Τεράστια η καταστροφή από την πυρκαγιά στη Χίο: Στέλνουν ενισχύσεις και από την Αθήνα




Ενισχύσεις από τις Περιφέρειες Αττικής, Θεσσαλίας και Κεντρικής Ελλάδας που αριθμούν 77 πυροσβέστες και 21 επιπλέον οχήματα αναμένονται στο νησί της Χίου τις επόμενες ώρες προκειμένου να συμμετάσχουν στην μάχη για την κατάσβεση της μεγάλης πυρκαγιάς που καταστρέφει δάσος, καλλιέργειες και μαστιχόδεντρα από τα ξημερώματα της Δευτέρας.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία εκτιμά ότι η εικόνα είναι λίγο καλύτερη όμως υπάρχουν πολλές διάσπαρτες εστίες και το πρωί αναμένονται και πάλι ενισχυμένοι άνεμοι.

Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε δασική έκταση μεταξύ των χωριών Βέσσας και Λιθίου, και μάλιστα σύμφωνα με μαρτυρίες σχεδόν ταυτόχρονα σε τρεις εστίες κάτι που δημιουργεί υπόνοιες για εμπρησμό, εξαπλώθηκε γρήγορα προκαλώντας τεράστιες καταστροφές.

Η καταστροφή στις καλλιέργειες των μαστιχόδεντρων στα χωριά της νότιας Χίου Ελάτα, Βέσσα και Λιθί είναι σχεδόν ολοκληρωτική.

Σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου Γ. Τούμπου στη χιώτικη εφημερίδα «Πολίτης», η καταστροφή στα συγκεκριμένα χωριά ξεπερνάει το 90%. Σημαντικές είναι επίσης οι ζημιές στους Ολύμπους, στα Μεστά και στην περιοχή ανάμεσα σε Βέσσα και Άγιο Γεώργιο Συκούση.

Για την κατάσβεση της φωτιάς επιχειρούν ήδη 30 πυροσβέστες, 16 οχήματα, 53 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 102 στρατιώτες, 40 εθελοντές, 15 οχήματα ΟΤΑ, έξι βυτιοφόρα, δύο μηχανήματα έργου, ενώ μέχρι τη δύση του ηλίου υπήρχε η συνδρομή δύο αεροσκαφών και έξι ελικοπτέρων.

Έλενη Μαυρούλη, ΚΥΠΕ, Αθήνα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: