Λύση Κυπριακού και μετά άνοιγμα νέων κεφαλαίων για Άγκυρα, λέει το Βερολίνο




Όταν επιλυθεί το Κυπριακό η EE θα μπορέσει να προχωρήσει με το άνοιγμα νέων κεφαλαίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας, δήλωσε ο Γερμανός Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, απαντώντας την περασμένη Δευτέρα, 18 Ιουλίου, σε ερώτηση Έλληνα ανταποκριτή, ο Εκπρόσωπος της Γερμανικής Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης Steffen Seibert σημείωσε ότι για πολλά χρόνια διεξάγονται διαπραγματεύσεις με την Τουρκία αλλά υπάρχει πρόβλημα να ανοίξουμε νέα κεφάλαια, δεδομένου ότι το σημαντικό κυπριακό ζήτημα δεν έχει λυθεί ακόμη.

“Όταν το εμπόδιο αυτό θα έχει παραμεριστεί, τότε θα προχωρήσουμε ακριβώς στα κεφάλαια εκείνα, στο πλαίσιο των οποίων θα συζητηθούν με την Τουρκία έντονα τα θέματα που αφορούν στο κράτος δικαίου και στις πολιτειακές εσωτερικές υποθέσεις”, σημείωσε.

Είπε πάντως ότι δεν μπορεί να εκφράσει απόψεις στο όνομα της ΕΕ και ότι μόνο η ίδια θα μπορούσε να αποφασίσει με ποιο τρόπο θα συνεχίσει τη διεξαγωγή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

“Πάντως, η Γερμανική Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση δεν απαιτεί την παύση/αναστολή αυτών των διαπραγματεύσεων. Αλλά, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων πρέπει να συζητηθούν έντονα ακριβώς αυτά τα δύσκολα θέματα. Ήδη το γεγονός ότι η Τουρκία ευρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την ΕΕ για ένταξη και το ότι είναι υποψήφια για ένταξη χώρα, την υποχρεώνει να τηρεί τις αρχές του κράτους δικαίου και τις αρχές που διέπουν τα ανθρώπινα δικαιώματα”, διευκρίνισε.

KYΠΕ, Λευκωσία, Κύπρος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: