Κομισιόν: Έρχονται δύο νέα χρηματοδοτικά εργαλεία για μικρομεσαίες και νέες επιχειρήσεις




Δύο νέα χρηματοδοτικά εργαλεία για τη στήριξη νεοσύστατων ή μικρομεσαίων επιχειρήσεων ανακοίνωσε σήμερα η Κομισιόν.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την αρμόδια Επίτροπο Κορίνα Κρέτσου, η Κομισιόν ενέκρινε σήμερα δύο νέα “ετοιμοπαράδοτα, όπως τα χαρακτηρίζει, χρηματοδοτικά μέσα ώστε να διευκολυνθεί η πρόσβαση στη χρηματοδότηση για τις νέες επιχειρήσεις και τους φορείς υλοποίησης έργων αστικής ανάπτυξης.

Τα δύο εργαλεία είναι τα εξής:

1) Ένας μηχανισμός “συνεπένδυσης” που παρέχει χρηματοδότηση σε νεοσύστατες επιχειρήσεις και σε ΜΜΕ, ο οποίος θα τους επιτρέψει να αναπτύξουν τα επιχειρηματικά τους μοντέλα και να προσελκύσουν πρόσθετα κεφάλαια μέσω προγράμματος συλλογικών επενδύσεων, το οποίο θα το διαχειρίζεται ένας κύριος χρηματοπιστωτικός διαμεσολαβητής. Οι συνολικές επενδύσεις που θα συνδυάζουν δημόσιους και ιδιωτικούς πόρους μπορούν να φτάσουν έως και 15 εκατομμύρια ευρώ ανά ΜΜΕ.

2) Η σύσταση “ταμείων αστικής ανάπτυξης” τα οποία θα στηρίξουν βιώσιμα αστικά έργα, για παράδειγμα στον τομέα των δημόσιων συγκοινωνιών και στον τομέα της ενεργειακής απόδοσης ή της ανάπλασης αστικών περιοχών. Τα έργα πρέπει να είναι οικονομικά βιώσιμα και να αποτελούν μέρος μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής για τη βιώσιμη αστική ανάπτυξη. Οι συνολικές επενδύσεις που θα συνδυάζουν δημόσιους και ιδιωτικούς πόρους μπορούν να φτάσουν έως και 20 εκατομμύρια ευρώ ανά έργο. Η στήριξη θα λάβει τη μορφή ταμείου δανείων, το οποίο θα διαχειρίζεται χρηματοπιστωτικός διαμεσολαβητής με τους πόρους των κοινοτικών ταμείων και συνεισφορά τουλάχιστον 30 % από ιδιωτικά κεφάλαια.

Σύμφωνα με την Επίτροπο Κορίνα Κρέτχου, “τα χρηματοδοτικά μέσα αποτελούν έναν αποτελεσματικό τρόπο να επενδύουμε σε νέες ιδέες και επιχειρήσεις, καθώς και στο ταλέντο των Ευρωπαίων πολιτών, χρησιμοποιώντας λιγότερους δημόσιους πόρους. Οι δυνατότητές τους να κινητοποιούν ιδιωτικά κεφάλαια είναι τεράστιες και θα πρέπει να αξιοποιηθούν πλήρως κατά την επένδυση των διαρθρωτικών ταμείων”.

Αθ, Αθανασίου, ΚΥΠΕ, Βρυξέλλες, Βέλγιο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: