Υπάρχουν κεφαλαιώδη θέματα που απόλυτα εξαρτώνται από την Άγκυρα, λέει ο Αναστασιάδης




Για να πετύχουμε λύση, ρόλο θα διαδραματίσει η στάση της Τουρκίας, διότι υπάρχουν κεφαλαιώδη θέματα που απόλυτα εξαρτώνται από τη βούληση και τη συμβολή της, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, μετά τη συνάντησή του στο Παρίσι με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΓΤΠ, η συνάντηση διήρκεσε περίπου μία ώρα.

Κατά την άφιξή του στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έτυχε υποδοχής από τον Γάλλο ομόλογό του και επιθεώρησε στρατιωτικό άγημα που απέδιδε τιμές.

Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας την χαρακτήρισε δημιουργική από κάθε άποψη, αφού έδωσε την ευκαιρία πέραν των διμερών σχέσεων να επικεντρωθεί η προσοχή στην τρέχουσα κατάσταση του κυπριακού προβλήματος, στις προσπάθειες που καταβάλλονται και θα καταβληθούν, έτσι ώστε να πετύχουμε, αν είναι δυνατόν, το στόχο που έχουμε θέσει.

“Δηλαδή να πετύχουμε μια λύση που να γίνεται αποδεκτή από το σύνολο του λαού της Κύπρου, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, παρά το ότι αυτό που θα πω ενδεχόμενα να είναι αισιόδοξο, γιατί όχι πριν το τέλος του 2016”, ανέφερε.

Συνέχισε λέγοντας ότι σε αυτό, σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσει η στάση της Τουρκίας, διότι υπάρχουν κεφαλαιώδη θέματα που απόλυτα εξαρτώνται από τη βούληση και τη συμβολή της Τουρκίας.

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι η στάση της Γαλλίας είναι πιο σκληρή προς την Τουρκία σε σχέση με τη στάση άλλων χωρών της ΕΕ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι η στάση της Γαλλίας είναι απόλυτα ταυτισμένη με το διεθνές δίκαιο, δεν τοποθετείται υπέρ ή εναντίον της Τουρκίας, αλλά υπέρ του διεθνούς δικαίου.

Κληθείς να πει κατά πόσο με τον Πρόεδρο Ολάντ συζήτησαν για το ενδιαφέρον της εταιρείας TOTAL για την κυπριακή ΑΟΖ, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι δεν ήγειρε κάτι ανάλογο ο Γάλλος Πρόεδρος.

“Υπήρξε όμως αντικείμενο διαβούλευσης, απλά από πλευράς ενδιαφέροντος, μεταξύ διευθυντικών στελεχών (της εταιρείας) και του Υπουργού Εξωτερικών το πρωί και θα ακολουθήσει επίσκεψη του Προέδρου της TOTAL στην Κύπρο με τον οποίον θα έχω την ευκαιρία να συζητήσω”, ανέφερε.

Ο Πρόεδρος υπενθύμισε ότι είμαστε σε ένα διεθνή διαγωνισμό που είναι κάτω από τους κανόνες και την επιτήρηση της ΕΕ, “συνεπώς δεν ήταν δυνατόν ο Γάλλος Πρόεδρος να παρέμβει”.

“Βεβαίως γνωρίζουμε το ενδιαφέρον και της Γαλλικής Κυβέρνησης και της Ιταλικής Κυβέρνησης και της Αμερικανικής Κυβέρνησης, όμως θα ακολουθήσουμε με πλήρη διαφάνεια τις διαδικασίες”, σημείωσε ο ΠτΔ.

Σε άλλη ερώτηση αν με τον Γάλλο Πρόεδρο μίλησαν για το θέμα της Συρίας, ο Πρόεδρος απάντησε καταφατικά και είπε ότι ο διάλογος θα συνεχιστεί και κατά το προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Τον Πρόεδρο Αναστασιάδη συνόδευαν στη συνάντησή του με τον Φρανσουά Ολάντ ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης και υπηρεσιακοί παράγοντες.

http://mignatiou.com/2016/09/sto-kipriako-epikentrothike-i-sinantisi-anastasiadi-olant-sto-parisi/

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: