Τζο Μπάιντεν σε Ταγίπ Ερντογάν: Στηρίζουμε την επιχείρηση στην Τζεραμπλούς




Οι ΗΠΑ στηρίζουν την επιχείρηση της Τουρκίας στην πόλη Τζεραμπλούς της Συρίας, δήλωσε ο Αμερικανός Αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν ενώ ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός έχει καταλάβει την Τζεραμπλούς.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου, έπειτα από τη συνάντησή τους στην Άγκυρα η οποία κράτησε δυόμιση ώρες, ο Αμερικανός Αντιπρόεδρος είπε ότι για πρώτη φορά ξοδεύουν τόσο χρόνο για την έκδοση ενός προσώπου, αναφερόμενος στον Φετουλάχ Γκιουλέν, επισημαίνοντας ότι προσπαθούν να επιταχύνουν την έκδοσή του συνεργαζόμενοι με την Τουρκία.

Συγκεκριμένα στη συνέντευξη Τύπου, ο Αμερικανός Αντιπρόεδρος ζήτησε συγγνώμη που δεν ήρθε νωρίτερα στην Τουρκία έπειτα από την απόπειρα πραξικοπήματος. “Λυπούμαι για τις απώλειες που είχατε. Δεν είναι κάτι που το διαβάζεις στα βιβλία ιστορίας. Οι ΗΠΑ είναι δίπλα στο σύμμαχό μας την Τουρκία. Εμείς στηρίζουμε την Τουρκία. Αυτή η απόπειρα πραξικοπήματος έγινε εναντίον του τουρκικού λαού”, είπε ο Τζο Μπάιντεν ενώ απευθυνόμενος στον Τούρκο Πρόεδρο του είπε πως ο ίδιος και ο αμερικανικός λαός θαύμασαν το θάρρος του.

Για την έκδοση του Φετουλάχ Γκιουλέν, ο Τζο Μπάιντεν ανέφερε ότι αντιπροσωπεία του μαζί με τους Τούρκους συναδέλφους τους αξιολογούν την κατάσταση και συγκεντρώνουν τα έγγραφα για την έκδοση του με βάση τις συμφωνίες. “Εργαζόμαστε πολύ περισσότερο για την έκδοσή του σε σχέση με άλλες υποθέσεις. Για πρώτη φορά ξοδεύουμε τόσο χρόνο για τέτοιου είδους θέμα. Προσπαθούμε να συλλέξουμε στοιχεία που να ικανοποιούν το δικαστήριο,” πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος Ομπάμα, εξήγησε, δεν έχει καμιά αρμοδιότητα για την έκδοση ενός εγκληματία, αυτό μπορεί να το κάνει μόνο το δικαστήριο. “Αν ο Πρόεδρος το κάνει, θα απομακρυνθεί από τα καθήκοντά του επειδή θα έχει κινηθεί αντίθετα με τις αρμοδιότητές του. Δεν έχουμε καμιά πρόθεση να προστατεύσουμε τον Γκιουλέν. Θα αξιολογηθεί από τα ανεξάρτητα δικαστήρια και αυτό παίρνει λίγο χρόνο. Ωστόσο, προσπαθούμε να το επιταχύνουμε συνεργαζόμενοι με την τουρκική κυβέρνηση”, ανέφερε.

Για την επιχείρηση της Τουρκίας στην πόλη Τζεραμπλούς, ο Τζο Μπάιντεν ανέφερε ότι την στηρίζουν. “Εμείς πιστεύουμε ότι τα τουρκικά σύνορα πρέπει να είναι υπό τον έλεγχο των Τούρκων. Η Συρία πρέπει να διατηρήσει την εδαφική της ακεραιότητα. Θέλουμε να εργαστούμε πιο στενά με την Τουρκία σε αυτές τις επιχειρήσεις”, είπε.

Από την πλευρά του ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι με τις ΗΠΑ έχουν στρατηγική συνεργασία που ξεκίνησε πολλά χρόνια πριν. “Με τον κ. Μπαράκ η στρατηγική μας συνεργασία μετατράπηκε σε συνεργασία μοντέλο”, ανέφερε.

Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ακόμη ότι θα δωσει ο ίδιος προσωπικά κάποια στοιχεία και έγγραφα σχετικά με τον Φετουλάχ Γκιουλέν.

“Προτεραιότητά μας είναι η επιστροφή Γκιουλέν στην Τουρκία. Στείλαμε 85 πακέτα γι’ αυτά που έκανε η οργάνωση αυτή πριν τις 15 Ιουλίου. Τους φακέλους που αφορούν τα γεγονότα μετά τις 15 Ιουλίου θα τα στείλουμε αφού ετοιμαστούν. Ωστόσο με βάση τις συμφωνίες μεταξύ των δύο χωρών αυτού του είδους τα άτομα συλλαμβάνονται πριν από την έκδοσή τους. Αυτή τη στιγμή αυτό το πρόσωπο εξακολουθεί να ελέγχει την τρομοκρατική οργάνωση από τη χώρα όπου βρίσκεται. Έχει σχολεία και γραφεία σε 170 χώρες και συνεχίζει να τα διοικεί. Πρέπει να συλληφθεί”, είπε.

Ο Τούρκος Πρόεδρος ανακοίνωσε επίσης ότι ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός έχει καταλάβει την πόλη Τζεραμπλούς, η οποία βρίσκεται 20-30 χιλιόμετρα από την Τουρκία. “Μετά τις επαφές μας με τις συμμαχικές δυνάμεις, εμείς πήραμε την τελική μας απόφαση και διασφαλίσαμε την επέμβαση στην πόλη Τζεραμπλούς μαζί με τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό και την αεροπορική στήριξη των συμμαχικών δυνάμεων. Αυτή τη στιγμή ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός έχει καταλάβει την Τζεραμπλούς και το Ισλαμικό Κράτος εγκαταλείπει την πόλη” ανέφερε.

Για το Ισλαμικό Κράτος, είπε ότι είναι τρομοκρατική οργάνωση ενώ για τη Συρία ανέφερε πως ενόσω είναι επικεφαλής ο Άσαντ δεν μπορεί να υπάρξει δημοκρατία ποτέ. “Ξέρουμε το παρελθόν του. Έχει δολοφονήσει 600 χιλιάδες ανθρώπους”, είπε ο Τούρκος Πρόεδρος.

http://mignatiou.com/2016/08/gi-ke-idor-apo-ipa-se-erntogan-periergi-i-ipostirixi-tou-bainten-ston-soultano/

http://mignatiou.com/2016/08/i-tourkia-den-tha-anechthi-kourdiko-morfoma-sta-sinora-tis-xekatharise-o-gilntirim-ston-bainten/

Άννα Ανδρέου, ΚΥΠΕ, Άγκυρα, Τουρκία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: