Θα βγει λευκός καπνός από τον ΟΗΕ: Όλα τα βλέμματα στραμμένα στη Νέα Υόρκη σήμερα




Από ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα σήμερα στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, όπου ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, ο άβουλος Μπαν κι Μουν θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και τον κατοχικό ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.
Δικαιολογημένα οι άνθρωποι στην Κύπρο ανησυχούν διότι πολλές συζητήσεις γίνονται και αρκετές αποφάσεις λαμβάνονται ερήμην τους. Σίγουρα, εάν αποφάσιζαν οι πολίτες, στην συντριπτική τους πλειοψηφία θα επέλεγαν να διεξάγεται ο διάλογος σε άλλη βάση. Τη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία την επέλεξαν οι πολιτικοί μας, πιεζόμενοι από τους Αμερικανούς και τους Βρετανούς και την απέρριψε ο λαός στο δημοψήφισμα του 2004. Διότι αυτή είναι η πραγματικότητα, και όχι αυτή όπως μας την παρουσιάζουν τα δύο μεγάλα κόμματα, ο δεξιός ΔΗΣΥ και οι «λάιτ» κομμουνιστές του ΑΚΕΛ, οι οποίοι βρίσκονται στη γωνία και είναι εκβιάσιμοι, κάτι που αντιλαμβάνεται ο καθένας.

Ο κ. Αναστασιάδης άλλα συμφώνησε με το «ενδοτικό» κομμάτι του ΔΗΚΟ, που πλέον έχει μηδενική ισχύ, και άλλα έπραξε. Δεσμεύθηκε όμως, ότι την όποια λύση θα την παρουσιάσει ενώπιον του λαού, και δεν μπορεί να πράξει διαφιρετικά. Και υποσχέθηκε ότι θα δώσει τη μάχη ώστε ο λαός να έχει ενώπιον του καθαρή συμφωνία, και όχι ένα νέο σχέδιο Ανάν, για να μπορέσει να την αποδεχθεί και να την ψηφίσει στο δημοψήφισμα.

Την Πέμπτη το μεσημέρι, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε στενό «πρέσιγκ» από τον Τζόζεφ Μπάιντεν. Ο αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών ξέχασε τις φιλίες, τις αγκαλιές και τα φιλιά, και πίεσε αφόρητα τον κ. Αναστασιάδη. Ότι και να διαρρέουν οι πλευρές, ήταν μία πολύ δύσκολη συνάντηση και είμαι βέβαιος ότι από μέσα του ο κ. Αναστασιάδης θα έβραζε. Και σίγουρα θα είπε ότι «οι Αμερικανοί δεν αλλάζουν τη φιλοτουρκική τους στάση», όποιος και αν είναι ο αντιπρόεδρος, όποιος και αν είναι ο Πρόεδρος της Κύπρου. Ο κ. Αναστασιάδης γύρισε σε μία στιγμή και είπε στον κ. Μπάιντεν ότι εμένα δεν μπορεί να με κατηγορήσει κανένας, διότι ψήφισα το σχέδιο Ανάν. Ζητώ, συνέχισε, ένα σχέδιο που να μπορεί να ψηφίσει ο λαός.

Είναι ένα καθ΄ όλα δίκαιο αίτημα, που έπρεπε να καταλάβουν οι παριστάμενοι Αμερικανοί αξιωματούχοι, οι οποίοι δείχνουν να επιμένουν πως μπροστά στα συμφέροντά τους δεν μετρά τίποτα. Και κάνουν τεράστιο λάθος…

Αν πραγματικά πιστεύουν ότι το Κυπριακό πρέπει να επιλυθεί, και να εκλείψει σαν πρόβλημα, πρέπει να τον ακούσουν τον Αναστασιάδη, διότι το 2004, διακινδύνευσε τα πάντα για να στηρίξει το σχέδιο τους, το οποίο ήταν και ρατσιστικό, ήταν και φιλοτουρκικό. Είναι αδιανόητο να απαιτούν να δεχθεί απαράδεκτες προτάσεις, που θα τις απορρίψουν οι Ελληνοκύπριοι, και καλώς θα πράξουν. Πως μπορούν να τον πιέζουν να παραδώσει τα πάντα, να ξεπουλήσει την ψυχή του, απλά και μόνο για να διευθετηθεί όπως-όπως το Κυπριακό και να έχουν μία επιτυχία, πριν αποχωρήσουν από το Λευκό Οίκο, ο πρόεδρος Ομπάμα και ο αντιπρόεδρος Μπάιντεν. Αποτυχία θα έχουν, για την οποία θα ευθύνονται οι ίδιοι, αν αποφάσισαν να βάλουν το μαχαίρι στο λαιμό του Κύπριου ηγέτη. Δεν του αξίζει.

ΟΙ αναγνώστες γνωρίζουν ότι δεν είμαι θιασώτης των θέσεων του κ. Αναστασιάδη και δεν πρόκειται ποτέ να με πείσει ότι η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία είναι η καλύτερη λύση που έχει να προσφέρει στους πολίτες. Στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση ξέχασε την Κυπριακή Δημοκρατία -και θα το εκμεταλλευθούν οι Τούρκοι- και μας είπε κάποια πράγματα που τα έκανε σημαία ο φίλος Λοίζος στο Facebook. Παρά το γεγονός ότι παρουσίασε με θετικό τρόπο τα «συμφωνηθέντα» σε όλα υπήρχε μία ουρά, ένα αν… Το «αν» το φύτεψαν και δεν βλάστησε κύριε Πρόεδρε και μία χώρα δεν επανενώνεται με ευχολόγια αλλά με πραγματική βούληση όλων.

Οι Ελληνοκύπριοι τη θέλουμε τη λύση. Αλλά οι απέναντι, που στηρίζονται από τους κατακτητές, απαιτούν τα πάντα. Ακούω με προσοχή τα λεγόμενα του Προέδρου στις πραγματικές ενημερώσεις και βεβαίως ο άνθρωπος λέει τα πράγματα ως έχουν… Αν θέλουν οι Τούρκοι είναι η φράση που συνοδεύει κάθε του κουβέντα. Και όσο και να προσπαθεί δεν μπορεί να κρύψει ότι στο τραπέζι τη βούληση για λύση έχει μόνο ο ίδιος.

Οι απέναντι, με την ισχύ των όπλων του Αττίλα, ζητούν, ζητούν, ζητούν… Και το ερώτημα είναι πόση ταπείνωση μπορεί να αντέξει ένας άνθρωπος, και πότε θα πει το να «πάτε στο διάολο» και να σηκωθεί να φύγει. Διότι έχει και η υπομονή τα όρια της, και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν είναι και ο πιο υπομονετικός άνθρωπος.

Έχω υποστηρίξει πολλές φορές ότι στον κ. Αναστασιάδη χρωστούν οι Αμερικανοί, δεν τους χρωστά. Εάν, λοιπόν, δεν μπορέσει να φέρει ενώπιον του λαού μία καθαρή συμφωνία, να αντισταθεί στις πιέσεις και να αρνηθεί να θέσει το δίλημμα στους πολίτες. Ετσι θα διορθώσει και το μέγα λάθος του 2004…

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Με αυτά και με εκείνα, ο κατοχικός ηγέτης έχει αναγάγει τον εαυτό του σε συμπρόεδρο. Ότι και να μου λένε οι οπαδοί της «όποιας λύσης», στην έδρα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, είχε επαφές και συναντήσεις αντάξιες του κ. Αναστασιάδη. Και γι’ αυτό ευθύνεται ο ίδιος ο Πρόεδρος, που πίστεψε σε ένα άνθρωπο, ο οποίος είναι στην ουσία ψεύτης. Και το πλέον σημαντικό είναι ότι δεν μπορεί να πάρει αποφάσεις, εάν δεν τις εγκρίνει η Τουρκία. Την Πέμπτη το μεσημέρι εισήλθε στο ξενοδοχείο Ιντερκοντινένταλ για τη συνάντηση με τον αντιπρόεδρο Μπάιντεν και είχε ένα «τουπέ» ως αυτός να ήταν στην αίθουσα και ουδείς άλλος…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: