Η Μόσχα υπαναχώρησε, λένε οι Αμερικανοί: Δεν υπάρχει συμφωνία για την Συρία




Η Ρωσία “υπαναχώρησε” σε ορισμένα θέματα στις διαπραγματεύσεις της με τις ΗΠΑ για τη συριακή κρίση, γεγονός που καθιστά αδύνατη προς το παρόν μια συμφωνία συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, υποστήριξε σήμερα ένας υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος.

“Οι Ρώσοι υπαναχώρησαν σε θέματα όπου εμείς νομίζαμε ότι είχαν συμφωνήσει και επομένως θα επιστρέψουμε για διαβουλεύσεις στις αντίστοιχες πρωτεύουσές μας”, είπε ο αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του.

Ο ίδιος, που βρίσκεται στο Χανγκτζόου της Κίνας για τη Σύνοδο Κορυφής της G20, επιβεβαίωσε ότι οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Ρωσίας, Τζον Κέρι και Σεργκέι Λαβρόφ, θα ξανασυναντηθούν αύριο το πρωί.

Νωρίτερα, άλλη πηγή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ άφησε να εννοηθεί ότι επίκειται η επίτευξη συμφωνίας και μάλιστα ότι μπορεί να ανακοινωθεί εντός της ημέρας. Ωστόσο ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, όταν ρωτήθηκε για το θέμα κατά τη συνάντηση που είχε με την πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι, εμφανίστηκε πολύ πιο επιφυλακτικός. “Δεν βρισκόμαστε ακόμη εκεί” και οι συνομιλίες είναι “δύσκολες”, είπε στους δημοσιογράφους.

Την Παρασκευή, ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν εξέφρασε την αισιοδοξία του για την επίτευξη συμφωνίας. “Προχωρούμε, βήμα-βημα, προς τη σωστή κατεύθυνση”, είπε, σύμφωνα με το Κρεμλίνο. Για τον Πούτιν, η βασική δυσκολία είναι να καθοριστεί ποιες ένοπλες ομάδες θα χαρακτηριστούν “τρομοκρατικές” και ποιες θα περιληφθούν στη λεγόμενη “μετριοπαθή” συριακή αντιπολίτευση που μάχεται το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ.

04/09/2016 14:40
ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP
Χανγκτζόου, Κίνα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: