Με γραπτό υπόμνημα απολογείται ο 77χρονος για το δυστύχημα με το ταχύπλοο στην Αίγινα




Ενώπιον της 5ης ανακρίτριας Πειραιά βρίσκεται ο 77χρονος χειριστής του ταχύπλοου σκάφους που σκόρπισε το θάνατο στην Αίγινα, προκειμένου να απολογηθεί για τα δύο κακουργήματα και τα δυο πλημμελήματα που τον βαρύνουν.

Ο 77χρονος έφτασε στα δικαστήρια συνοδευόμενος υπό ισχυρή αστυνομική δύναμη και σύμφωνα με το νέο συνήγορό του, θα απολογηθεί με γραπτό υπόμνημα και δεν θα ζητήσει 48ωρη προθεσμία, αναφέρει το Έθνος.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Mega, ο 77χρονος υποστηρίζει πως περίμενε να του δοθεί προτεραιότητα από τον κυβερνήτη της λάντζας, καθώς το ταχύπλοο κινούνταν από τα δεξιά, κάτι όμως που δεν έγινε.

Από νωρίς είχαν συγκεντρωθεί έξω από τα δικαστήρια Πειραιά συγγενείς και φίλοι των τεσσάρων θυμάτων του ναυτικού δυστυχήματος της Αίγινας, οι οποίοι υποδέχθηκαν με ύβρεις τον 77χρονο.

Στο μεταξύ, σε κλίμα οδύνης έγιναν οι κηδείες του 5χρονου κοριτσιού και του 44χρονου πατέρα της που έχασαν την ζωή τους με τον πλέον τραγικό τρόπο, όταν οι διακοπές τους στην Αίγινα κατέληξαν σε εφιάλτη. Σύμφωνα με τον ιατροδικαστή ο θάνατός τους οφείλεται σε πνιγμό.

Η τελευταία πράξη του δράματος παίχτηκε στο κοιμητήριο του Σχιστού με τη μητέρα και σύζυγο της οικογένειας και τον 9χρονο γιο και αδελφό να παραμένουν σε κατάσταση σοκ.

Ερωτήματα και μαρτυρίες που τον «καίνε»

Αντιφάσεις και κενά εντοπίζονται στις μαρτυρικές καταθέσεις που έχουν συμπεριληφθεί στη δικογραφία για την τραγωδία στην Αίγινα, το περιεχόμενο της οποίας είναι σε γνώση του «Εθνους».

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αξιωματικοί του Λιμενικού έχουν λάβει μέχρι τώρα 15 καταθέσεις, εκ των οποίων η μία είναι του 77χρονου Θρασύβουλου Λυκουρέζου, κυβερνήτη του ταχύπλοου «Ντουέντε». Από τα διαθέσιμα στοιχεία προκύπτει ότι ο 77χρονος ήταν αυτός που οδηγούσε το ταχύπλοο, στο οποίο επέβαιναν ένα φιλικό του ζευγάρι και μία ακόμη γυναίκα.

Μάλιστα, έπειτα από την έντονη παραφιλολογία που αναπτύχθηκε για το ποιος οδηγούσε τελικά το ταχύπλοο, ο υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας αποκάλυψε χθες τις ταυτότητες των επιβατών. Πρόκειται για τους Επαμεινώνδα και Ευθυμία Βενετσάνου, ηλικίας 83 και 80 ετών αντίστοιχα, και την 65χρονη Καρακάση Θεοδότη. Η τελευταία έχει υποστεί ισχυρό σοκ και δεν έχει εμφανιστεί μέχρι τώρα στις Αρχές για να καταθέσει, αλλά αναμένεται να το πράξει τις επόμενες ημέρες.

Το ζευγάρι

Αντιθέτως, το ηλικιωμένο ζευγάρι δήλωσε στους λιμενικούς ότι ξεκίνησαν από το λιμάνι της Αίγινας με προορισμό τη σπηλιά της Φώκιας, για να πάνε για μπάνιο. Οδηγός του σκάφους ήταν ο 77χρονος και φέρονται να υποστήριξαν ότι κάποια στιγμή χτύπησαν κάπου, χωρίς να καταλάβουν τι είχε συμβεί. Οταν σταμάτησαν, τότε αντιλήφθηκαν την τραγωδία και έκτοτε βρίσκονται σε κατάσταση σοκ.

Ο Θ. Λυκουρέζος που κατηγορείται για κατά συρροήν ανθρωποκτονία από αμέλεια και βαριά σωματική βλάβη, καθώς και πρόκληση ναυαγίου από αμέλεια, φέρεται να κατέθεσε ότι κινούνταν με 21 κόμβους, δηλαδή με ταχύτητα 21 ναυτικών μιλίων ανά ώρα, είχε δει την τουριστική λάντζα πριν την πλησιάσει και θεώρησε ότι ο καπετάνιος της, που βρήκε τραγικό θάνατο, θα σταματήσει.

Κατά τους ισχυρισμούς του, ερχόταν από δεξιά και είχε προτεραιότητα, ενώ βάσει των κανονισμών όφειλε να διατηρήσει την ίδια ταχύτητα και πορεία, ώστε να μην προκαλέσει πανικό στο άλλο σκάφος. Εκτίμησε ότι ο καπετάνιος του τουριστικού σκάφους «Αντωνία» θα ανακόψει ταχύτητα και εστίασε την προσοχή του στα δεξιά του, ώστε να διαπιστώσει αν έρχεται τρίτο σκάφος το οποίο επίσης θα είχε προτεραιότητα. Όταν αντιλήφθηκε ότι ο καπετάνιος της λάντζας δεν είχε σταματήσει την πορεία του, ήταν πολύ αργά…

Ακόμα και αν επιβεβαιωθούν οι ισχυρισμοί του 77χρονου, πληροφορίες του «Εθνους» αναφέρουν ότι ο κανονισμός δεν απαλλάσσει τον κυβερνήτη του σκάφους που έχει προτεραιότητα -εν προκειμένω του ταχύπλοου- από την υποχρέωση να αποφύγει τη σύγκρουση. Όφειλε να κάνει ελιγμούς αποφυγής, που δεν έκανε παρά μόνο μερικά κλάσματα του δευτερολέπτου πριν από τη σφοδρή σύγκρουση.

Η υπόθεση περιπλέκεται ακόμα περισσότερο, καθώς η κατηγορία της πρόκλησης ναυαγίου που έχει απαγγελθεί στον 77χρονο, στηρίζεται και στις μαρτυρίες επιβατών της τουριστικής λάντζας που «καίνε» τον κατηγορούμενο και έρχονται σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς του. «Ερχόταν με ιλιγγιώδη ταχύτητα καταπάνω μας, έκανε επικίνδυνους ελιγμούς, μας έκοψε στη μέση», κατέθεσε ένας εκ των θυμάτων. Όμως, ιδιαίτερα σημαντική ήταν η κατάθεση θύματος που αναφέρει ότι «το ταχύπλοο κινούνταν ίσως και με 40 κόμβους». Αυτή η μαρτυρία ήταν που «έδεσε» το κατηγορητήριο, καθώς σύμφωνα με το σκεπτικό της εισαγγελέως, ο 77χρονος που είχε αναπτύξει συνειδητά μεγάλη ταχύτητα, τότε ήταν πολύ πιθανό να προκαλέσει το δυστύχημα και διατάραξε τις υδάτινες συγκοινωνίες.

Στη δικογραφία για τη ναυτική τραγωδία έχουν συμπεριληφθεί και οι καταθέσεις των τεσσάρων καπετάνιων από τα πλοιάρια που έσπευσαν να βοηθήσουν τα θύματα. Σύμφωνα με λιμενικές πηγές, περιγράφουν τα λεπτά αμέσως μετά το ναυάγιο, ωστόσο δεν προσφέρουν πληροφορίες αφού ισχυρίστηκαν ότι δεν είδαν τη σύγκρουση. Οι υπόλοιπες καταθέσεις είναι επιβατών της τουριστικής λάντζας που ως αναμενόταν έχουν προσφέρει ιδιαιτέρως επιβαρυντικά για τον 77χρονο στοιχεία. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ενημέρωσης, όλοι οι μάρτυρες επιβεβαιώνουν τις θέσεις που είχαν τα δύο σκάφη και δύο εξ αυτών αναφέρουν ότι είδαν το ταχύπλοο να έρχεται κατά πάνω τους, ο καπετάνιος της λάντζας του κόρναρε, αλλά εκείνο δεν έκοψε ταχύτητα και τους εμβόλισε.

Οι κινήσεις

Θολό είναι και το σημείο της δικογραφίας για τις κινήσεις του Θ. Λυκουρέζου αμέσως μετά το δυστύχημα. Φέρεται να έχει υποστηρίξει ότι ήταν σε σοκ, αλλά δεν εγκατέλειψε το σημείο. Τηλεφώνησε σε δικούς του ανθρώπους, οι οποίοι πήγαν στο σημείο με φουσκωτό και παρέλαβαν τους επιβάτες του ταχύπλοου για να τους πάνε στη στεριά. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 77χρονος παρουσιάστηκε αυτοβούλως στο Λιμεναρχείο, όπου και δήλωσε τι είχε συμβεί. Αδιευκρίνιστο παραμένει αν εγκατέλειψε τα θύματα χωρίς να καλέσει ή να προσφέρει βοήθεια για τη διάσωσή τους.

Χθες ανακοινώθηκε από το υπουργείο Ναυτιλίας και η ταυτότητα των τεσσάρων θυμάτων που έχασαν τη ζωή τους στη ναυτική τραγωδία. Πρόκειται για τους Τρίμη Στυλιανό, ετών 58, κυβερνήτη της τουριστικής λάντζας, Κατιφέ Θεοδόσιο και Σεβαστή, ετών 44 και 5 αντιστοίχως, πατέρα και κόρη. Η ιατροδικαστική εξέταση της 5χρονης έδειξε ότι ο θάνατός της ήταν συνέπεια πνιγμού και δεν έφερε κανένα τραύμα. Εικάζεται ότι εγκλωβίστηκε κάτω από τα συντρίμμια. Ο τέταρτος νεκρός είναι ο 35χρονος Cherednyk Jevgen, αδελφός ή σύζυγός της 28χρονης Cherednyk Anastasiia, η οποία νοσηλεύεται στο ΚΑΤ σε κρίσιμη κατάσταση, έπειτα από τον ακρωτηριασμό της κνήμης της.

http://mignatiou.com/2016/08/gia-dimosiografiki-alitia-miloun-piges-tou-maximou-schetika-me-distichima-eginas/

http://mignatiou.com/2016/08/aposirsi-likourezou-apo-iperaspisi-tou-kiverniti-tou-mireou-tachiploou-tis-eginas/

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: