“Μύλος” με τις τηλεοπτικές άδειες: Ο Alpha καταγγέλλει τον Μαντζουράνη για Μαρινάκη




Ο συνήγορος του δημοσίου στο Συμβούλιο της Επκρατείας Γιάννης Μαντζουράνης υπήρξε και δικηγόρος του Βαγγέλη Μαρινάκη που συμμετέχει στο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες με την εταιρεία με την επωνυμία ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ, αναφέρει στην ιστοσελίδα του ο τηλεοπτικός σταθμός Σκάι (skai.gr).

Η αποκάλυψη ρίχνει σκιά στο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες που εξελίσσεται σε παρωδία μετά την εύνοια που δείχνει η κυβέρνηση και συγκεκριμένα ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς στην εταιρεία του εργολάβου κ. Καλογρίτσα.

Σύμφωνα με την τηλεόραση του Alpha, ο Γιάννης Μαντζουράνης ήταν ο νομικός εκπρόσωπος του Βαγγέλη Μαρινάκη στην αίτηση εξαίρεσης κατά του εισαγγελέα Σταμάτη Δασκαλόπουλου που έχει το φάκελο της εγκληματικής οργάνωσης στο ποδόσφαιρο και η οποία ήταν να εκδικαστεί στα μέσα Ιουλίου. Ο κ. Μαντζουράνη δήλωσε πάντως ότι είναι δικηγόρος και του κ. Κοντομηνά, στον οποίο ανήκει ο Alpha.

Ο κύριος Μαντζουράνης, ως νομικός σύμβουλος του κράτους στη διαδικασία του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες, εμφανίστηκε χθες το απόγευμα στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας υπερασπιζόμενος, επί της ουσίας, το σχήμα Καλογρίτσα στην εκπρόθεσμη κατάθεση της εγγυητικής επιστολής των 3 εκατομμυρίων ευρώ.

Το σχήμα Καλογρίτσα κατέθεσε με 40 λεπτά καθυστέρηση την εγγυητική επιστολή προκαλώντας την οργισμένη αντίδραση των εκπροσώπων των υπόλοιπων συμμετεχόντων οι οποίοι υποστήριξαν ότι υπήρξε άνωθεν εντολή σε υπάλληλο της Γραμματείας προκειμένου το πρωτόκολλο να παραμείνει ανοιχτό.

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΔΗΜΟΣ ΒΕΡΥΚΙΟΣ

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ WWW.AIXMI.GR ΕΓΙΝΑΝ ΤΑ ΕΞΗΣ:
Λίγες ώρες πριν ξεκινήσει η διαδικασία για τις τηλεοπτικές άδειες, ο ιδιοκτήτης του Alpha Δημήτρης Κοντομηνάς χαρακτηρίζει στημένο τον διαγωνισμό.

Με έκτακτο δελτίο στο σταθμό αποκαλύπτει ότι ο δικηγόρος του δημοσίου Γιάννης Μαντζουράνης είναι και συνήγορος του Βαγγέλη Μαρινάκη, που διεκδικεί μια από τις 4 τηλεοπτικές συχνότητες. Ρεπόρτερ του καναλιού ανέφερε συγκεκριμένα ότι στις 14 Ιουλίου ο πρόεδρος του Ολυμπιακού επισκέφθηκε την Πρόεδρο και την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, συνοδευόμενος από τον κ. Μαντζουράνη, ο οποίος δήλωσε ότι είναι δικηγόρος του.

Στη συνέχεια ο Δήμος Βερύκιος επεσήμανε ότι ο κ.Μαντζουράνης, ως δικηγόρος του δημοσίου αυτή τη φορά, έκρινε το απόγευμα ότι μπορεί να συμμετάσχει στον διαγωνισμό ο Χρήστος Καλογρίτσας, παρότι προσκόμισε την εγγυητική επιστολή των 3 εκατομμυρίων ευρώ  στις 3.40 το μεσημέρι, 4ο λεπτά μετά τη λήξη της προθεσμίας.

Βέβαια, ο κ.Μαντζουράνης σημείωσε ότι ο νόμος μιλάει γενικώς για την προηγούμενη μέρα, εννοώντας έως τα μεσάνυχτα.Αναφέρθηκε, μάλιστα, σε δύο αποφάσεις του Συμβουλίου Επικρατείας που όριζαν ως καταληκτική ώρα την 7η απογευματινή.

Ο Δήμος Βερύκιος, που είναι πολύ κοντά στον ιδιοκτήτη του Alpha, χαρακτήρισε στημένο τον διαγωνισμό, τονίζοντας ότι ευνοούνται δύο από τους νέους «παίκτες» (Μαρινάκης, Καλογρίτσας). Υπογράμμισε ότι ο Alpha δεν θα προσέλθει στον διαγωνισμό ως «φτωχός συγγενής».

Πάντως, η αποκάλυψη για το ρόλο Μαντζουράνη ρίχνει βαρύτερη τη σκιά στο πλήθος ενστάσεων και ερωτημάτων για το αδιάβλητο του διαγωνισμού που ήδη έχει συγκεντρώσει τα πυρά όλων των υποψηφίων για τα κενά στα ζητήματα του λογισμικού, της πιστοποίησής του και της ασφάλειας του απορρήτου της διαδικασίας και ενώ είχε προηγηθεί η εμφάνιση του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά στη Βουλή – με την οποία δεσμευόταν για τους όρους διαφάνειας του διαγωνισμού.

Από την πλευρά του, ο κύριος Μαντζουράνης διατείνεται ότι ουδέποτε υπήρξε δικηγόρος του Βαγγέλη Μαρινάκη, αλλά είναι δικηγόρος του κ. Θεόδωρου Κουρίδη, συγκατηγορούμενου του Μαρινάκη. Ο κ. Κουρίδης είναι δικηγόρος της ΕΠΟ.

Νωρίτερα, πρόβλημα υπήρξε και με την υποψηφιότητα Βρυώνη και του καναλιού Εpsilon, καθώς απορρίφθηκε η εγγυητική του επιστολή, γιατί δεν πληρούσε τις προδιαγραφές.

Συγκεκριμένα, ήταν διάρκειας 36 ημερών, και όχι 365 ημερών όπως ορίζει ο νόμος, με την πλευρά του καναλιού Εpsilon να υποστηρίζει ότι πρόκειται για τυπογραφικό λάθος απο την τράπεζα του Χoνγκ Κονγκ.

Σημειωτέον ότι η προσομοίωση του συστήματος της δημοπρασίας της Τρίτης ολοκληρώθηκε τη Δευτέρα περίπου στις 3.30 μετά το μεσημέρι, και όπως δήλωσαν εκπρόσωποι των καναλιών το σύστημα κόλλησε δυο φορές…

Η δημοπρασία θα ξεκινήσει την Τρίτη στις 9 το πρωί και για κάθε άδεια υπολογίζεται ότι θα απαιτηθεί περίπου ένα δωδεκάωρο. Η τιμή εκκίνησης έχει οριστεί στα 3 εκατ. ευρώ και θα αυξάνει κατά 500.000 ευρώ στην αρχή ενώ στη συνεχεία η επιτροπή θα μπορεί να αυξάνει το τίμημα σταδιακά μεχρι να μείνουν δυο υποψήφιοι που θα παραδώσουν τις πρόσφορες τους σε κλειστό φάκελο και η άδεια θα κατακυρωθεί στον Πλειοδότη.

Ο διαγωνισμός, όπως παραδέχεται και ο Γενικός Γραμματέας Ενημέρωσης Λευτέρης Κρέτσος, μπορεί να διαρκέσει ημέρες, κατά τις οποίες οι υποψήφιοι θα πρέπει να μείνουν άυπνοι και να διαχειριστούν εκατομμύρια ευρώ, για να διεκδικήσουν μία τηλεοπτική άδεια.

Ο Πρωθυπουργός και ο αρμόδιος υπουργός κ. Παππάς με δηλώσεις τους έως τώρα δικαιολογούσαν τον περιορισμό των αδειών σε τέσσερις, επικαλούμενοι το μέγεθος της διαφημιστικής αγοράς που εκτιμάται σε 200 εκατ. ευρώ και το κόστος λειτουργίας κάθε σταθμού που εκτιμάται σε περίπου 50 εκατ. ευρώ κάνοντας τη διαίρεση. Όμως, η επιχειρηματολογία αυτή ανατρέπεται από τους ίδιους, καθώς με τις τελευταίες αντιφατικές τους δηλώσεις δεν υπάρχει πλέον καμία εικόνα για το περιβάλλον στο οποίο θα κληθούν την Τρίτη να πληρώσουν τεραστία ποσά οι συμμετέχοντες στο διαγωνισμό.

Κι αυτό, γιατί ο κ. Παππάς μέσω Τwitter ανακοίνωσε την περασμένη βδομάδα ότι θα δοθούν και θεματικές άδειες, ενώ άλλα στελέχη, όπως ο Πάνος Σκουρλέτης, δεν απόκλεισαν σε δηλώσεις τους το ενδεχόμενο να δοθεί και πέμπτη άδεια γενικού περιεχομένου, γεγονός που θα περιορίσει τα ήδη πενιχρά έσοδα απο την διαφημιστική αγορά και θα τα διανείμει σε περισσότερα κανάλια.

Η ΔΗΛΩΣΗ ΜΑΝΤΖΟΥΡΑΝΗ

Με αφορμή πληροφορίες που μεταδόθηκαν από τηλεοπτικούς σταθμούς ότι είναι συνήγορος υπεράσπισης του κ. Βαγγέλη Μαρινάκη, ο κ. Ιωάννης Μαντζουράνης, πληρεξούσιος δικηγόρος του ελληνικού Δημοσίου για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών, έκανε την εξής δήλωση:

«Ουδέποτε υπήρξα και ούτε είμαι δικηγόρος του κ. Βαγγέλη Μαρινάκη σε καμία υπόθεση.
Είμαι συνήγορος υπεράσπισης του συγκατηγορουμένου του κ. Μαρινάκη και δικηγόρου κ. Θεόδωρου Κουρίδη στην υπόθεση των στημένων παιχνιδιών.

Τουναντίον είμαι συνήγορος υπεράσπισης του κ. Δημήτρη Κοντομηνά στην ποινική υπόθεση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και στην φορολογική-ποινική υπόθεσή του.
Αυτό δεν δημιουργεί κανένα ασυμβίβαστο και δεν με εμπόδισε να πράξω το καθήκον μου ως δικηγόρος σε δύο άσχετες μεταξύ τους υποθέσεις».

Εν τω μεταξύ, και σύμφωνα με τον Σκάι, ο δικηγόρος του καναλιού Star, καθηγητής Πάνος Λαζαράτος, προχώρησε σε προσφυγή στην επιτροπή προσωπικών δεδομένων, για τις κάμερες που βρίσκονται στο κτήριο της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης.

Από πλευράς τους, έγκυροι νομικοί κύκλοι σημειώνουν πως η εφαρμογή του κριτηρίου της βιωσιμότητας για τον προσδιορισμό του αριθμού των υπό δημοπράτησιν αδειών, παραβιάζει την κοινοτική νομοθεσία.

Και αυτό διότι η Οδηγία 123 του 2006 (άρθρο 14) απαγορεύει ρητώς στα κράτη – μέλη “να εξαρτούν την πρόσβαση σε δραστηριότητα παροχής υπηρεσιών ή την άσκησή της στο έδαφός του από… την εφαρμογή κατά περίπτωση οικονομικής δοκιμής, η οποία εξαρτά τη χορήγηση άδειας από την αποδεδειγμένη ύπαρξη οικονομικής ανάγκης ή ζήτησης στην αγορά, αξιολογεί τον πιθανό ή πραγματικό οικονομικό αντίκτυπο της δραστηριότητας ή αξιολογεί κατά πόσο η δραστηριότητα είναι κατάλληλη για τους στόχους που θέτουν τα προγράμματα οικονομικού σχεδιασμού της αρμόδιας αρχής”.

http://mignatiou.com/2016/08/ektos-diagonismou-o-vrionis-o-kretsos-esose-ton-kalogritsa-me-anothen-entoli/

http://mignatiou.com/2016/08/o-nikos-pappas-apofasizi-ke-diatazi-i-n-d-na-allaxi-thesi-gia-tileoptikes-adies/

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: