“Μαζικό” συλλαλητήριο στα κατεχόμενα για στήριξη της …”Δημοκρατίας” στην Τουρκία




Έκκληση σε όλους να συμμετάσχουν αύριο βράδυ στην συγκέντρωση “Στήριξης της Δημοκρατίας” έκανε ο “πρόεδρος” της “ένωσης” αγροτών, Χουσείν Τσιαβούς Κελλέ που ανέλαβε την διοργάνωση της εκδήλωσης ενάντια στην απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου στην Τουρκία.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα της Κύπρου, ο κ. Κελλέ σε γραπτή του δήλωση ανέφερε ότι αύριο θα διατρανώσουν ακόμη μια φορά την ύπαρξή τους ώστε να μην ξαναβιώσουν τα άσχημα αυτά γεγονότα. Και κάλεσε όλο τον λαό να βρεθεί αύριο στις 19.30 στην πλατεία Σαράγιονιου στην κατεχόμενη Λευκωσία.

Την ίδια ώρα με επίσης γραπτή ανακοίνωση του κόμμα Ενωμένη Κύπρος εκφράζοντας αλληλεγγύη στον τουρκικό λαό και λέγοντας ότι είναι ενάντια στο πραξικόπημα των φασιστών του στρατού, γράφει ότι η διοίκηση του Ταγίπ Ερντογάν και του ΑΚΡ φέρει μεγάλο μέρος της ευθύνης για το πραξικόπημα που έγινε από αυτούς για τους οποίους ο Τούρκος Πρόεδρος είπε “στο παρελθόν με καλή πρόθεση στηρίξαμε αυτή τη δομή, ο Θεός και το έθνος ας μας συγχωρέσει”.

Αναφέρεται σε καθεστώς πίεσης που έχει βγει εκτός δημοκρατικών θεσμών σήμερα στην Τουρκία, την οποία έχει φέρει σε ένα στάδιο εμφυλίου πολέμου και δημιούργησε τα πραξικοπήματα και σημειώνει ότι δεν πρέπει να ενστερνιστούμε την δικτατορία του παλατιού που δημιουργείται στο όνομα της παρεμπόδισης του πραξικοπήματος. Δεν τίθεται θέμα στήριξη μιας συγκέντρωσης με το όνομα “στήριξη της Δημοκρατίας” που θα στηρίζει την ηγεσία του Ταγίπ Ερντογάν και το ΑΚΡ αναφέρει το ΚΕΚ και καλεί γι` αυτό τους Τ/κ να μην συμμετάσχουν στο αυριανό συλλαλητήριο.

Σημειώνει δε ότι η κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην Τουρκία επιβλήθηκε χωρίς να ληφθεί υπόψην το κοινοβούλιο, 62.000 άτομα έχουν απολυθεί, έχουν πεταχτεί στο δρόμο άτομα που δεν είχαν καμία σχέση με το πραξικόπημα, δημοκρατικά, αριστερά, προοδευτικά άτομα και γίνεται προσπάθεια να χτιστεί μια αυτοκρατορία που θα έχει υπό τον έλεγχό της, τον τουρκικό Τύπο, τα πανεπιστήμια και το νομικό σύστημα.

Στο μεταξύ η ‘Αφρίκα’ γράφει πρωτοσέλιδα ότι τα άτομα που στηρίζουν αμέσως όποιον έχει την εξουσία στην Τουρκία, με εντολή παροτρύνουν τους “δημόσιους” υπαλλήλους στα κατεχόμενα να συμμετάσχουν στο αυριανό συλλαλητήριο “Στήριξης της Δημοκρατίας”.

Όπως αναφέρεται, όλα τα “υπουργεία” έδωσαν διαταγή στα διάφορα “τμήματά” τους να συμμετάσχουν στη συγκέντρωση ενώ μέχρι τώρα τα πολιτικά κόμματα που εξέφρασαν τη στήριξή τους σε αυτό είναι το Κόμμα Εθνικής Ενότητας, το Δημοκρατικό Κόμμα και το Κόμμα του Λαού, το οποίο σε χθεσινή του ανακοίνωση ανέφερε ότι ο τ/κ “λαός” βρισκόταν και θα συνεχίσει να βρίσκεται δίπλα στην Τουρκία στις δύσκολες περιόδους που διέρχεται.

Εν τω μεταξύ, με πληρωμένη αγγελία σ’ όλες τις εφημερίδες, η «πλατφόρμα στήριξης της δημοκρατίας» καλεί όλο τον «λαό» να συμμετάσχει στο συλλαλητήριο. Στην αγγελία αναφέρονται και οι 90 περίπου οργανώσεις, συντεχνίες και ΜΚΟ που στηρίζουν το συλλαλητήριο, μεταξύ των οποίων «σύνδεσμοι» εποίκων, ο «σύνδεσμος αγωνιστών ΤΜΤ», «πανεπιστήμια» κ.α

Η ‘Βολκάν’ σε δημοσίευμά της σήμερα γράφει ότι είναι θέμα χρόνου να αρχίσουν οι συλλήψεις στα κατεχόμενα για την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, δημοσιογράφοι στα κατεχόμενα που σχετίζονταν με την “τρομοκρατική” οργάνωση ΦΕΤΟ έστελναν μέχρι και τις 14 Ιουλίου μηνύματα μέσω Τουίτερ σε συναδέλφους τους υποστηρικτές του Γκιουλέν στην Τουρκία, όπως “το ΑΚΡ θα φύγει, ο Ερντογάν θα φύγει, ο Φετουλλάχ Γκιουλέν θα έρθει, ο Ερντογάν θα απαντήσει για τις πράξεις του”.

Σε παραπολιτικό της σχόλιο σήμερα η ‘Κίπρις ποστασί’ γράφει ότι ο Οζάν Τζεϊχούν (πρώην Ευρωβουλευτής τουρκικής καταγωγής του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας), ο οποίος είναι γνωστός για τις στενές του σχέσεις με το ΑΚΡ και πολύ καλός γνώστης της «υπόθεσης των Τ/κ», πρόκειται να έρθει σύντομα στα κατεχόμενα και να αναλάβει σημαντικά καθήκοντα.

Υπενθυμίζεται ότι ο Τζεϊχούν ήταν υποψήφιος βουλευτής στις τελευταίες εκλογές στην Τουρκία, όμως δεν εξελέγη. Η εφημερίδα γράφει ότι αυτή την πληροφορία τη συζητούν “αξιωματούχοι” στα κατεχόμενα.

Σε δηλώσεις του προχθές ο Τούρκος “πρέσβης” στα κατεχόμενα, Ντεριά Κανμπάϊ είχε μιλήσει για ενδεχόμενες απολύσεις στα κατεχόμενα που δεν θα επηρέαζαν όμως τη ζωή στο ψευδοκράτος.

ΚΥΠΕ, Λευκωσία, Κύπρος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: