Απρόθυμοι οι Ευρωπαίοι να συζητήσουν το θέμα του χρέους: Απάντηση στον Πρωθυπουργό




Γερμανικές «νάρκες» βρίσκει μπροστά της η ελληνική κυβέρνηση σε δύο κρίσιμα θέματα, αυτός της ρύθμισης του ελληνικού χρέους καθώς και στην υπόθεση της διεκδίκησης των γερμανικών αποζημιώσεων.

Η ενόχληση του Βερολίνου για την Ευρω-μεσογειακή σύνοδο στην Αθήνα, άρχισε να γίνεται εμφανής με διαρροές από την γερμανική πλευρά.

  • Η πρώτη αντίδραση αφορά στην αποστροφή του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ για διεκδίκηση των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα. Από το Βερολίνο τόνιζαν ότι δεν πρόκειται να μπουν σε καμιά συζήτηση με την ελληνική πλευρά για το θέμα αυτό και το θεωρούν οριστικά λήξαν.
  • Το δεύτερο αφορά στο πότε θα ανοίξει η συζήτηση για το χρέος, παρά τις δεσμεύσει της συμφωνίας του περασμένου Μαίου για οριστική λύση μόλις η Ελλάδα προχωρήσει σε συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις.

Μιλώντας στο γερμανικό πρακτορείο ΜΝΙ, ευρωπαϊκές πηγές ανέφεραν ότι υπάρχει απροθυμία στην Ευρώπη να συζητήσουν το ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους παρά την αναγκαιότητα που υπάρχει. Εκτιμούν δε ότι το ζήτημα του χρέους δεν πρόκειται να λυθεί νωρίτερα απ’ τις εκλογές στη Γερμανία το φθινόπωρο του 2017.

Και αυτό παρά το γεγονός ότι οι ίδιες παρατηρούν μεταστροφή στη στάση της ΕΚΤ η οποία, όπως σημειώνουν, δείχνει να ακολουθεί το ΔΝΤ εκφράζοντας την ανησυχία της για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και το χρέος.

Επίσης, οι ίδιες ευρωπαϊκές πηγές βλέπουν, καθυστέρηση στη διαδικασία για τη δεύτερη αξιολόγηση που θα έχει ως αποτέλεσμα και την καθυστέρηση της εκταμίευσης του αντιστοιχούντος ποσού, με βάση τον προγραμματισμό του μνημονίου, παρατηρούν ευρωπαϊκές πηγές που εξέφρασαν την ανησυχία τους

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι η Κομισιόν και οι Ευρωπαίοι δανειστές επιθυμούν να διεξαχθούν αποκλειστικά και μόνο τεχνικές συζητήσεις για την επικείμενη β’ αξιολόγηση αποκλείοντας κάθε πολιτική συζήτηση.

ΤΙ ΕΙΠΕ ΧΘΕΣ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

Ολόκληρη η τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα για το θέμα του χρέους και τη στάση της Γερμανίας έχει ως εξής:

Κύριε Σβέρκο κοιτάξτε, είναι κρίσιμο το ερώτημά σας και πολύ ενδιαφέρον. Θα ήθελα εξ’ αρχής να πω ότι στο ζήτημα του προγράμματος και βεβαίως του χρέους που θα καθορίσει και την επιτυχία του προγράμματος δεν είναι ένα θέμα διαπραγμάτευσης ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Γερμανία, δεν είναι ένα διμερές ζήτημα. Καταρχάς, είναι ένα ζήτημα που αφορά την Ελλάδα που  είναι σε πρόγραμμα και τους τρεις θεσμούς, δηλαδή την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Προφανώς η Γερμανία είναι μια πολύ σημαντική χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην ευρωζώνη και άρα η άποψή της παίζει καθοριστικό ρολό. Δεν είναι όμως η μόνη χώρα. Και ιδιαίτερα στο βαθμό που έχουμε ένα πρόγραμμα στο οποίο συμμετέχει με καθοριστικό τρόπο και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, θα έλεγα ότι είναι ένα πρόβλημα που έχει και μια διεθνή διάσταση. Και έχει μια διεθνή διάσταση διότι η λύση στο πρόβλημα αυτό θα παίξει καθοριστικό ρολό στην εξέλιξη της ευρωπαϊκής οικονομίας το επόμενο διάστημα, που η ευρωπαϊκή οικονομία επηρεάζει καθοριστικά και την παγκόσμια οικονομία. Άρα λοιπόν είναι πιο περίπλοκο από το ‘μια αντιπαράθεση Ελλάδας- Γερμανίας’. Σε καμία περίπτωση δεν είναι κάτι τέτοιο. Στην κυρία Μέρκελ, λοιπόν, θα πω αυτά που έλεγα πάντα. Η ίδια έχει μια λογική χρόνια τώρα ότι οι κανόνες πρέπει να τηρούνται, ότι οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται. Και θα της πω το ίδιο: ότι εμείς τηρούμε από την πλευρά μας τη συμφωνία, αλλά πρέπει να τηρηθεί και από την πλευρά των εταίρων μας. Pacta sunt servanda, αυτό μας έλεγαν οι Γερμανοί. Αυτό θα πούμε κι εμείς, όχι μόνο στους Γερμανούς, σε όλους τους εταίρους μας. Από την πλευρά μας, νομίζω ότι οι μεταρρυθμίσεις που έχουμε προχωρήσει όλο το τελευταίο διάστημα  είναι μια θετική έκπληξη σε ό, τι αφορά την ταχύτητα. Κλείσαμε την πρώτη αξιολόγηση που είναι σχεδόν το 70% του προγράμματος. Κανονικά θα έπρεπε ήδη να είχαμε δρέψει καρπούς, θα έπρεπε ήδη δηλαδή να είχαμε,  πέρα από το waiver και το QE,  δηλαδή την ποσοτική χαλάρωση των ομολόγων από την ΕΚΤ. Όμως δεν το έχουμε αυτό εξ’ αιτίας του γεγονότος ότι υπάρχει αυτή η αντιπαράθεση ανάμεσα στο ΔΝΤ και τη Γερμανία. 

Θέλω επίσης να σας πω ότι ακόμα και στο εσωτερικό της Γερμανίας, αν ανοίξει αυτή η συζήτηση, γιατί η γερμανική κυβέρνηση σήμερα είναι μια κυβέρνηση συνασπισμού- βεβαίως κατανοώ ότι στο κόμμα της κυρίας Μέρκελ υπάρχουν αυτή τη στιγμή πολύ μεγάλες φωνές αντιπολιτευτικές και ακραίες- και για το μεταναστευτικό, η άνοδος του ευρωσκεπτικιστικού AFD ίσως να παίζει ένα σημαντικό ρόλο- αλλά και αυτή η κυβέρνηση είναι μια κυβέρνηση συνασπισμού: οι σοσιαλδημοκράτες έχουν μια διαφορετική άποψη για το ζήτημα του χρέους. Πιστεύω, λοιπόν, ότι δεν πρέπει οι πολιτικές εξελίξεις σε μια χώρα- και αυτό θα της πω- να αποτελούν τροχοπέδη για μια εξέλιξη η οποία θα είναι ωφέλιμη για όλη την Ευρώπη.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: