Η Ελλάδα να επενδύσει στους αθλητές της ζητούν οι Ολυμπιονίκες Μάντης και Καγιαλής




Οι Ολυμπιονίκες Παναγιώτης Μάντης και Παύλος Καγιαλής αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις του στα 470 τον Ιούνιο του 2008 και από τότε αποτελούν το μοναδικό πλήρωμα της ελληνικής ιστιοπλοΐας σε επίπεδο Εθνικών Ομάδων με τις περισσότερες συμμετοχές ανά τον κόσμο.

Υπεύθυνος για τη σωστή προετοιμασία των δύο ιστιοπλόων είναι ο προπονητής τους Γεράσιμος Ωρολογάς. Μάντης και Καγιαλής άνοιξαν… πανιά για Ρίο από την πρώτη θέση της ελληνικής κατάταξης και έχοντας στις αποσκευές τους το χάλκινο μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα 470 του 2014. Πρόκειται για δύο αθλητές που δεν είχαν τραβήξει τα φώτα της δημοσιότητας πριν τις εντυπωσιακές εμφανίσεις τους στην Ολυμπιακή ρεγκάτα του Ρίο. Ωστόσο, μετά την εξασφάλιση ενός μεταλλίου στα 470 φρόντισαν να καθηλώσουν τους Έλληνες στις οθόνες τους, προκειμένου να παρακολουθήσουν τη σημερινή medal race και να μάθουν την απόχρωση του μεταλλίου, η οποία τελικά ήταν χάλκινη.

Στις πρώτες τους δηλώσεις μετά την medal race, οι δύο ιστιοπλόοι, εξήραν την ελληνική ψυχή, έδωσαν υπόσχεση για μεγαλύτερες επιτυχίες στο μέλλον, ενώ έκαναν λόγο για δικαίωση των κόπων τους και της δουλειάς τους.

«Ήταν ένα πολύ δύσκολος αγώνας προσπαθήσαμε να κρατήσουμε τον Αυστραλό πίσω μας, παλέψαμε όσο μπορούσαμε δώσαμε τον καλύτερο μας εαυτό, αλλά τελικά μας πέρασε και μείναμε τελευταίοι. Μην ξεχνάμε, όμως, ότι ο Αυστραλός είναι χρυσός Ολυμπιονίκης του Λονδίνου και πέντε φορές Παγκόσμιος πρωταθλητής. Έχουμε αφήσει ανοιχτούς λογαριασμούς τώρα πια. Αισθανόμαστε περήφανοι, είναι η δικαίωση μιας δουλειάς που είχε πολύ κόπο και προγραμματισμό. Με τον Παναγιώτη είμαστε πάνω απ` όλα φίλοι και μετά συνεργάτες γι` αυτό πάμε μπροστά. Να τονίσω ότι η ψυχή των Ελλήνων είναι μεγάλη», είπε ο Παύλος Καγιαλής για να αποκαλύψει ότι… «Είχαμε πει πως θα σταματήσουμε όταν χάσαμε τη πρόκριση για το Λονδίνο. Αλλά πεισμώσαμε και καταφέραμε να πάρουμε το μετάλλιο εδώ. Με τον Παναγιώτη αρχίσαμε αυτή τη διαδρομή πριν από 8 χρόνια και ενώ πριν είμασταν αντίπαλοι. Ο κόσμος πρέπει να μας στηρίζει για να συνεχίσουμε. Η Ελλάδα θα πρέπει να επενδύσει στους αθλητές της».

Από την πλευρά του ο Παναγιώτης Μάντης, δήλωσε: «Στη τελευταία σημαδούρα είχαμε και εμείς μια άτυχη στιγμή. Όμως, πετύχαμε το στόχο μας και συνεχίζουμε δυνατά για το μέλλον. Τρώγωντας ανοίγει η όρεξη πλέον θέλουμε και άλλα μετάλλια. Έχουμε αφήσει ανοιχτούς λογαριασμούς. Είμαστε περήφανοι. Έχουμε λείψει πολύ από τα σπίτια μας. Οι δικοί μας άνθρωποι το ξέρουν αυτό. Βρεθήκαμε να διεκδικούμε το ασημένιο και το παλέψαμε μέχρι την τελευταία σημαδούρα όπου δεν τα καταφέραμε. Στόχος μας ήταν το μετάλλιο. Τα τελευταία χρόνια αφήσαμε αγώνες για να είμαστε εδώ. Είχαμε κάνει δεύτερο σπίτι μας το Ρίο για να προσαρμοστούμε στις συνθήκες. Είμαστε αγαπημένοι και πάμε τη βάρκα μας μπροστά».

Σημειώνουμε ότι το όγδοο μετάλλιο στην ιστορία της ελληνικής ιστιοπλοΐας σε Ολυμπιακούς Αγώνες και το δεύτερο στα 470, μετά το χρυσό που είχαν κατακτήσει οι Σοφία Μπεκατώρου και Αιμιλία Τσουλφά στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004, πανηγύρισαν στο Ρίο οι «χάλκινοι» Παναγιώτης Μάντης και Παύλος Καγιαλής, με την ολοκλήρωση της medal race στα 470 Ανδρών.

Επίσης, η ελληνική ιστιοπλοΐα επιστρέφει και πάλι στο βάθρο σε Ολυμπιακούς Αγώνες, μετά την… παύση το 2012 στο Λονδίνο, καθώς τελευταίο ήταν το χάλκινο το 2008 στο Yngling (Σοφία Μπεκατώρου, Σοφία Παπαδοπούλου, Βιργινία Κραβαριώτη).

Το ελληνικό πλήρωμα, το οποίο πρόσθεσε το πέμπτο μετάλλιο στην τροπαιοθήκη της ελληνικής αποστολής στο Ρίο, είχε την εξής διαδρομή μέχρι την medal race και την «αναρρίχηση» τους στο τρίτο σκαλί του βάθρου (σ.σ. «έσβησαν» την 13η θέση της 5ης ιστιοδρομίας):

ΙΣΤΙΟΔΡΟΜΙΕΣ

10η MEDAL RACE
9 3 1 5 13 9 5 2 2 2 10

http://mignatiou.com/2016/08/chalkini-i-mantis-ke-kagialis-piran-to-pempto-metallio-gia-tin-ellada/

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: