Σε Λονδίνο και Χιούστον ο Λακκοτρύπης για προώθηση γ’ γύρου αδειοδότησης: Δέσμευση ΕΝΙ




Για το Λονδίνο αναχωρεί απόψε ο Υπουργός Ενέργειας, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λακκοτρύπης όπου αύριο θα συναντηθεί με υψηλόβαθμα στελέχη πετρελαϊκών εταιρειών, στο πλαίσιο προώθησης του γ` γύρου Χορήγησης Αδειών Έρευνας Υδρογονανθράκων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, αύριο το απόγευμα ο Υπουργός Ενέργειας θα αναχωρήσει για το Χιούστον του Τέξας, με σκοπό να πραγματοποιήσει σειρά ανάλογων συναντήσεων την Πέμπτη και την Παρασκευή, 7 και 8 Ιουλίου.

Στις 7 Ιουλίου, σε εκδήλωση που διοργανώνεται στο Χιούστον για αυτόν τον σκοπό, ο κ. Λακκοτρύπης θα παρουσιάσει σε εκπροσώπους πετρελαϊκών εταιρειών τις ευρύτερες ενεργειακές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και, ειδικότερα, τις προοπτικές και τη στρατηγική της Κυπριακής Δημοκρατίας για έρευνα και ανάπτυξη των αποθεμάτων υδρογονανθράκων στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη.

Ο κ. Λακκοτρύπης θα επιστρέψει στην Κύπρο το Σάββατο, 9 Ιουλίου.

Δέσμευση ΕΝΙ

Τη δέσμευση και την βούληση της εταιρείας ENI να παραμείνει στην Κύπρο και να συνεχίσει να επενδύει στο νησί τόσο σε σχέση με τα υφιστάμενα τεμάχια όσο και σε σχέση με πιθανά νέα τεμάχια, εξέφρασε ο Διευθύνων Σύμβουλος της ιταλικής ενεργειακής εταιρείας ENI Κλαούντιο Ντεσκάλζι, μιλώντας ύστερα από συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη στην οποία συμμετείχε και ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης.

Ανέφερε παράλληλα ότι νέα γεώτρηση από την εταιρεία θα γίνει εντός του 2017.

«Είμαστε εδώ για να εκφράσουμε την δέσμευση, την αφοσίωσή μας στη χώρα. Συζητήσαμε για τα τρία υπάρχοντα τεμάχιά μας (2,3,9) για τον προγραμματισμό στο μέλλον», ανέφερε. Πρόσθεσε ότι συζητήθηκε επίσης ο τρίτος γύρος αδειοδότησης για την κυπριακή ΑΟΖ, για τον οποίο πρέπει να εκδηλώσουν ενδιαφέρον σε μερικές εβδομάδες.

«Επίσης και για αυτό (3ο γύρο αδειοδότησης) εκφράσαμε την δέσμευση, την αφοσίωση και την βούλησή μας να συνεχίσουμε να είμαστε εδώ, να επενδύουμε και πιθανόν να κερδίσουμε, ώστε να αρχίσουμε αμέσως να εργαζόμαστε στα νέα τεμάχια», ανέφερε.

Είπε επίσης ότι συζητήθηκε ο κόμβος φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου που γίνεται όλο και πιο σημαντικός με την Κύπρο την Αίγυπτο και το Ισραήλ.

Όπως είπε η ENI είναι ο πρώτος φορέας εκμετάλλευσης στην Μεσόγειο, όχι μόνο στην Αίγυπτο, αλλά επίσης και στην Λιβύη, την Νιγηρία και την Τυνησία.

«Έτσι θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε την τεχνογνωσία μας, την εμπειρία μας και η θέση μας να είναι πολύ δραστήρια και στην Κύπρο», ανέφερε.

Ερωτηθείς για τα σχέδια της εταιρείας για γεωτρήσεις, ο κ. Ντεσκάλζι ανέφερε ότι αυτό θα εξαρτηθεί και από τα αποτελέσματα του τρίτου γύρου, ενώ το θέμα είναι υπό συζήτηση. Η γεώτρηση είπε, θα γίνει σίγουρα το 2017.

ΚΥΠΕ, Λευκωσία, Κύπρος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: