαλή της Υπηρεσίας Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Μάαρτεν Φέρβει, στην παρουσία του Έσπεν Μπαρθ Άιντα. Συζήτησαν θέματα που άπτονται της προετοιμασίας για εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου από την πρώτη ημέρα της συμφωνίας στο μελλοντικό τουρκοκυπριακό συνιστών κρατίδιο. Ο δρόμος προετοιμασίας για τους Τ/κ είναι μακρύς σύμφωνα με την αποτίμηση πού έγινε. Την ίδια ώρα, η τουρκική πλευρά κάμνει κινήσεις μέσα από τη διαδικασία εναρμόνισης για να αποκτήσουν πολιτικά πλεονεκτήματα για αναβάθμιση του ψευδοκράτους.

Σήμερα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο κατοχικός ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί θα συναντηθούν για να συνεχίσουν τη συζήτησή τους για θέματα Διακυβέρνησης.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: