Οζγκιουργκιούν κατά Ακιντζί: Τουρκικά παιχνίδια με το Κυπριακό με εντολέα τον Ερντογάν




Λίγες ημέρες μετά τη συνάντησή του με τον Τούρκο Πρόεδρο στην Κωνσταντινούπολη, ο ψευδοπρωθυπουργός στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου Χουσεΐν Οζγκιουργκιούν εξαπέλυσε επίθεση εναντίον του κατοχικού ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί για το Κυπριακό.

Παρατηρητές στη Λευκωσία δεν θεωρούν άσχετη την επίθεση, η οποία κλιμακώνεται τις τελευταίες ημέρες, με την παρουσία του Οζγκιουργκούν στο συλλαλητήριο στην Κωνσταντινούπολη, στο πλευρό του Ταγίπ Ερντογάν.

«Βλέπω ένα περιβάλλον συνθλιμμένο και συρρικνωμένο, με πιέσεις και χίλια ζόρια, (ο Ακιντζί) να ικετεύει για συμφωνία στο Κυπριακό. Εγώ αντιδρώ και δεν μπορώ να δεχθώ κάτι τέτοιο. Εάν υπάρχει κάποιος που το δέχεται αυτό, ορίστε, ας περπατήσει σε αυτό τον δρόμο μαζί με τον κ. Ακιντζί», είναι μια φράση του ψευδοπρωθυπουργού που είναι χαρακτηριστική των κλιμακούμενων επικρίσεών του.

«Ναι μεν είμαστε υποχρεωμένοι για λύση, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι αν δεν υπάρξει τότε χαθήκαμε ή καήκαμε», συμπλήρωσε ο Οζγκιουργκιούν, ο οποίος χαρακτήρισε τον Ακιντζί απαθή:

«Η ελληνοκυπριακή πλευρά», πρόσθεσε, «προχωρεί παράλληλα σε συμφωνίες με άλλες χώρες για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο και ο Ακιντζί παραμένει απαθής. Αυτό τον ηγέτη θέλει ο τουρκοκυπριακός λαός, αυτήν τη στάση θέλει;» ανέφερε ο Οζγκιουργκιούν.

Ο Μουσταφά Ακιντζί απάντησε με ανακοίνωσή του, στην οποία αναφέρει ότι καταβάλλεται προσπάθεια από την ψευδοκυβέρνηση για υποβάθμισή του και παρουσίασή του ως αναξιοπρεπή.

«Διαχειρίζομαι το Κυπριακό με τη δύναμη που μου έδωσε ο λαός. Όχι με αίσθημα στραπατσαρισμένου, αλλά με περηφάνια και τιμή. Όχι ικετεύοντας για λύση αλλά με αποφασιστικότητα για λύση. Η επίθεση του πρωθυπουργού εναντίον μου και η προσπάθεια αποδυνάμωσής μου στο τραπέζι, είναι μια στάση που δεν αρμόζει στη θέση του. Είναι αυτός που χάνει την αξιοπρέπεια του», ανέφερε ο Ακιντζί.

Αφού σημείωσε ότι ο Οζγκιουργκιούν ουδέποτε του μετέφερε τη διαφωνία του και επισήμανε πως το κάνει τώρα παραμονές μίας σημαντικής περιόδου των συνομιλιών, ο Ακιντζί περαιτέρω ανέφερε ότι η λύση δεν ήρθε, εξ υπαιτιότητας της ελληνοκυπριακής πλευράς η οποία, όπως υποστήριξε, δεν επιδεικνύει τον απαραίτητο ρεαλισμό.

«Όταν έρθει εκείνη η μέρα της λύσης όπου θέλει ας πάει ο πρωθυπουργός. Ας μην ανησυχεί με ποιον θα πάω εγώ. Εγώ κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες θα συνεχίσω τον δρόμο μου μαζί με το λαό μου”, κατέληξε ο Ακιντζί στην ανακοίνωσή του, που είναι χαρακτηριστική του κλίματος που επικρατεί ανάμεσα στην ψευδοκυβέρνηση και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη.
Ο τέως ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Μεχμέτ Αλί Ταλάτ μπήκε στη διαμάχη παίρνοντας καθαρά το μέρος του Ακιντζ.

Ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος δήλωσε πως σε αντίθεση με τον Ακιντζί, που, διεξάγει τις διαπραγματεύσεις ως “εκλεγμένος πρόεδρος”, ο Οζγκιουργκιούν έγινε τυχαία “πρωθυπουργός”.

Επισημαίνεται ότι ο Οζγκιουργκιούν έγινε «πρωθυπουργός» όταν παραιτήθηκε η προηγούμενη κυβέρνηση λόγω των διαφωνιών της με τις προσπάθειες της τουρκικής κυβέρνησης να επιβάλει τη θέλησή της σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής στα κατεχόμενα, δημιουργώντας «παράρτημα» της υπηρεσίας παρακολούθησης των Πανεπιστημίων και των νέων στην κατεχόμενη Λευκωσία.

Από τις 23 Αυγούστου συνεχίζονται εντατικά οι συνομιλίες

Στο μεταξύ με τρεις συναντήσεις, αρχής γενόμενης την Τρίτη, 23 Αυγούστου, συνεχίζουν με εντατικούς ρυθμούς τις συναντήσεις τους ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί στο πλαίσιο των συνομιλιών για επανένωση της Κύπρου.

Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, στόχος είναι να συζητηθούν όλα τα θέματα μέχρι τις 14 Σεπτεμβρίου.

Συγκεκριμένα, οι δύο ηγέτες θα συναντηθούν στις 23, 29 και 31 Αυγούστου και στις 2, 6, 8 και 14 Σεπτεμβρίου.

Στο μεταξύ, οι δύο διαπραγματευτές Ανδρέας Μαυρογιάννης και Οζντίλ Ναμί οι οποίοι πραγματοποίησαν ήδη τρεις συναντήσεις στις αρχές Αυγούστου, προετοιμάζοντας έτσι τις συναντήσεις των δύο ηγετών το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου, προγραμματίζεται να αρχίσουν να συναντώνται εκ νέου από την 1η Σεπτεμβρίου τις μέρες που δεν θα έχουν συνάντηση οι δύο ηγέτες.

Το εδαφικό και τις εγγυήσεις συζήτησαν για πρώτη φορά εδώ και 12 χρόνια (Μπούργκενστοκ, 2004) Αναστασιάδης και Ακιντζί στην τελευταία τους συνάντηση στις 29 Ιουλίου, με τον Πρόεδρο Ανστασιάδη να αποκαλεί τη συνάντηση δημιουργική αλλά με υπαρκτές διαφορές.

«Σήμερα μπήκαμε στα βαθιά αλλά υπάρχει δρόμος να διανυθεί», είχε αναφέρει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετά τη συνάντηση, προσθέτοντας πως ναι μεν διαπιστώθηκαν οι διαφορές, αλλά και η βούληση να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που δημιουργούν ανησυχίες στην μια ή στην άλλη πλευρά.

Στη συνάντηση είχαν παρευρεθεί, εκτός από τους ηγέτες, μόνο οι διαπραγματευτές.

Σημειώνεται ότι στα μέσα Σεπτεμβρίου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι προγραμματισμένο να αναχωρήσει για τη Νέα Υόρκη, για τη Γενική Συνέλευση των ΗΕ.

Α. Βικέτος, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Ήβη Μιτσίδου Phillips, ΚΥΠΕ, Λευκωσία, Κύπρος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: