Τρυπάνι σε τεμάχια της κυπριακής ΑΟΖ εντός του 2017: Προχωρούν κανονικά οι ξένες εταιρείες




ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Χρονιά κινητικότητας στα ενεργειακά θα είναι το 2017 εκτιμά η Λευκωσία, η οποία έχει τις τελευταίες ημέρες δώσει ιδιαίτερο βάρος στις επαφές με εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα αυτό ενόψει και της προώθησης του τρίτου γύρου χορήγησης Αδειών Έρευνας Υδρογονανθράκων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου.

Εκτιμάται ότι το 2017 θα γίνουν γεωτρήσεις από εταιρείες και με βάση τα αποτελέσματα θα διαμορφωθούν νέα δεδομένα για την περιοχή και τη χώρα. Χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συναντήθηκε με την TOTAL, η οποία ενδιαφέρεται να συμμετάσχει στον τρίτο γύρο αδειοδότησης. Η εταιρεία αυτή, η οποία δραστηριοποιείται στο τεμάχιο 11, επέλεξε να έχει επαφές στη Λευκωσία για να επιβεβαιώσει το ενδιαφέρον της για επέκταση της συνεργασίας.

Ο περιφερειακός πρόεδρος της TOTAL για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρειο Αφρική κ. Στεφάν Μισιέλ δήλωσε μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ότι η εταιρεία του εξέφρασε την προσήλωση της στην Κύπρο. Απέφυγε, ωστόσο, να αναφέρει οτιδήποτε σε σχέση με τις προθέσεις της TOTAL. Είπε ότι θα πρέπει να αναμένουμε την υποβολή των προσφορών. Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένονται να πραγματοποιηθούν κι άλλες επαφές ενδιαφερόμενων εταιρειών στη Λευκωσία.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης, είχε χθες επαφές με εταιρείες Ενέργειας που έχουν έδρα το Λονδίνο. Όπως συναφώς πληροφορούμαστε, ο υπουργός κατέγραψε το ενδιαφέρον των εταιρειών αυτών που δεν είναι μόνο βρετανικών συμφερόντων. Ο κ. Λακκοτρύπης από το Λονδίνο μετέβη στο Χιούστον του Τέξας. Σήμερα 7 Ιουλίου, σε εκδήλωση που διοργανώνεται στο Χιούστον ο κ. Λακκοτρύπης θα παρουσιάσει σε εκπροσώπους πετρελαϊκών εταιρειών τις ευρύτερες ενεργειακές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και, ειδικότερα, τις προοπτικές και τη στρατηγική της Κυπριακής Δημοκρατίας για έρευνα και ανάπτυξη των αποθεμάτων υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ.

Πέραν πάντως, από το ενδιαφέρον που εκδηλώνεται και το οποίο είναι αυξημένο σε σχέση με τον τρίτο γύρο αδειοδότησης στην κυπριακή ΑΟΖ, οι εταιρείες, όπως συναφώς πληροφορούμαστε, παρουσιάζονται αισιόδοξες για τα αποτελέσματα. Δηλαδή, για τα αποθέματα αν και αυτό δεν μπορεί κανείς να το αναφέρει με βεβαιότητα ακόμη.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης σε δηλώσεις του αναφερόμενος στη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με αντιπροσωπεία της εταιρείας TOTAL, είπε ότι συζητήθηκαν «τα σχέδια της εταιρείας ενόψει και του τρίτου γύρου αδειοδότησης που ολοκληρώνεται στις 22 Ιουλίου, αλλά και γενικότερα πώς προσεγγίζει την Ανατολική Μεσόγειο την περιοχή μας και πώς αυτή (περιοχή) μπορεί να προσφέρει στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης. Ήταν μια πολύ καλή συνάντηση και ευελπιστούμε ότι το γενικότερο αυξημένο ενδιαφέρον που υπάρχει αυτή τη στιγμή θα μετουσιωθεί πολύ πιο συγκεκριμένα με την κατάληξη της ημερομηνίας για εκδήλωση ενδιαφέροντος».

Κληθείς να απαντήσει σε επικρίσεις κομμάτων ότι δεν υπάρχει ενεργειακός σχεδιασμός από πλευράς Κυβέρνησης, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «οι εξελίξεις διαψεύδουν όλους αυτούς που ασκούν τη συγκεκριμένη κριτική. Προχωρήσαμε στον τρίτο γύρο αδειοδότησης λόγω του αυξημένου ενδιαφέροντος που υπάρχει για την περιοχή μας, προχωρήσαμε μετά από επαφές που έγιναν με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Βλέπουμε από το αρχικό ενδιαφέρον ότι η απόφαση της Κυβέρνησης δικαιώνεται. Εμείς θεωρούμε ότι το θέμα της Ενέργειας δεν προσφέρεται ούτε για αντιπολίτευση ούτε για να αρχίσει ένας εσωτερικός διάλογος μεταξύ μας με καταγγελίες και κατηγορίες. Αν πετύχουμε στην ενεργειακή πολιτική αυτό θα είναι προς όφελος όλων, του κυπριακού λαού, της Κυπριακής Δημοκρατίας και θέλω να πιστεύω ότι σε αυτή την προσπάθεια μας έχουμε ως συνεργάτες μας όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα».

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: