Δεν υπάρχουν νέες πραγματικότητες: Ο Αττίλας έδιωξε και Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους




Γράφει ο Αντώνης Κ. Σιβιτανίδης

Τα άστρα έχουν αποσυντονιστεί. Ο κ. Άιντε έχασε τον λογαριασμό. Ξαναέλεγξε τις κετάπες του, ξανάκανε τους υπολογισμούς του και ευθυγράμμισε τα άστρα για τις αρχές του 2017. Τότε θα έχουμε την πολυπόθητη λύση της διάλυσης. Άραγε ποιος έκανε τη χαλάστρα; Ο Πρίγκιπας; Ο Σιζό; Οι υπόλοιποι λυσοφοβικοί, που δεν αφήνουν τους ρεαλιστές, φάκτορες της επαναπροσέγγισης να αγιάσουν και να τα κάνουν πλακάκια με τον διαλλακτικό Ακιντζί και τον «η Τουρκία θέλει λύση» Ερντογάν;

Το σίγουρο είναι ένα. Το είπε προχτές ο Αβέρωφ. Με τόλμη και παρρησία. Με λύση που να περιέχει τις εγγυήσεις του 1960, «… λύση ΓΙΟΚ». Έτσι για να καταλαβαίνουν και οι απέναντι. Και ευτυχώς που συμφωνεί και ο Ακιντζή. Μας δήλωσε ότι δεν θα υπάρχουν στη λύση μονομερή επεμβατικά δικαιώματα. Εάν όμως, συμπλήρωσε, οι Τουρκοκύπριοι νιώθουν ότι απειλούνται, τότε θα έχουν το δικαίωμα να καλέσουν την Τουρκία να επέμβει. Ζήτω που καήκαμε. Και το ΑΚΕΛ διά στόματος Χριστοφίδη και πρωτοσέλιδων της «Χαραυγής» πανηγυρίζει. Για την ιστορία, με το Σύνταγμα του 1960 η Τουρκία δεν είχε δικαίωμα μονομερούς στρατιωτικής επέμβασης.

Μας είπε και άλλα ο κ. Ακιντζί. Ότι μέσα από το σχέδιο λύσης τερματίζεται η συνέχεια της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ότι ο όρος «ιδρυτικά κράτη» έχει συμφωνηθεί. Ότι οι δύο υφιστάμενες δομές, δηλαδή το κατοχικό καθεστώς και η ελληνική διοίκηση του νότου (καθ’ ημάς η Κυπριακή Δημοκρατία) θα μετεξελιχτούν σε συνιστώντα κρατίδια. Ότι το ομόσπονδο κράτος το οποίο θα συνυδρίσουν δεν θα είναι η Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά κάτι το διαφορετικό.

Ο Πρόεδρος Ανανστασιάδης άλλα μας έλεγε. Ότι το ομοσπονδιακό ανοσιούργημα που θα προκύψει θα είναι συνέχεια της Κυπριακής Δημοκρατίας. Τα κοινά ανακοινωθέντα όμως, Χριστόφκια-Ταλάτ και Ανανστασιάδη-Έρογλου, μιλούν καθαρά για δύο ίσου πολιτικού καθεστώτος συνιστώσες πολιτείες. Άρα, λογικά και δικαιολογημένα ο Ακιντζί λέει αυτά που λέει και λογικά και δικαιολογημένα εμείς τον πιστεύουμε.

Μας είπε ο Ακιντζί ότι δεν θα φύγει κανένας έποικος από την Κύπρο και ότι όλοι οι έποικοι θα μετατραπούν σε πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Καλά, αυτό δεν πρέπει να μας εκπλήσσει, γιατί το έλεγε και προεκλογικά. Το ελάχιστο είναι συνεπής στις δεσμεύσεις του. Όχι σαν τον δικό μας. Δηλαδή με τη διά-λυση οι Τουρκοκύπριοι πολίτες της Νέας Ομόσπονδης Κύπρου θα αριθμούν κοντά στις 500 χιλιάδες και σε μερικά χρόνια θα είναι πλειοψηφία. Και αισίως θα επιτύχουν αυτό που ο Νιχάτ Ερίμ τους ορμήνεψε πριν εξήντα τόσα χρόνια, στο «Σχέδιο για ανακατάληψη της Κύπρου». Να γίνουν πλειοψηφία, για να μπορούν σε δημοψήφισμα να έχουν το πάνω χέρι. Και ποιο νομίζετε ότι θα είναι το δημοψήφισμα; Σαφώς και όχι το «ΤΑΞΙΜ».

Και αισίως, ο φίλος μας Ακιντζί, του εκμέκ κατεΐφ, βόλτες και ζιβανία στη Λήδρας, των συναυλιών και παραστάσεων στον σκλαβωμένο πύργο του Οθέλλου και το αρχαίο θέατρο της Σαλαμίνος, ο «εάν δεν βρούμε λύση με αυτόν, δεν θα βρούμε με κανένα» Ακιντζί, αισίως λοιπόν μας επέστησε την προσοχή ότι εάν δεν βρούμε διά-λυση τώρα, τα κατεχόμενα θα προσαρτηθούν στην Τουρκία. Το κακό είναι ότι κάποιοι ρεαλιστές από τη δική μας πλευρά προσπαθούν να μας εκβιάσουν με αυτό το ίδιο επιχείρημα, για να υπογράψουμε τη διά-λυση.

Κάποιος πρέπει να πει στον κατοχικό ηγέτη και τους ομόσταυλούς του στις ελεύθερες περιοχές ότι εν τη απουσία συμφωνίας, η μόνη νομιμότητα που παραμένει στο τραπέζι είναι η Κυπριακή Δημοκρατία, σαν ενιαίο κράτος, όπως υπάρχει και λειτουργεί σήμερα. Όχι όπως ιδρύθηκε με τις συνθήκες του 1960, αλλά όπως μετεξελίχτηκε και αναγνωρίστηκε από τον ΟΗΕ και το διακρατικό σύστημα το 1964, μετά την τουρκοανταρσία, με ή χωρίς τη συμμετοχή των Τούρκων συμπατριωτών μας στη διακυβέρνηση. Όπως αναγνωρίστηκε ξανά και ξανά μετά την τουρκική εισβολή του 1974 και μετά την παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους το 1983. Όπως εντάχτηκε στο σύνολό της, και όχι μισή, στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Δεν υπάρχουν νέες πραγματικότητες και νέα τάξη πραγμάτων. Η πραγματικότητα είναι μία και πικρή. Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι η κοινή πατρίδα όλων των Κυπρίων. Ελλήνων, Τούρκων, Αρμενίων, Μαρωνιτών, Λατίνων. Αυτή η πατρίδα στενάζει κάτω από την μπότα του Τούρκου εισβολέα από το 1974. Ο Αττίλας εκδίωξε από τα σπίτια τους και τους Ελληνοκυπρίους και τους Τουρκοκυπρίους.

  • Ο Αντώνης Κ. Σιβιτανίδης, M.Sc., B.Sc. είναι εκπρόσωπος Τύπου Ε.Ε. ΔΗ.ΚΟ. Πάφου.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: