Οι συμβουλές του Μακιαβέλι: Να σε αγαπούν ή να σε φοβούνται το δίλημμα των Podemos




Tου Manuel Vicent

Δεν χρειάζεται να έχει διαβάσει κανείς Μακιαβέλι για να ξέρει ότι το να φοβίζεις τον ισχυρό είναι πάντα μια κακή ιδέα.

Ο φόβος είναι ένα πολύ επικίνδυνο πάθος και τόσο στους ανθρώπους όσο και στα ζώα οδηγεί συνήθως στη βία. Ενας ταύρος στην αρένα, το εθνικό μας σύμβολο, δεν επιτίθεται επειδή είναι γενναίος, αλλά επειδή φοβάται. Από την άλλη πλευρά, ένας φασίστας δεν είναι παρά ένας τρομαγμένος αστός, που αν αισθανθεί απειλή θα κάνει ό,τι μπορεί για να βγάλει τα όπλα και να βολτάρει στους δρόμους.

Από φόβο γίνονται τα χειρότερα εγκλήματα, από φόβο φτάνει κανείς και σε έναν εσφαλμένο ηρωισμό. Σε κάθε περίπτωση, το να τρομάζεις κάποιον, είτε σε ένα σκοτεινό δρομάκι της πόλης με ένα μαχαίρι είτε στο βήμα του κοινοβουλίου με τα λόγια σου, δεν αποτελεί ποτέ μια καλή συναλλαγή.

Η κρίση ιδεολογίας ή ηγεσίας που διέρχεται σήμερα η πολιτική οργάνωση του Podemos παραπέμπει στην περίφημη συμβουλή που έδωσε ο Μακιαβέλι στον πρίγκιπα: αν δεν σε αγαπούν, φρόντισε τουλάχιστον να σε φοβούνται. Αυτό το δίλημμα αντιμετωπίζουν σήμερα οι ηγέτες του Podemos. Να σε αγαπούν ή να σε φοβούνται, ιδού η απορία.

Ο Πάμπλο Ιγκλέσιας, που έχει την τάση να ντοπάρεται από τα ίδια τα εμπρηστικά του λόγια, πιστεύει ότι πρέπει να φοβίζεις τους ισχυρούς, γιατί σε αντίθετη περίπτωση το κόμμα του θα γίνει σαν τα άλλα και στο τέλος θα διαλυθεί. Ο ‘Ινιγο Ερεχόν, αντίθετα, πιστεύει ότι η δύναμη της καρδιάς είναι ένας πιο ριζοσπαστικός και πιο αποτελεσματικός τρόπος από τη χρησιμοποίηση μόνο της ευφυίας για την επίθεση. Τίποτα δεν έχει νόημα αν δεν μετατρέπεις την πολιτική σε κάτι γοητευτικό.

Ο Μακιαβέλι συμβούλεψε επίσης τον πρίγκιπα πώς να προφυλαχθεί από την επίθεση του ισχυρού: τον εχθρό που δεν μπορείς να καταστρέψεις, μην τον τραυματίζεις. Πέραν του γεγονότος ότι το να τρομάζεις κάποιον είναι μια ιστορία με φαντάσματα και το να μοιράζεις αγάπη μοιάζει με ανατολίτικο παραμύθι, είναι θλιβερό να βλέπεις πώς έσβησε η φωτιά της 15ης Μαϊου 2011 (όταν ξεκίνησαν οι διαδηλώσεις των ισπανών Αγανακτισμένων) και πώς οι ηγέτες του Podemos καίγονται σήμερα από τις δικές τους φλόγες.

Πηγή: El Pais

  • Ισπανός συγγραφέας

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: