Ο Αναστασιάδης στον Νετανιάχου: Μαζί με Πρόεδρο, Κασουλίδης, Λακκοτρύπης, Χριστοδουλίδης




ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Στο Ισραήλ μεταβαίνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας την ερχόμενη Κυριακή για να συζητήσει με τον Πρωθυπουργό Νετανιάχου τις εξελίξεις στην Τουρκία, στην ευρύτερη περιοχή μας και για το κεφάλαιο της Ενέργειας.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του «Φ», η πρωτοβουλία για τις συνομιλίες έγινε από τη Λευκωσία, η οποία θεωρεί πως οι εξελίξεις αφορούν στην περιοχή, τις δύο χώρες και θα ήταν ωφέλιμο να συζητηθούν. Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, θα συνοδεύουν στο ταξίδι του αυτό ο υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, ο υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης, ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης και υπηρεσιακοί λειτουργοί. Η σύνθεση της αποστολής σε μεγάλο βαθμό καθορίστηκε από την ατζέντα των συζητήσεων.

Πρώτο, οι εξελίξεις στην Τουρκία προκαλούν ανησυχία. Στη Λευκωσία ακόμη δεν θεωρούν πως οι κίνδυνοι έχουν εκλείψει μετά και την επικράτηση, όπως αυτή εδραιώνεται, του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Το Ισραήλ πρόσφατα έχει συνάψει συμφωνία με την Τουρκία για την αναθέρμανση των σχέσεών τους. Η επαναπροσέγγιση δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί και προκλήθηκε η εσωτερική αναταραχή στην Τουρκία, αλλά δεν αναμένεται να υπάρξει διαφοροποίηση του σκηνικού στο θέμα της συνεργασίας. Στη Λευκωσία αναμένουν με ενδιαφέρον να ακούσουν τις εκτιμήσεις του Τελ Αβίβ για την κατάσταση στην Τουρκία, αλλά και τις προβλέψεις των Ισραηλινών για το τι μέλλει γενέσθαι στην χώρα αυτή. Διαθέτουν περισσότερες προσβάσεις για να έχουν καλύτερη εικόνα και ως εκ τούτου έχουν ενδιαφέρον οι εκτιμήσεις τους, ανέφερε ενημερωμένη πηγή.

Δεύτερο, θα συζητήσουν τα θέματα της Ενέργειας. Ενόψει και της ολοκλήρωσης του τρίτου γύρου αδειοδότησης, αλλά και τις συζητήσεις που υπάρχουν σε εξελίξεις μεταξύ των δύο χωρών στον τομέα αυτό.

Τρίτο, θα συζητήσουν θέματα περιφερειακής συνεργασίας και την ενίσχυση της τριμερούς (Ελλάδα, Κύπρος και Ισραήλ). Πριν από τις συνομιλίες Αναστασιάδη-Νετανιάχου θα πραγματοποιηθεί συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών.

Της επίσκεψης στο Ισραήλ θα προηγηθεί η μετάβαση των Ιωάννη Κασουλίδη και Νίκου Χριστοδουλίδη στην Αθήνα. Αύριο οι δύο Κύπριοι αξιωματούχοι θα έχουν συνομιλίες στο υπουργείο Εξωτερικών, με τον Νίκο Κοτζιά. Ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, σε δηλώσεις του στο κρατικό ραδιόφωνο και αναφερόμενος στην επίσκεψη στην Αθήνα είπε πως θα συζητηθούν και οι εξελίξεις στην Τουρκία, όπως διαμορφώνονται τις τελευταίες ημέρες.

Σχετικά με το έγγραφο του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, για την ασφάλεια, για το οποίο έγραψε χθες ο «Φ», ο Νίκος Χριστοδουλίδης ανέφερε τα εξής: «Υπάρχουν σκέψεις από πλευράς της ελληνικής κυβέρνησης. Είναι ξεκάθαρη η θέση της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα των εγγυήσεων και της ασφάλειας, θέση την οποία, βέβαια, δημόσια χαιρετίζουμε. Γενικότερα υπάρχει συντονισμός με την ελληνική κυβέρνηση. Οι συναντήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Έλληνα Πρωθυπουργό επικεντρώνονται σε μια συνεχή αλληλοενημέρωση, πλέον επί πολύ συγκεκριμένων πτυχών».

ΣΤΙΣ 30 ΙΟΥΛΙΟΥ ΣΥΣΚΕΨΗ ΑΡΧΗΓΩΝ

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει συγκαλέσει σύσκεψη Αρχηγών για το Σάββατο 30 Ιουλίου. Θα είναι η επόμενη ημέρα της ολοκλήρωσης της νέας φάσης των διαπραγματεύσεων και ο Νίκος Αναστασιάδης θα ενημερώσει τους αρχηγούς των κομμάτων για όλες τις συναντήσεις καθώς και για τα ταξίδια του. Στο μεταξύ, σήμερα ενόψει της αυριανής συνάντησης Αναστασιάδη-Ακιντζί, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα δεχθεί το μεσημέρι τον Ειδικό Σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στο Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Άιντα.

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: