Προκαλεί αντιπαράθεση το ‘Ιδρυμα του Κλίντον στις αμερικανικές εκλογές και τα ΜΜΕ




Προχθεσινό δημοσίευμα του Αssociated Press, στο οποίο τονίζεται ότι πάνω από το ήμισυ των ατόμων με τα οποία είχε συναντηθεί η Hilary Clinton, όταν ήταν υπουργός εξωτερικών, είχαν κάνει δωρεές στο Ίδρυμα Κλίντον, αναπαράγεται, ευρέως και σε διάφορους τόνους, στον Αμερικανικό Τύπο χθες.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα 85 από τα 154 άτομα, του ιδιωτικού τομέα, τα οποία συνάντησαν ή είχαν τηλεφωνική συνομιλία με την Χίλαρυ Κλίντον, είχαν προσφέρει δωρεές για τα φιλανθρωπικά προγράμματα της οικογένειας Κλίντον. Το συνολικό ποσό που προσέφεραν τα 85 αυτά άτομα ανέρχεται στα 156 εκατ. δολάρια

Οι συναντήσεις της Χίλαρυ Κλίντον με χορηγούς του Ιδρύματος Κλίντον, όπως επισημαίνεται, δεν φαίνεται να έχουν κάτι το παράνομο. Η αναλογία όμως αυτών των επαφών κινδυνεύει να δώσει την εντύπωση ότι το να κάνει κάποιος δωρεά, ήταν το απαραίτητο αντίτιμο ώστε να έχει τη δυνατότητα να συναντήσει ή να συνομιλήσει με την Κλίντον.

Τα emails και η καθημερινή της ατζέντα, που δημοσιοποιήθηκαν από το Σταίητ Ντηπάρτμεντ την περασμένη εβδομάδα, δίνουν στοιχεία για τον μεγάλο αριθμό επαφών της ίδιας και των συμβούλων της, με χορηγούς του ιδρύματος Κλίντον.

Χθεσινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας Washington Post υπογραμμίζει ότι «η έντονη αναζήτηση χρημάτων ήταν πάντα ένα από τα πλέον αδύνατα σημεία της Χίλαρυ Κλίντον, η ένταξή της δηλαδή, τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες, σε ένα ελιτίστικο κύκλο πλουσίων που υποστήριζε τις πολιτικές και φιλανθρωπικές επιδιώξεις της οικογένειάς της.

Ο ρεπουμπλικάνος συνυποψήφιός της για την Προεδρία των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, κατηγορεί την Κλίντον ότι είναι εξαρτημένη από τους δωρητές της, επαναλαμβάνοντας στην ουσία τις κατηγορίες που εκτόξευε ο γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς κατά τη διάρκεια του προκριματικού γύρου για την ανάδειξη του δημοκρατικού υποψήφιου. «Την ελέγχουν και θα κάνει ακριβώς αυτό που της λένε», «είναι αδύνατο να ξεχωρίσει κανείς που τελειώνει το ίδρυμα Κλίντον και που αρχίζει το Σταίητ Ντηπάρτμεντ» υποστήριξε ο Ντόναλντ Τραμπ σε προεκλογική του συγκέντρωση στο Οχάιο.

Όπως αναφέρεται στους Washington Times,  ο Μπιλ Κλίντον, απαντώντας στις κατηγορίες υποστήριξε ότι αν η σύζυγός του κερδίσει τις προεδρικές εκλογές θα παραιτηθεί από πρόεδρος του Ιδρύματος Κλίντον και ο ίδιος θα σταματήσει την αναζήτηση δωρεών για το Ίδρυμα. Επίσης ανακοίνωσε ότι το Ίδρυμα θα δέχεται δωρεές μόνο από Αμερικανούς πολίτες και ανεξάρτητες φιλανθρωπικές οργανώσεις ενώ δεν θα δέχεται πλέον δωρεές από Αμερικανικές εταιρίες ή φιλανθρωπικές οντότητες που ανήκουν σε εταιρίες.

Τέτοιες αλλαγές, τονίζεται, δεν πρόκειται να επηρεάσουν τους 6000 δωρητές που έχουν ήδη προσφέρει μέχρι τώρα περί τα 2 δις δολάρια  από τότε που δημιουργήθηκε το Ίδρυμα Κλίντον, το 2000, μέχρι σήμερα.

Ο εκπρόσωπος του Σταίητ Ντηπάρτμεντ, Μαρκ Τόνερ σχολιάζοντας το θέμα σημείωσε ότι δεν υπάρχει απαγόρευση αναφορικά με επαφές οργανώσεων με πολιτικές εκστρατείες, ΜΚΟ ή Ιδρύματα, σαν το Ίδρυμα Κλίντον.

Το δημοσίευμα του A.P. αναφέρεται ονομαστικά σε δωρητές οι οποίοι προσέφεραν εκατομμύρια στο Ίδρυμα Κλίντον.
Μεταξύ αυτών αναφέρεται ο Daniel Abraham, το όνομα του οποίου περιλαμβάνεται στα emails που δημοσιοποίησε το Σταίητ Ντηπάρτμεντ και φαίνεται να έχει κάνει περί τις 8 συναντήσεις με την Χίλαρυ Κλίντον σύμφωνα με τις λίστες των προγραμματισμένων καθημερινών

επαφών της.
Ο Abraham είναι ένας εκατομμυριούχος, ο οποίος διαθέτει την εταιρία Slim-Fast diet και ιδρυτής του Κέντρου για την Ειρήνη στη Μέση Ανατολή και οποίος είχε διενεργήσει πολλούς εράνους υπέρ του Ιδρύματος.

Άλλο όνομα αφορά στο Muhammad Yunus, οικονομολόγο από το Μπανγκλαντές, ο οποίος είχε κερδίσει το 2006 το βραβείο Νόμπελ, για την προώθηση μικροδανείων με χαμηλό επιτόκιο σε φτωχούς επιχειρηματίες. Ζήτησε τη βοήθεια της Κλίντον και τη συνάντησε σε τρεις περιπτώσεις, όταν η κυβέρνηση της χώρας του τον πίεζε να παραιτηθεί από το διοικητικό συμβούλιο της Τράπεζας Grameen, που χορηγούσε τα μικροδάνεια. Προηγούμενα, το 2015, η τράπεζα του Yunus είχε δωρήσει στο Ίδρυμα Κλίντον, ένα ποσό μεταξύ 100 και 250 χιλιάδων δολαρίων.

Το ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται στις περιπτώσεις του Stephen Schwarzman – η εταιρία του οποίου ασχολείται με τη Wall Street ενώ ο ίδιος οργάνωσε εράνους υπέρ της Κλίντον  – και της εταιρίας Estée Lauder, η οποία μετά από χορηγίες στο Ίδρυμα Κλίντον κατάφερε να συμμετάσχει σε προγράμματα της USAID στο Μαλάουι και τη Γκάνα της Αφρικής.

To CNN από την πλευρά του αναγνωρίζει ότι τίθεται θέμα διαφάνειας και ειδικότερα για το ενδεχόμενο κάποιες ξένες κυβερνήσεις να προσπαθούν να πετύχουν την εύνοια της Αμερικανικής Κυβέρνησης μέσω του Ιδρύματος Κλίντον αλλά από την άλλη τονίζει ότι όπως όλες οι μη κερδοσκοπικές οργανώσεις το Ίδρυμα Κλίντον προσπαθεί να διεκδικήσει χρήματα από άλλα ιδρύματα που διαθέτουν χρήματα, όπως τα ιδρύματα Ροκφέλερ και Γκαίητς.

Το ρεπορτάζ του CNN, παίρνοντας θέση στο θέμα του Ιδρύματος Κλίντον, καταλήγει με την άποψη του Daniel Borochoff από την οργάνωση Charity Watch, o οποίος εκθειάζει διεξοδικά το Ίδρυμα Κλίντον για το σημαντικό του φιλανθρωπικό έργο.

Σημειώνουμε ότι οι φιλανθρωπικές οργανώσεις και ο εθελοντισμός συνιστούν μια βαθιά ριζωμένη παράδοση στις ΗΠΑ, η οποία στο παρελθόν επικεντρωνόταν σε ζητήματα φτώχιας ενώ σήμερα έχει επεκταθεί σε τομείς όπως η υγεία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, ο πολιτισμός κ.α. Προφανώς διάφορες φιλανθρωπικές δράσεις συχνά επικρίνονται για ιδιοτέλεια ή στρατηγική μάρκετινγκ και διαφήμισης.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: